Raziskava je dokazala, da boš s temi 5 športi NAJHITREJE izgubila kilograme

Nove študije kažejo, da obstaja 5 treningov, ki ti bodo pomagali pri izgubljanju kilogramov, tudi če si nagnjena k debelosti. 

Raziskava je dokazala, da boš s temi 5 športi NAJHITREJE izgubila kilograme (foto: Profimedia) Profimedia
17. 11. 2019

Na postavo in kilograme vpliva tudi genetika, a zdrav življenjski slog je tisto, za kar lahko poskrbimo sami. Strokovnjaki, ki so se v minulih mesecih posvetili raziskavi, objavljeni na internetni strani Plos Genetics so namreč odkrili pet najboljših športov, ki zmanjšajo genetske učinke na našo telesno maso, če jih izvajamo redno.

#1 Tek

Ta podatek te brez dvoma ni presenetil. 40 minut teka vsaj petkrat na teden ima zelo močan vpliv na našo postavo in kilograme, tudi če smo genetsko nagnjeni k debelosti.

Tek ima pozitivne učinke zaradi različnih razlogov: redno smo na zraku in gibamo ter tako zmanjšujemo stres, poleg vsega pa porabljamo še kalorije.

Strokovnjaki pravijo, da ima reden tek najboljše učinke na naše telo od vseh športov, vendar pozor – tukaj govorimo o lahkotnem, a rednem teku, ki traja vsaj 40 minut in nam mora dvigniti srčni utrip.

Reden tek si lahko privošči vsak, ki bi bil rad vitek in zdrav, ugotoviti moraš le, kje boš tekla vsaj malo skrita pred cestami in hrupom – v Sloveniji to ne bi smelo biti težko, saj imajo tudi vsa mesta kar nekaj zelenih oaz in gozdičkov.

#2 Hoja in hitra hoja

Ti ni do teka? Razumemo. Zelo dober učinek na tvoje telo ima tudi hitra hoja, ki bo poskrbela tudi za druge zdravstvene težave – uravnavanje sladkorja v krvi, s hojo boš krepila srce in menda pomaga tudi pri plodnosti.

Strokovnjaki vsak dan priporočajo najmanj uro hoje (od 5 do 6 kilometrov), hitre in dinamične, a če nimaš časa, lahko vse skupaj opraviš tudi po delih, na primer, da greš peš v službo ali pa parkiraš avto vsaj pol ure stran in tako mimogrede opraviš vsakodnevni trening. Zelo pomembna je doslednost in hitrost.

#3 Pohodništvo

Slovenci smo znani po tem, da radi hodimo v hribe, zato je za nas tudi pohodništvo dobra izbira za nadzorovanje telesne teže in ohranjanje kondicije.

Saj veš, v hrib lepo poženemo naše srce, pulz se nam dvigne, na koncu pa smo nagrajeni s čudovitimi razgledi. Že danes jo skupaj z otroki ali prijatelji mahni na bližnji hrib in naredi nekaj zase.

#4 Joga

Zanimivo, da so znanstveniki odkrili, da joga zelo podobno kot tek dolgoročno močno vpliva na zmanjšanje vpliva genov na našo težo. Rezultati so predvsem vidni pri ljudeh, ki obiskujejo daljše in redne treninge joge – od 70 do 90 minut.

Seveda pa joga ne bo vplivala le na kazalce na tvoji tehtnici, ampak ti bo pomagala zmanjšati vpliv stresa na tvoje zdravje, odlična pa je tudi za vse napetosti v telesu, posebno za ljudi, ki veliko sedijo. Redno izvajanje joge, tudi doma, bo okrepilo kosti in preprečilo nastanek osteoporoze.

#5 Ples

Ja, prav si prebrala, ples bo vplival na tvojo težo ne glede na gene. Če ne plešeš ravno v folklorni skupini in pri hip – hop mamah, potem se vpiši na salso, zumbo, lahko pa tudi na klasični džez balet. Ples je zares čudovita vadba, ki ti bo pomagala obdržati vitko linijo, glasba pa je sploh blagodejna za naše počutje.

Kar želimo povedati je ...

Najdi gibanje, ki te veseli in ti ne bo povzročalo stresa. Tek je super izbira, a hoja ni nič slabša. Izleti v gore, ples v bližnji šoli – ne boš verjela, kako pozitivno bo vse skupaj vplivalo ne samo na tvoje kilograme in postavo, ampak tudi na razpoloženje in življenje. Joga? Kako sploh živite brez joge? A ne pozabi nekaj – bodi vztrajna in dosledna pri treningih ter ne išči izgovorov!

Fotografije: Profimedia

Preberi še: Našle smo nenavaden recept za ČAJ, ki uspava še največje nočne ptice

Priporočamo tudi: Maserka razkrila PREPROST trik, ki te v HIPU odreši bolečin v vratu in hrbtu