RAZISKALI so, ali ZOBNA pasta pomaga, da NE zboliš s koronavirusom (TO je odgovor)

Se bo uporaba zobne paste kmalu pridružila uporabi razkužila? TOLE! 

RAZISKALI so, ali ZOBNA pasta pomaga, da NE zboliš s koronavirusom (TO je odgovor) (foto: Profimedia) Profimedia
2. 3. 2021

V času svetovne epidemije nemalokrat slišimo navodila, kako naj bi zajezili širjenje okužbe, in mednje najpogosteje spadajo nošenje maske, medosebna razdalja, uporaba razkužila in redno umivanje rok.

Zdaj pa so raziskave potrdile, da obstaja še en precej zanimiv način preprečevanja okužbe, za katerega verjetno še nisi slišala (p.s. virus nevtralizira za skoraj 100 %). 

Nedavne laboratorijske raziskave so namreč pokazale, da lahko nekatere zobne paste in ustne vodice zelo hitro pomagajo zmanjšati širjenje virusa SARS-CoV-2.

'Pred korona zmenkom mi je rekla, da bo nosila masko, in jaz sem si mislil WTF' (resnična zgodba Slovenca)

Študije so del raziskovalnega programa Colgate-Palmolive, v katerem so znanstveniki ocenjevali učinkovitost izdelkov za nego ustne votline pri zmanjševanju količine virusa v ustih ljudi, ki imajo COVID-19.

V študijah je bilo ugotovljeno, da nekatere zobne paste po dveh minutah nevtralizirajo kar 99,9 % virusa, ustne vodice pa so učinkovale že po 30 sekundah.

S tem prispevajo k upočasnitvi širjenja okužbe z začasnim zmanjšanjem virusa v ustih, katerega količina naj bi bila pri uporabi določenih ustnih vodic zmanjšana od 30 do 60 minut po izpiranju, najnižja pa takoj po izpiranju. Sicer je študija še v zgodnji fazi, vendar naj bi bili dosedanji rezultati zelo obetavni, zato raziskovalci ostajajo zelo optimistični.

Čeprav negovanje ustne votline ni način zdravljenja in ti ne bo nudilo popolne zaščite pred okužbo, pa lahko to še vseeno pripomore k zmanjšanju širjenja virusa. Seveda moraš poleg tega nositi tudi masko, paziti na razdaljo in si zelo pogosto umivati roke, vendar ob tem ne pozabi (še večkrat kot običajno) poprijeti za zobno ščetko, pasto in ustno vodico, saj ima ustna higiena poleg drugih preventivnih ukrepov močno vlogo v boju proti svetovni pandemiji.

SLO numerologinja, ki je napovedala katastrofalno 2020 razkriva, kaj nas čaka MARCA

Fotografije: Profimedia