V vročih dneh moraš biti pri obiranju in pripravi domačih bučk ekstra previdna.
Bučke se v teh dneh pogosto znajdejo na jedilnikih Slovencev in Slovenk, razlog pa je seveda sezona obiranja, kije ravno v teh dneh v polnem razmahu.
Če imaš doma v teh dneh čisto preveč bučk, pripravi te hrustljave palčke in navdušila boš najbolj izbirčne (RECEPT)
No, kljub temu, da bučke dodobra poznamo čisto vsi, pa pri obiranju in pripravi domačih bučpk v teh dneh velja posebna previdnost.
Bučke in kumare namreč vsebujejo kukurbitacin, toksično snov, ki lahko povzroči prebavne težave in druge simptome – kot so slabost, bruhanje, krči.
V jedilnih bučkah in kumarah je koncentracija kukurbitacina nizka, navadno se nahaja v listih in steblih rastline, le v določenih okoliščinah se ta lahko poveča in preseli v dele, ki jih zaužijemo:
- Če pride navzkrižnega opraševanja z divjimi vrstami bučnic ali z okrasnimi sortami.
- V vročih in sušnih dneh (kar rastlini povzroča stres).
- Če so tla revna s hranilnimi snovmi.
Slovenka delila JEDILNIK za 10-dnevni dieto brez kuhanja, s katero boš izgubila tudi 5 kg
Kako vedeti, ali so bučke užitne?
V velikih količinah bi bil lkukurbitacin lahko smrtno nevaren, vendar pa je verjetnost, da bi zaužila toliko te spojine, majhna – rastlina, ki vsebuje visoke koncentracije kukurbitacina je namreč grenka. Zastrupitve so tako redke, najpogosteje pa pride do prebavnih težav.
Grenke rastline ali dele preprosto zavrzi.
Če torej bučka ali kumara pri rezanju zadiši grenko, jo zavrzi. Če je prvi grižljaj grenak, prav tako. Cvrtje in kuhanje toksina ne uniči.
Plodovi, ki niso grenki, pa ne bi smeli biti problematični.
Preberi več na Aktivni.si
Fotografije: Profimedia
Novo na Metroplay: Karin Velikonja | Slovenka, ki je odprla prvi holistični studio v Evropi