Preveri, kako kontracepcijska tabletka ZARES vpliva na tvojo težo

Ali bolje: "Boš zaradi tabletke postala debela?" Ne bomo ti lagali - verjetno je, a ni nujno. Beri dalje ...

Preveri, kako kontracepcijska tabletka ZARES vpliva na tvojo težo (foto: Instagram.com/tessholliday) Instagram.com/tessholliday
26. 1. 2019

Tabletka je še vedno ena najbolj priljubljenih oblik kontracepcije med ženskami in mladimi dekleti.

Čeprav je njena uporaba enostavna, ne smemo pozabiti na stranske učinke na telo, ki jih povzroča dnevni vnos nenaravnih hormonov.

Povečanje telesne teže je eden od njih, omenjajo pa ga tudi vsa navodila za uporabo. 

"Ko sem kot najstnica začela jemati kontracepcijske tabletke, sem se v zelo kratkem času zredila za kar deset kilogramov. Ker sem jemala napačen tip tablet, sem imela neprestano željo po tem, da bi jedla. Jedla sem veliko, v telesu se mi je zadrževala voda, počutila sem se napihnjeno. Ko sem obiskala ginekologa, mi je predpisal drug tip tabletke in počasi sem začela izgubljati kilograme," pravi Carolina Baldin, novinarka nemškega Cosmopolitana.

Danes so v večini tablet, ki jih predpisujejo zdravniki, zelo nizke vrednosti hormonov, zato se le redko zgodi, da bi si z uživanjem nakopičila veliko kilogramov.

Ni nujno, da se boš zaradi tabletke zredila, a se to utegne zgoditi. Stranski učinki se razlikujejo od osebe do sebe, poleg tega pa ne gre le za kontracepcijsko tabletko, pač pa lahko dodatne kilograme povzročajo tudi druge oblike kontracepcije. Če vase vnašaš hormone, žal nisi imuna na dodatne kilograme.

Zakaj se zrediš?

Po eni strani je za to krivo zadrževanje vode v telesu, še posebej v prsih. Njihova velikost lahko glede na menstrualni cikel zelo niha. Včasih si zato bolj napihnjena, včasih manj. Vse to pa se dogaja tudi ženskam, ki ne uporabljajo hormonske kontracepcije. Ampak spet ... resnicna je, da vse punce pač ne kopičijo odvečne vode v telesu.

Lahko shujšam, če preneham jemati tabletke?

Če si se zredila po začetku jemanja kontracepcije, si gotovo misliš, da lahko težavo rešiš tako, da tabletke preprosto nehaš jemati. Logično, kajne?

Žal, ni tako enostavno. Ko imaš enkrat dodatno maščobo na stegnih, ne bo kar tako odpadla stran. Seveda je velika verjetnost, da se po prenehanju jemanja tablet, kilogrami nehajo nabirati, ali da jih počasi začneš tudi izgubljati.

Še posebej verjetno je, da boš najprej izločila zoprne vodne zaloge, vendar ne pričakuj čudeža. Spremembe se bodo zgodile počasi. 

Zredila sem se zaradi hormonov, kaj pa zdaj?

Prvi korak po tem, ko ugotoviš, da se ti nabirajo odvečni kilogrami, bi vedno moral biti obisk ginekologa. Če boš telovadila, boš izgubila svoj tolst in ojačala mišice, proti vodi v telesu pa se boš celo z vrhunskim športom težko borila.

Včasih pomaga, da zamenjaš obliko tabletke, ali pa se preprosto odpoveš hormonski kontracepciji in jo zamenjaš s čim bolj telesu prijaznim.

Fotografije: Instagram, Giphy

Preberi še: 5 TOP idej za zdravo (in SLASTNO) kosilo na poti

Priporočamo tudi: VSE to se zgodi tvojemu telesu, če spiš manj kot 7 ur (resna opozorila!)