Poglej, zakaj 1 ORGAZEM na dan odžene zdravnika stran!

Seks je alternativno zdravilo, protibolečinska tabletka in  terapija proti staranju. Ne verjameš? Preizkusi.

6. 3. 2017

Ljudje, ki živijo zadovoljivo spolno življenje, so srečnejši, mladostnejši in tudi bolj zdravi. In ne, ni ti treba seksati, če ti trenutno ni do tega, tudi ne zato, da bi porabila kalorije od tiste prešuštniške tortice popoldne. Pa vseeno – ne odreci se prepogosto posteljnim vragolijam, saj so uživaške in zdraviteljske obenem.

1. Seksaj, da boš:

Uredila svoje menstruacije

Če skušaš urediti svoje neredne menstruacije, je odmerek telovadbe v spalnici prav to, kar je priporočil zdravnik. Ženske, ki imajo spolne odnose vsak teden (razen med menstruacijo), imajo rednejše menstrualne cikluse kot ženske, ki abstinirajo, in tiste, ki ne seksajo redno, pravijo raziskovalci iz ZDA. A ne posezi takoj po vibratorju, žal ni enako, če to opraviš sama – menstruacije namreč uravnava le potenje med rjuhami s pravim moškim.

2. Seksaj, da boš:

Sijala mladostno svežino

Zamenjaj lepotičenje za čas med rjuhami, da boš dobila mladostni sij. Če seksaš, dviguješ svojo raven estrogena, ki naredi lase bolj sijoče in kožo mehkejšo. Z raziskavami so ugotovili, da so ljudi, ki so redno seksali (štirikrat na teden ali več), ocenjevali za sedem do 12 let mlajše, kot so bili v resnici. Zato odvrzi nočno kremo za noč strasti!

3. Seksaj, da boš:

Izbrala spol svojega otroka

Govori se, da določeni položaji med seksom lahko neposredno vplivajo na spol spočetega otroka. Sperma, ki nosi kromosom Y (kar pomeni, da bo otrok moškega spola), potuje hitreje kot sperma, ki nosi kromosom X (ženski), vendar ima krajšo življenjsko dobo. Ena od teorij trdi, da je vstop v vagino od zadaj oziroma 'po pasje', pri katerem se sperma znajde blizu vratu maternice, daje prednost hitrejši moški spermi, ker je verjetno, da bo hitreje prišla do jajčeca. Znanstveniki vseeno opozarjajo, da dokazi za to niso ravno najboljši, toda vredno je poskusiti.

4. Seksaj, da boš:

Pregnala skrbi

Seks resnično lahko zmanjša simptome klinične depresije. Z nekaj raziskavami so že dokazali, da imajo ženske, ki med seksom ne uporabljajo kondomov, manj možnosti za depresivna razpoloženja kot tiste, ki uporabljajo kondome. Ena od teorij pravi, da se hormoni, ki jih vsebujejo semenčeca, lahko vpijejo skozi stene vagine, kar spremeni ravnovesje hormonov v tvojem telesu in tako zmanjša občutke depresije. Nezavarovanega seksa namesto antidepresivov pa ti vendarle ne priporočamo, saj te kaj hitro lahko spravi v veliko depresijo zaradi spolne bolezni ali neželene nosečnosti. Če z dragim načrtujeta otročka ali če jemlješ tabletke in sta si zvesta, pa seveda užiiiivajta.

5. Seksaj, da boš:

Okrepila odpornost

Reden seks pomeni manj prehladov in gripe. Raziskovalci v ZDA so ugotovili, da seks enkrat ali dvakrat na teden pospeši proizvodnjo nekaterih protiteles, kar te lahko zaščiti pred prehladom. Študente so v raziskavi razdelili v dve skupini glede na pogostost vznemirljivih noči med rjuhami. Tisti, ki so seksali enkrat ali dvakrat na teden, so imeli raven določenih protiteles do 30 odstotkov višjo kot tisti, ki so seksali enkrat na teden ali abstinirali.

6. Seksaj, da boš:

Zmanjšala stres

Škotski raziskovalci so ugotovili, da so se ljudje, ki so seksali, odzvali bolje v stresnih situacijah še tedne po seksu. Udeleženi so svoje spolne dejavnosti zapisovali dva tedna. Potem so bili podvrženi stresnim scenarijem, raziskovalci pa so jim merili krvni tlak. Tisti, ki so pred tem seksali, so se odzivali bolje kot tisti, ki so masturbirali ali abstinirali.

7. Seksaj, da boš:

Zmanjšala tveganje za raka na dojkah

Poroka, rojevanje otrok in dojenje imajo pozitivni učinek na zmanjševanje možnosti za raka dojk. Vendar raziskovalci namigujejo, da reden seks prav tako lahko zmanjša tveganje žensk brez otrok za raka na dojkah. Z raziskavo v Franciji, v kateri je sodelovalo 146 žensk brez otrok, so potrdili, da raka na dojkah bolj tvegajo ženske, ki seksajo manj kot enkrat na mesec. Seksanje viša raven oksitocina in dehidroepiandrosterona (DHEA), za katera menijo, da pomagata preprečiti raka na dojkah.

8. Seksaj, da boš:

Bolj zdrava

Raziskovalci menijo, da te reden seks morda lahko obvaruje pred endometriozo – stanjem, ki vpliva na tkiva v maternici – toda le če seksaš med men­struacijo. Z raziskavo v ZDA, v  kateri je sodelovalo več kot dva tisoč žensk, so ugotovili, da so tiste, ki niso zbolele za endometriozo, bolj verjetno seksale med menstruacijo kot ženske, ki so jo razvile. Vendar pazi: Pri seksu med menstruacijo bodita še bolj pozorna na higieno, saj so različne okužbe v tem občutljivem obdobju pogostejše, opozarjajo ginekologi. In še dobra novica – obstajajo tudi tampončki za seks med menstruacijo

9. Seksaj, da boš:

Odpravila bolečino

Pred orgazmom ravni oksitocina narastejo na petkrat višjo raven, kot je navadna. To sproži naval endorfinov, ki znižujejo raven bolečine. Seks lahko zmanjša vse vrste bolečin, od težav med PMS-om (pomaga tudi masturbacija, veliko žensk pa seksa ali masturbira prav zato, da zmanjšajo menstrualne krče) do bolečin v sklepih, ker spolna vzburjenost lahko zviša raven hormonov, ki višajo prag bolečine in imajo analgetski učinek.

Ne skoči na prvega!

Seks je čudovito zdravilo za vrsto težav in še pomlajevalno sredstvo obenem. Pa vendarle zato ne seksaj s prvim, ki pride mimo.

Na Cosmu smo prepričani, da bi bili zelo podobni rezultati zgoraj omenjenih raziskav, če bi merili, koliko so ljudje, ki so sodelovali v raziskavah, srečni v svoji zvezi. In če sešteješ ena plus ena, je rezultat srečna dvojka: tisti, ki jih zveza osrečuje, tudi veliko seksajo. Stranski učinki pa so vsi bleščeči naslovčki zgoraj. In seveda – ja, prepirčke lahko končata tudi med rjuhami, se splača.

Danes ne bi? Pomagaj si s seksi afrodiziaki:

  • Obuj vrtoglave pete in obleci nekaj, v čemer se počutiš seksi.
  • Našminkaj se z rdečo šminko.
  • Oglej(ta) si žgečkljiv film, beri(ta) erotično knjigo ali kamasutro in si podrobno oglejta vse položaje.
  • Pojdita na večerjo, polno afrodiziakov, sedita v odmaknjeni del restavracije in tekmujta, kdo bo jedel bolj seksi.
  • Plešita na čutno glasbo.

Besedilo: Petra Arula, fotografiji: Wadley, Tamara Schlesinger

Za strokovno pomoč in pregled članka se zahvaljujemo mag. Stanku Pušenjaku, dr. med., ginekologu in porodničarju.

Preberi še: Čas je, da orgazme vzameš v svoje roke - in to dobesedno! Preberi to in Želiš doživeti zares močan orgazem? Samo sledi(ta) tem navodilom!

Priporočamo tudi: 3 triki, s katerimi ga 'privežeš' nase (za zmeraj)