Ne boš verjela, koliko energije porabiš z namakanjem v topli kopeli! (+ ostale koristi namakanja)

Raziskovalci so odkrili, da bi lahko bilo namakanje v banji z vročo vodo enako koristno kot …

Ne boš verjela, koliko energije porabiš z namakanjem v topli kopeli! (+ ostale koristi namakanja) (foto: Profimedia) Profimedia
18. 3. 2018

… 30 minut hoje!

Ja, res je. Nedavna raziskava je pokazala, da med sproščanjem v banji lahko pokuriš skoraj 550 joulov, kar je približno toliko, kot jih porabiš na 30-minutnem sprehodu.

V raziskavi je sodelovalo 14 moških, ki so morali najprej eno uro kolesariti, nato pa se eno uro namakati v banji z vodo, segreto na 40 ℃.

Rezultati so pokazali tako očitno kot nepričakovano: čeprav je bilo kolesarjenje optimalno za porabo energije, so je kar nekaj porabili tudi med namakanjem v banju. Cilj je bil dvigniti telesno temperaturo za eno stopinjo.

Raziskovalci namreč trdijo, da je namakanje v banji učinkovito ravno zaradi tega, ker se telesna temperatura zviša.

Nato so 24 ur spremljali krvni sladkor preiskovancev in ugotovili, da je višek ravni sladkorja v krvi bil 10% nižji med namakanjem v primerjavi z vožnjo kolesa.

To lahko pripišemo t.i. "pasivnemu segrevanju", ki naj bi tudi zmanjševalo vnetje, ugotavljajo.

Mnoge kulture namreč prisegajo na koristi tople kopeli, a so znanstveniki šele pred nedavnim začeli razumevati, kako "pasivno segrevanje" (v nasprotju s segrevanjem in potenjem zaradi telovadbe) izboljša zdravje.

Na Finskem se ta metoda uporablja celo v zdravstvene namene, saj naj bi sedenje v savni lahko pomagalo preprečiti srčno-žilne bolezni.

Idejo, da "pasivno segrevanje" lahko izboljša delovanje srca, je podprla tudi raziskava, ki je odkrila, da lahko redno namakanje v vroči vodi zniža celo krvni pritisk.

Za korist namakanja v banji naj bi bile zaslužne beljakovine toplotnega šoka.

Te najdemo v vseh telesnih celicah, njihova naloga pa je obnavljanje poškodovanih celic.

So molekule, ki jih ustvarijo telesne celice kot odziv na stres. Njihova raven se med telovadbo in pasivnim segrevanjem poviša.

Na dolgi rok lahko povišan nivo teh beljakovin pomaga pri delovanju inzulina in izboljša uravnavanje krvnega sladkorja.

Odlična novica in še en razlog več, da si lahko danes zvečer pred napornim tednom privoščiš vročo kopel (s kozarcem dobrega vina v roki).

No, pa ne pozabi nanjo tudi med tednom – saj veš, #nečakajnavikend.

Pripravila: Nika Švajncer

Preberi še: Živila, za katera tvoja vagina želi, da jih uživaš (+ razlogi, zakaj)

Priporočamo tudi: To so razlogi, zakaj si lahko danes zvečer brez slabe vesti privoščiš kozarec VINA!