Tako jesensko vreme vpliva na tvojo vagino

Sodeč po vremenu je jesen že tukaj in sprememb ni možno občutiti samo zunaj ampak tudi znotraj telesa, natančneje: v tvoji vagini.

Tako jesensko vreme vpliva na tvojo vagino (foto: Unsplash/Camila Damasio) Unsplash/Camila Damasio
20. 9. 2017

Dobra novica je ta, da je tvoji vagini dejansko všeč ta prehod iz poletne vročine in vlage na bolj suho in mrzlo vreme, pravi dr. Raquel Dardik. Težava pa je v vseh teh možnih slojih oblačil, ki si jih oblačimo v tem letnem času.

Dr. Dardik pojasnjuje, kdaj jesen vpliva (in kdaj ne) na zdravje tvoje vagine.

Najverjetneje ti bo jeseni bolj udobno kot poleti.

Če imaš poleti težave z glivičnimi vnetji, je jesen pravi balzam zate in tvojo vagino. Ta se namreč razvijejo na vlažnih in vročih predelih.

"V bistvu ne gre za to, da se vaginalno območje kaj veliko spremeni, vendar pa območje okoli vulve postane veliko bolj vroče, lepljivo in znojno. In slednje poviša tveganje za glivično vnetje," pravi.

Četudi ne dobiš vnetja, pa znoj vodi do trenja in draženja občutljive kože na tem mestu. Temu prišteješ še pogostejše britje in depiliranje ter mokre kopalke in takoj ti postane jasno, zakaj poletje ni sezona številka 1 za genitalno udobje.

Pazi na tesna ali sintetična oblačila.

Kljub temu pa jesen lahko prinese tveganje za glivično vnetje: hladnejše vreme kliče po pajkicah, hlačnih nogavicah (tj. "štramplih") in oprijetih hlačah, kar je popolnoma v redu, če vse to ni za vagino preveč tesno.

Karkoli, kar zadržuje vlago in ne "diha", lahko ustvari vlažno, toplo mesto, ki ga glivice obožujejo.

Za to pa je lahko krivo tudi sintetično spodnje perilo: bolj ohlapen (bombažni) material, ki "diha", je tisto, kar ne samo, da najbolj pomaga pri zmanjševanju tveganja za vnetje ampak je tudi splošno bolj udobno.

Suho vreme ne pomeni tudi suhega "vremena" tam spodaj.

Morda se ti zdi logično, da suho vreme prispeva tudi k suhosti vagine, ampak to na srečo ni res: tvoja vagina je čisto svoj notranji ekosistem.

Če je suha, potem lahko to kar hitro pripišemo hormonskim spremembam, proizvodom, ki dražijo in povzročajo alergijo ter določenim zdravilom.

Seveda koža okoli vagine lahko postane suha kot na katerem koli delu telesa, vendar je na splošno zelo dobro zavarovana, saj, kot pravi dr. Dardik, "večina žensk pozimi ne hodi okoli v krilu brez spodnjega perila".

Verjetnost je, da boš jedla več sladkorja, kar pa nujno ne pomeni večjega tveganja za glivično vnetje.

Ja, jesen je sezona domačih "štrudlov" in ostalih dobrot (da ne pozabimo Halloweena, ki je tudi pri nas zadnja leta zelo priljubljen).

Velja prepričanje, da prehrana z visoko vsebnostjo sladkorja in predelanih ogljikovih hidratov lahko povzroči glivično vnetje, vendar pa dr. Dardik razloži, da o tem še ne vemo dovolj, da bi lahko zagotovo potrdili.

"Vemo, da je pri ženskah z diabetesom večje tveganje za glivično vnetje, vendar pa ni dovolj dokazov, če to velja tudi za ženske, ki jedo veliko sladkorja, pa nimajo diabetesa."

Vseeno pa ne pretiravaj s sladkarijami. Dr. Dardik priporoča tudi vnos probiotikov neposredno v vagino (čeprav je zate tudi dobro, da občasno poješ kakšen probiotični jogurt ;)).

In še dodaten nasvet: ne pretiravaj z domačimi pripravki in pazi, kaj uporabljaš.

Ne glede na vreme dr. Dardik opaža, da veliko žensk, ki izkusijo draženje ali neprijetnost, to takoj poveže z glivičnim vnetjem… in nato poskušajo to odpraviti z raznimi domačimi pripravki.

"Pri ženskah, ki imajo ponavljajoča se vnetja, ne gre vedno za glivično."

Lahko gre na primer za bakterijsko vaginozo. "Samozdravljenje ponavljajočih se vnetij ne pomaga," pravi dr. Dardik. "Na primer, olje čajevca je eno izmed pripravkov za blaženje draženja, ki ga najdete na spletu… ki pa je dejansko zelo jedko, kar pomeni, da lahko kožo na vaginalnem območju zažge. In to sem že videla."

Kakorkoli: če se tam spodaj začne nekaj dogajati in spreminjati, je posvetovanje z zdravnikom veeeliko boljše kot surfanje po spletu.

Definitivno pa je boljše, kot da se ti en teden tam, kjer si verjetno najmanj želiš, lušči koža.

Zdaj pa si obleči nekaj svoji-vagini-prijaznega, se zavij v odejo in uživaj na toplem, med tem ko po oknu polzijo kapljice jesenskega dežja.

Preberi še: Tvoja vagina želi, da veš TOLE! ali pa 12 živil za boljšo odpornost, da ne boš v jeseni takoj bolna.

Priporočamo tudi: Top živila (v tvoji kuhinji), da bo tvoj zadah vedno svež.