OMG! Poglej to fantastično preobrazbo naše bralke (+njen celoten PROGRAM)

Tole pa je motivacijska zgodba za vse, ki iščemo izgovore pred gibanjem že od predlanskega novega leta!

OMG! Poglej to fantastično preobrazbo naše bralke (+njen celoten PROGRAM) (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
13. 4. 2019

Naša bralka Danaja je osupnila s svojo preobrazbo, a zanjo je bilo potrebnega veliko dela in truda!

Pogovarjali smo se tudi z njeno trenerko in prehransko svetovalko Anjo, ki je tudi zate pripravila nekaj nasvetov, ki ti bodo zagotovo prišli še kako prav!

Kako pa se je vse skupaj začelo?

Danaja se je za spremembo odločila po drugem porodu, izgubo svojih kilogramov pa je zaupala športnemu centru Kitchen Gym v Gornji Radgoni.

Program, ki so ji ga priporočili, se imenuje FIT mamice in je namenjen ženskam po porodu. Kot je povedala Anja, je namen programa ojačanje medeničnega dna, krepitev globokih trebušnih mišic, preventiva pred urinsko inkontinenco (nekontrolirano uhajanje urina), odpravljanje bolečin v hrbtu in razmika površinskih trebušnih mišic (diastaza rektusov). 

Program pa se seveda osredotoča tudi na izgubo poporodne teže in na zdrav način življenja!

Anja poudarja, da je pri vsem tem najbolj pomembno predvsem ojačanje glavnih mišičnih skupin, saj si želi s programom poskrbeti, da lahko mamica brez težav in bolečin uživa življenje s svojim malčkom.

S poporodno vadbo je potrebno začeti postopoma, saj nikakor ni namen, da bi z vadbo mamicam povzročali dodaten stres. Prva dva meseca sta zato namenjena osnovam.

Poglej slike Danaje PREJ in POTEM z zadnje strani:

Danaja je k Anji prišla 7 tednov po porodu in z dobrimi 15 kilogrami več, kot jih je imela pred drugo nosečnostjo.

Imela je rahlo diastazo rektusov, nekoliko oslabljene mišice medeničnega dna in pestile so jo bolečine med lopaticami. S podobnimi težavami se sooča večina mamic, prav zato je počasen začetek vadbe ključnega pomena. Šele, ko se okrepi osnova, se začne dvigovati intenzivnost vaj.

Prva dva meseca so torej posvečale temu:

- krepitvi medeničnega dna,

-  odpravi diastaze rektusov,

- sprostitvenim dihalnim tehnikam dihanja. 

Anja pa poudarja, da se ji zdi zelo pomembno tudi to, da svojim strankam vedno vliva občutek zaupanja in varnosti: "Zavedati se je potrebno, da se (konkretno v tem primeru) mamice prve ure vadbe spopadajo z občutkom "krivde", ker niso z otrokom in pri tem jim je potrebno stati ob strani. Prav je, da se sprostijo in odklopijo od vsakdanjih skrbi, imajo vso pravico do trenutkov zase tudi takoj po porodu. Tako so namreč tudi same bolj mirne in zadovoljne, hkrati pa tako otroku dajo več." 

Po nekaj izvedenih treningih so se tako mamice sprostile in pričele uživati brez slabe vesti.

Danaja in ostale so vadbo izvajale 2x na teden po 1 uro. Najprej se je bilo potrebno dobro ogreti, nato je sledil krepitveni del, vadbo pa so vedno zaključile s sprostitvenimi dihalnimi tehnikami in pogovorom, kar je vsem tudi najljubši del. 

Univerzalen recept namreč ne obstaja, saj določena vaja, ki je dobra za eno mamico, sploh ni ustrezala drugi.

To ne velja samo za mamice, ampak za vse ljudi! Potrebno se je prilagajati specifikam in potrebam, kar je vsekakor prednost osebnega pristopa in vadbe pod nadzorom.

Pomembno pa je tudi, da se po vadbi s trenerko, vadi tudi doma. Danaja je tako dobila "domače naloge", ki jih je pridno opravljala. 

Poglej slike Danaje PREJ in POTEM še iz sprednje strani:

Bravo, Danaja! Kapo dol! Z vadbo je namreč izgubila kar 12 kilogramov in maščobe znižala za dobrih 10%.

Anja pa poudarja, da so to samo številke in se ljudje, predvsem ženske, z njimi ne smemo toliko obremenjevati. Najbolj pomembno je namreč človekovo počutje in zdravje. 

Verjetno pa se sprašuješ, ali je Danaja morala zelo paziti tudi pri prehrani. Beri dalje!

Izjemno pomembno je, da se poleg vadbe tudi zdravo prehranjujemo, a ne za vsako ceno. Danaja ni potrebovala nobenih ekstremnih diet, ampak ji je Anja svetovala le uravnoteženo prehrano, ki je temeljila na načelu lokalnega, sezonskega in nepredelanega. Udeležila se je tudi prehranske delavnice, kjer se je naučila še več o pravilnem izbiranju živil.

Držati se je bilo potrebno pravilne razporeditve makro hranil, dovolj je bil velik vnos beljakovin in pravilno razmerje maščob ter ogljikovih hidratov. 

Na začetku se je pojavilo nekaj težav pri zagotavljanju zadostne količine beljakovin, zato se je Danaja občasno posluževala beljakovinskega napitka v obliki sirotke. Njen jedilnik je vseboval tudi veliko zelenjave, kar je seveda olajšalo zadosten vnos vlaknin.

Če si se morda spraševala, ali ji je Anja predpisala tudi kakšna prehranska dopolnila, je glede tega povedala tole:

"Danaja ni potrebovala nobenih dodatkov, razen Omega 3. Ne uživa namreč rib in morskih sadežev. Poudarjam, da je za jemanje dodatkov potrebno najprej pridobiti zdravniško krvno sliko. Danaja ostalega ni potrebovala, saj je vloga raznovrstne prehrane odlično odigrala svojo nalogo!"

Ključ do uspeha je torej prava mera gibanja, uravnotežena prehrana in poslušanje svojega telesa. Vsak mora skrbeti tudi za svoj notranji mir in potem dobimo pravo ravnovesje vsega. 

Kdo pa je Anja?

Anja je osebna trenerka in prehranska svetovalka pri ekipi Fit z Andrejo, kjer združujejo strokovni kader na področju gibanja in prehranskega svetovanja. Pridobljene imajo tako slovenske kot mednarodne licence za opravljanje tovrstnega dela.

Več informacij lahko najdeš na Instagramu @fitzandrejo ali pa ji pišeš na anja@fitzandrejo.si.

Za še več motivacije in navdiha lahko Anji slediš tudi na njenem osebnem Instagramu, do katerega lahko dostopaš TUKAJ!

Pripravila: Nina Skok

Fotografije: Anja Jaušovec osebni arhiv, Profimedia

Preberi še: “S TEM trikom sem vse prepričala, da sem naravna rdečelaska” (iskrena izpoved Cosmo bralke)

Priporočamo tudi: Je tvoja kozmetika VEDNO razmetana? Modne gurujke prisegajo na TA nasvet Marie Kondo