OBJEM nič ne stane, a ima lahko NEVERJETEN učinek na tvoje telo!

Če imaš priložnost, zdaj takoj objemi svojega bližnjega!

OBJEM nič ne stane, a ima lahko NEVERJETEN učinek na tvoje telo! (foto: Profimedia) Profimedia
1. 4. 2019

Nedavna raziskava (2018) je namreč pokazala, da ima lahko objem velik učinek na razpoloženje.

V zgoraj omenjeni raziskavi je sodelovalo 404 moških in žensk, starosti med 21 in 55 let. Le četrtina izmed njih je bila poročena ali v zvezi.

Sodelujoči z dobrim splošnim zdravjem so dva tedna vsak večer opravili intervju o svojih vsakdanjih interakcijah z drugimi. Kar pomeni, da so opisali dejavnosti, kot so družabne aktivnosti, konflikti, odločitve in seveda objemi. Posamezniki so prav tako morali opisati svoje razpoloženje in spremembe v njem tekom dneva.

Raziskovalci so odkrili, da so tisti, ki so dobili objem na isti dan, ko so doživeli konflikt z drugo osebo, izkusili manjši dvig ravni negativnih oziroma manjši padec ravni pozitivnih čustev v primerjavi s tistimi, ki objema niso dobili.

Z drugimi besedami: objem jim je pomagal, da njihova dobra volja ni popolnoma upadla, hkrati pa se niso tako zelo razburjali zaradi konflikta.

Pravzaprav je raziskava celo pokazala, da so objemi pomagali zmanjšati slabo razpoloženje tudi v naslednjem dnevu.

via GIPHY

Prav tako so odkrili, da so ljudje, ki se radi objemajo, na splošno bolj zdravi in imajo trdnejša razmerja.

Zanimivo je tudi to, da prednosti objema niso variirale glede na situacijo osebe. Ne glede na to, ali je bil sodelujoči samski, poročen ali v zvezi, moški ali ženska ter ne glede na starost in raso, so objemi pomagali.

Sicer pa so že nekatere druge raziskave pokazale, da objemi partnerjev znižajo krvni pritisk in povečajo aktivnost oksitocina (hormona ljubezni) pri pred-menopavznih ženskah. Oba faktorja sta namreč pogosto povezana z občutki sreče in dobrim počutjem.

Pripravila: Nika Švajncer

Preberi še: Iiiii! Poglej, kako čudovito družinico ima Svetlana Cigoj (Zvezde plešejo)!

Priporočamo tudi: TO je presenetljiva lepotna skrivnost Meghan Markle, ki poskrbi za celotno telo