O-o! Če nosiš TAKŠNE kopalke, tvegaš RESNO vaginalno vnetje

Srbečica, bolečina in neprijetni vonji tam spodaj ti poleti verjetno ne bodo narisalni nasmeha na obraz, kajne? Zato se v širokem krogu izogni takšnim kopalkam!

O-o! Če nosiš TAKŠNE kopalke, tvegaš RESNO vaginalno vnetje (foto: Profimedia) Profimedia
19. 8. 2020

Kdaj si nazadnje govorila o izcedku iz nožnice? Če je tvoj odgovor, »v bistvu še nikoli« ... nisi edina.

V družbi, kjer je podoba o normalni nožnici vzeta iz pornografske vsebine in moški dobesedno zbežijo stran vsakič, ko slišijo besedo »menstruacija«, sploh ne preseneča, da nikoli zares ne spregovorimo o svoji nožnici in vsem, kar se nam tam spodaj dogaja. 

Na žalost gre naš molk pogosto v minus našemu zdravju.

Izcedek iz nožnice je namreč eden izmed najboljših telesnih indikatorjev našega počutja.

Lepljiv izloček, ki ga tako sovražiš na svojih spodnjih hlačkah, je kombinacija tekočine, celic in bakterij, in je naravni vaginalni lubrikant. In če se konsistenca, barva ali vonj tega izločka spremeni, je to lahko pogosto znak, da se v tvojem telesu nekaj dogaja.

Območji nožnice in sečil sta podobni črevesju, saj gostita več milijard mikroorganizmov, kot so bakterije in glivice. In tako kot je pomembno zdravo črevesje, je enako pomembno vzdrževanje uravnotežene vaginalne mikroflore.

Nekateri od teh mini »prebivalcev« trdo delajo skupaj s tvojim imunskim sistemom za ohranjanje zdravja, medtem ko drugi to ravnovesje rušijo in ga ogrožajo. Zato je pomembno, da veš, kaj se tam spodaj dogaja in katere so tisti znaki, ki nakazujejo, da so v igri napačne bakterije. 

Z vsemi najbolj perečimi vprašanji smo se obrnili na dietetičarko, nutricionistko in vodjo izobraževanja v BioCeuticals, Belindo Reynolds, ki zares ve vse in še več, o vaginalnem zdravju.   

Kako vem, da je moja vaginalna mikroflora neuravnotežena?

Neravnovesje lahko privede do okužb, kot sta bakterijska vaginoza in vulvovaginalna kandidiaza. Če tem tam spodaj srbi, tvoj izcedek izgleda ali diši drugače kot običajno, je to pogosto znak neravnovesja.

Kaj povzroča vaginalno okužbo?

Sintetični materiali, kot so npr. kopalke, ne dovoljujejo kroženja zraka. Če si ves dan v mokrih kopalkah, ustvariš toplo, vlažno okolje, ki spodbuja rast kvasovke kandide.

Zato je priporočljivo, da se po kopanju, vedno preoblečeš. Prav tako bodi pozorna na material, iz katerega je tvoje spodnje perilo. Priporočljivo je, da nosiš naravne (npr. bombažne) spodnje hlačke.

Enako velja tudi za vsa oblačila, namenjena telovadbi. Če si nagnjena h glivičnim okužbam, potem se ne zadržuj več ur dnevno v svojih pajkicah iz najlona, četudi so še tako udobne.     

Drug pogost vzrok je uporaba določenih mil in prepogosto umivanje, ki ruši dejansko rušita tvoje naravno ravnovesje. Ravnovesje pa se lahko zruši tudi če jemlješ antibiotike, zato je vedno priporočljivo, da z njimi uživaš probiotike.

Kakšni so znaki kandide in bakterijske vaginoze?

Prekomerna rast kandide povzroča debel, bel tok brez vonja. Običajno je srbeč in lahko povzroči bolečino pri seksu ali uriniranju. Nasprotno pa bakterijska vaginoza povzroča tanek, sivkast ali bel izcedek z ribjim vonjem in je le redko srbeč.

Kakšni so preprosti načini zdravljenja?

S protiglivičnimi izdelki se običajno zdravijo glivične okužbe, medtem ko se antibiotiki običajno predpisujejo za bakterijsko vaginozo.

Kako lahko preprečim glivične okužbe in bakterijsko vaginozo?

Ogromno lahko narediš že s pravilno dieto. Fermentirana in bogata hrana s probiotiki je odlična pomoč pri ohranjanju ravnotežja. V svoj vsakodnevni jedilnik zato umesti živila, kot so naravni jogurt, kambuča, kislo zelje, miso juha in jabolčni kis.

Začni obvladovati stres in vzdržuj raven vitamina D. Dokazano je, da kronični stres zavira delovanje tvojega imunskega sistema, zaradi česar je telo bolj izpostavljeno okužbam. Pomanjkanje vitamina D ima lahko enak učinek.

Stres lahko obvladuješ s telesno aktivnostjo in meditacijo, zelo učinkovito pa je tudi to, da si vsako noč privoščiš dovolj ur spanja. Glede dodatnega vnosa vitamina D, pa ti priporočam, da se posvetuješ z zdravstvenim delavcem. 

Zanima nas tvoje mnenje! Misliš, da veš dovolj o zdravju svoje nožnice?

Pripravila: N. V., po predlogi SheSaid.com

Fotografije: Profimedia