Na preži za straniščem

Za tisoče mladih in zdravih žensk so nenehni obiski stranišč resna nadloga, ki jim narekuje življenje. Če želite spoznati vzrok tega neprijetnega druženja s toaletnimi prostori in izvedeti, kako preprečiti ‘puščanje’, berite dalje.

27. 11. 2003

Špeli, 28, se vsako jutro okoli sedme ponovi ista pesem – šprint do stranišča, razumljivo brez predhodnega ogrevanja. Toda to je šele začetek. Kakor hitro dospe v službo, naleti (ne slučajno) na prostore, v katere gre še cesar sam. In nato se z njimi sreča še najmanj petkrat v času službenega dne. Zvečer opravi malo potrebo od tri- do štirikrat, ponoči pa jo mehur najmanj enkrat zbudi in prisili, da vstane. “Počutim se, kot da pol svojega življenja porabim za obiskovanje stranišča,” tarna Špela.

Vendar ni edina, ki trpi zaradi nenehnega lulanja. Dandanes vse več žensk opaža, da je postala dirka na stranišče del njihove dnevne rutine. Skoraj nemogoče se jim zdi izpeljati sestanek, uro joge ali celo spolni odnos brez ‘WC-pavze’. Kljub temu da strokovnjaki trdijo, da potreba po praznjenju mehurja vsako uro ni znak resnega zdravstvenega obolenja, lahko to početje resno vpliva na kakovost življenja.

“Kadar koli grem od doma, moram biti nenehno na preži za oznakami ‘stranišče’, ‘WC’ ali ‘toaleta’,” pravi obupana Polona, 25. “Moj fant me kliče kraljica lulanja, kajti moj mehur nima usmiljenja in dela nenehno, medtem ko on lahko zdrži ves večer, ne da bi ga gnalo na vodo.”

Če menite, da je deset ali celo petnajst obiskov stranišča na dan božja šiba, pomislite še enkrat. Obstaja razlog, da je ta težava prišla na površje šele v današnjih časih. “Vzrok ni nujno v obolenju sečil, pač pa v sodobnem načinu življenja,” razlaga urologinja in profesorica na medicinski univerzi Ingrid Nygaard. “Vaša dieta, vnos tekočin, razpored rekreacije in celo to, kolikokrat obiščejo toaletne prostore vaše prijateljice, vplivajo na pogostost vaše potrebe.”

Za nameček pa še dejstvo, da pogosteje kot greste na vodo (pri tem pa priteče le nekaj kapljic), večja je verjetnost, da vam to preide v navado. Da bi pretrgale začarani krog, Cosmo raziskuje, zakaj taka naglica na stranišče, ter pove, kaj lahko za to storite same.

Zakaj tako pogosto lulamo

Najprej si poglejmo anatomijo. Veliko žensk verjame, da je vzrok njihovega nenehnega lulanja v velikosti mehurja – da je le-ta manjši kot ‘običajen’ mehur. “Moja mama je nenehno godrnjala nad ‘za grahovo zrno velikim’ mehurjem,” se spominja svojega otroštva Katarina, 29. “In ko sem čez leta tudi sama naletela na enako težavo, sem si jo pojasnila s tem, da sem očitno po materi podedovala ‘mini organ’.”

Toda strokovnjaki trdijo, da je to splošno prepričanje mit. Ne drži, da se nekatere rodijo z majhnim mehurjem, ki lahko zadrži malo urina, druge pa z velikim, kar jim omogoča lažje zadrževanje urina. Prav tako ni dokazov, da lahko moški zadržujejo urin več časa, ali pa da morajo majhne ženske pogosteje na vodo kot njihove večje vrstnice. “Neodvisno od spola ali vaše velikosti (višine) ima mehur pri vseh enako raztezno sposobnost in zmožnost zadržati okoli pol litra tekočine,” pravi dr. Nygaard.

Večja verjetnost, zakaj pogosteje lulamo, je pitje večjih količin tekočine. In kolikor gre noter, mora tudi ven. Žal verodostojnih podatkov o primerjavi pitja pijač danes in nekoč ni, vendar se zavedajte naslednjega dokaza: v zadnjih petih letih se je v Sloveniji poraba ustekleničene vode podvojila. Pravila vedenja v družbi so se spremenila, zato je danes popolnoma normalno srkati pijačo med sestankom, med vožnjo ali nakupovanjem. Postale smo prave ‘žabe’ in logična posledica tega so pogostejši odhodi na stranišče.

Kljub vsemu ni le obilnejše pitje tekočin glavni krivec sprehodov: uživanje določene hrane, na primer solate, sadja, jogurta in juhe, sicer blagodejno vpliva na zdravje, vendar zaradi večje vsebnosti vode skrivoma pospešuje odvajanje seča. Priljubljene pijače, kot so kava, pravi čaj in kokakola (tudi dietna), so diuretiki, kar pomeni, da pospešujejo lulanje. Enako delujejo na organizem pivo, vino in druge alkoholne pijače – po delu si s prijateljicami privoščite kozarček ali dva rdečega – in v ničnem času boste ‘poletele’ proti toaletnim prostorom.

Vsem, ki redno obiskujete telovadnice, je gotovo znano, da lahko vadba izzove praznjenje mehurja. Prvi razlog je očiten: ‘proizvajanje znoja’ vas dehidrira, zato več pijete, da nadomestite izgubljeno vodo. Obstaja pa še druga razlaga. Pri vseh aktivnostih, ki nenadno dvignejo pritisk v trebušni votlini (seks, pa tudi duševni vplivi, kot so strah, veselje in podobno), lahko začutite potrebo po uriniranju.

Katjuša, 24, je ena izmed številnih žensk, ki jim povezava telesna vadba – lulanje predstavlja hudo nadlogo. “Preden grem v telovadnico, vedno opravim malo potrebo, vendar včasih ne mine niti 15 minut, ko ponovno začutim polnost mehurja. In tako moram ravno sredi ogrevanja odbrzeti v straniščne prostore,” je pripovedovala Katjuša, v njenem glasu pa je bilo čutiti žalost.

Preprost matematični izračun hitro pokaže, kako dodatna tekočina vpliva na organizem. Dr. Nygaard meni, da dobi mehur signal za praznjenje, ko je napolnjen z dvema do tremi decilitri.

Sedaj pa pomislite na običajen dnevni vnos tekočine – priporočenih liter in pol do dva litra vode, dve skodelici kave, pollitrska steklenica športnega napitka med telovadbo, sadje za zajtrk, velika skleda solate za kosilo in za nameček še kozarček vina ob večerji. Vse skupaj znese okoli štiri litre tekočine. Odštejte dobrih osem decilitrov, ki jih potrebuje telo za normalno delovanje, in ostane vam 3,2 litra, ki se pretvorita v nekaj čez ducat obiskov stranišča.

Lulanje lahko postane navada

Vzrokov za pogosto uriniranje je precej več. Če se spomnite otroštva, boste ugotovile, da smo ženske za to nekako ‘strenirane’. “Vzgojena sem bila v prepričanju, da moram vsakič, ko grem od doma ter preden sedem za mizo, prej na stranišče, zato to še danes počnem,” pove Rebeka, 31. “V obeh primerih me v tistem času avtomatično ‘požene’ na vodo, četudi pri tem pricurlja le nekaj kapljic.”

Kot je ugotovila Rebeka, večina ‘toaletnega prometa’ izvira iz naših globoko zakoreninjenih navad. Mogoče vam je mama venomer, preden ste odšli z avtom na daljše potovanje, zabičevala ‘samo poskusi …’ In sedaj kot odrasla oseba refleksno začutite potrebo po izpraznjenju mehurja, preden se usedete v svoj jekleni konjiček. Ali pa ste leta in leta hodile pozno v posteljo in obenem tudi mehur navadile na nočno delo.

Zato ima vaš organ, ki zbira seč, še danes ‘sovje’ navade, četudi sedaj hodite zgodaj spat. “Če vam praznjenje mehurja v točno določenih okoliščinah ali času preide v navado, se sčasoma mehur na ta urnik navadi,” razlaga dr. Nygaard. In ker je v mehurju vedno vsaj nekaj malega urina – vaše ledvice ga nenehno proizvajajo – je možnost, da greste lulat v situaciji ali času, ki se ga navadite, precej verjetna. “Če bi tako hotele, bi lahko vsakih pet minut hodile na vodo, pa čeprav ste od svojega zadnjega obiska stranišča popile le ‘deci’ tekočine,” dodaja dr. Frye.

Prav tako igra veliko vlogo moč predloga, zato se ne čudite, ko nemudoma začutite nujo po lulanju, če se v ‘tiste prostore’ odpravi vaša prijateljica. Že samo sedenje za mizo v restavraciji, postavljeno v bližini toalete, je lahko tvegano. Biti v ali poleg stranišča in opazovati druge ženske, ki se jim ‘mudi’, vas zagotovo spodbudi na stran, četudi nimate fiziološke potrebe po uriniranju, menijo urologi.

Ali je motnja lahko znak bolezni? Da, toda redko. Urologi uporabljajo termin hipersenzibilni mehur za opis kroničnega stanja, pri katerem človek pogosto čuti potrebo po praznjenju mehurja, tudi več kot 12-krat na dan, in to kljub temu, da je mehur praktično prazen. Motnja se razvije, kadar nekaj vzdraži sluznico mehurja (na primer bakterija, poškodovan živec ali kisla hrana), kar ima za posledico močno tiščanje na vodo ob najmanjšem dražljaju.

Žalostna novica je, da če vam je zdravnik postavil opisano diagnozo, nimate kaj dosti izbire. Razen pridnega jemanja antibiotikov in črtanja kisle hrane, kot so ostre začimbe, alkohol, pomarančni sok in kava, z vašega jedilnika, ni drugega znanega postopka zdravljenja. (Za druge možne zdravstvene težave, povezane z mehurjem, glejte Cosmov kviz zgoraj.)

Kako 'zapreti pipico'

Na srečo vam ne bo treba do konca svojega življenja iskati bližnje ‘kahlice’. Z nekaj več truda in potrpljenja lahko svoj mehur zdresirate tako, da boste zdržale brez nadležnega vstajanja in opravičevanja, ko boste šle od mize, oziroma brez odhodov na stran med gledanjem ‘napetega’ filma, med urami lončarjenja ali med predavanji. In brez skrbi, da vam bo med spanjem ‘ušlo’.

Prvi korak: zmanjšajte občutljivost mehurja z namernim zadrževanjem urina. “Kakor hitro začutite, da morate na stranišče, naredite nekaj globokih izdihov, se sprostite in zadržujte urin pol ure,” predlaga dr. Frye. Vajo ponavljajte en teden, med drugim tednom pa poskusite zadržati urin 45 minut. Cilj je doseči štiri ure, ne da bi pomislile na lulanje. “Uriniranje vsake tri do štiri ure je razumno,” meni dr. Frye.

Mnogo žensk verjame govoricam, da zadrževanje urina na dolgi rok povzroči raztezanje mišic mehurja, ali še huje, da lahko mehur zaradi zadrževanja vode poči. Seveda sta obe ‘raci’ nemogoči, da bi se zgodili, trdi dr. Frye. “Zadrževanje urina resda ni najbolj prijetno, vendar ne bo nikoli povzročilo širjenja ali pretrganja mehurja.” Po najbolj črnem scenariju – recimo, da imate poln mehur nekaj ur – vam lahko ‘uide’ v hlačke. Nekoliko sramotna situacija, ki pa v nobenem primeru ne pušča trajnejših okvar.

Prav tako zadrževanje seča ne bo sprožilo okužbe sečil. Res je, da nekateri strokovnjaki svetujejo ženskam, naj urinirajo po spolnem odnosu, da ‘splaknejo’ bakterije, ki so z odnosom prišle v sečnico. Vendar pa zunaj spalnice odlašanje obiska stranišča ne bo povzročilo okužbe.

Drugi korak, s katerim boste izboljšale stopnjo občutljivosti mehurja: Keglove vaje (da ne bo pomote, ‘nimajo zveze’ s kegljanjem, čeprav za vaje po Keglu prav tako – ni pa nujno – potrebujete kroglico). Z redno vadbo okrepite mišice medeničnega dna, ki podpirajo maternico, mehur in črevo. S stiskom mišic medeničnega dna popusti trebušni pritisk, ki sili mehur, da se izprazni. Z izgubo občutka pritiska boste lagodneje zadrževale urin dalj časa in s tem zmanjšale število ‘jurišev’ na stranišče.

Morda se vam bo zdelo na prvi pogled banalno, toda opazovanje tega, kaj pojeste in popijete, bo težavo močno olajšalo. Brez dvoma, tisti liter in pol do dva litra tekočine na dan so obvezni za človekovo zdravje, temu ne oporekamo. Toda če opazite, da greste prevečkrat na stranišče, poskusite opustiti ’ekstra’ pitje, kot sta druga skodelica jutranje kave ali druga ‘runda’ rdečega vina. Zmanjšajte količino alkoholnih pijač in pijač, ki vsebujejo kofein – presenečene boste, kako hitro bodo težave minile. Če veste, da se tekočina izloči iz telesa v približno uri in pol, lahko naredite nekakšen načrt pitja.

Na primer, če greste zvečer na koncert, zdržite vsaj uro in pol pred koncertom brez pijače, nazadnje pa se kakšni dve uri pred odhodom v posteljo vzdržite vsakršne pijače in hrane.

Vsi ti ‘protilulalni’ ukrepi so pomagali Mateji, 27, ki so ji nadležni pohodi sredi noči že pošteno presedli. “Nenehne spotikajoče dirke v temi do kopalnice so me tako močno vznemirjale, da sem se bala imeti celo spolne odnose pred spanjem s svojim zaročencem, kajti to je pomenilo še en dodaten sprehod na stranišče.”

Trud se je izplačal – zaradi okrepljenih mišic medeničnega dna in opustitve vode in zeliščnega čaja pred spanjem ima sedaj globok in miren spanec vse do jutra. “Dejstvo, da lahko storim nekaj, da preprečim nenehno lulanje, me je precej pomirilo, občutek strahu pred spolnimi odnosi pa je izginil.” Če vam je uspelo priti do konca članka, ne da bi zavile” na stranišče, ste že na dobri poti do uspeha.

Ko se vam zares mudi

Izgovorite si prosto pot v tako imenovane toaletne prostore ‘samo za uslužbence’ z naslednjimi izmišljotinami.

 • “Kontaktne leče so mi zdrknile pod veko.”
 • “Noseča sem.”
 • “Mislim, da sem izgubila uhane na vašem stranišču. Ali lahko preverim?”
 • “Ali bi si lahko samo umila roke?”
 • “Raje ne oklevajte predolgo – imam močne vetrove.”

Ali so na vidiku težave?

Preverite naslednji seznam, ali vaše težave z mehurjem naznanjajo kaj resnejšega.

 • Ali se pogosto zbujate trikrat ali večkrat sredi noči, da greste na stranišče?
 • Ali vas pri odvajanju seča peče?
 • Ali ste opazile v urinu kri?
 • Ali se vam pogosto zgodi, da vam ne uspe priti na stranišče v pravem času?
 • Ali vam okužbo sečil sproži spolni odnos?
 • Ali ob zadrževanju manjših količin urina čutite bolečine?
 • Ali urinirate pogosteje kot običajno?

Če ste odgovorile z ‘da’ na vsaj eno od naštetih svarilnih znamenj, obiščite zdravnika. Lahko imate okužbo sečil (enostavno je ozdravljena z antibiotiki), sladkorno bolezen, tumor mehurja ali cistitis, bakterijsko vnetje mehurja. (vir: Ingrid Nygaard, urologinja)

Miša Lazar