ZATO te med menstruacijo bolijo prsi (+ rešitev)

Menstruacija kot izgleda iz tira ne vrže le hormonov, pač pa tudi tvoje prsi!

ZATO te med menstruacijo bolijo prsi (+ rešitev) (foto: Getty Images) Getty Images
1. 4. 2018

Po ovulaciji, ki se navadno zgodi na sredini tvojega cikla (ali dva tedna po menstruaciji), hormon progesteron začne naraščati, z njim pa tudi prsi. Ker lahko povzroči tudi zastajanje vode, ni nič nenavadnega, da te prsi med (ali pred) menstruacijo bolijo.

Sicer pa ima vsaka ženska svoj ritem. Kot pojasnjujejo strokovnjaki, bolečino v prsih ženske čutijo v različnih delih cikla, prav tako pa se lahko simptomi razlikujejo od meseca do meseca. Zakaj? Ker se ravni hormonov v našem telesu neprestano spreminjajo, v enem mesecu pa je raven progesterona lahko višja kot v drugem.

Kaj je normalno in kaj ne?

Poleg večjih in bolj občutljivih prsi, lahko pojav spremljajo tudi bolj občutljive bradavičke, otekanje prsi pa naj bi potekalo pri obeh prsih enako (čeprav obstajajo tudi izjeme!).

Prav tako se lahko bolečina pojavi tudi, če se tvoje prsi na pogled ne spremenijo, običajno pa je tudi, da so pred (in med) menstruacijo tvoje prsi polne 'vozličkov', vendar se prepričaj, da ti po menstruaciji izginejo.

Kako oblažiti bolečino?

Kot pravijo strokovnjaki, si lahko pri prijetnejšem občutku v tistih dneh meseca pomagaš s športnimi nedrčki, ki nudijo dobro oporo. Prsi brez nedrčka naj bi povzročale še večjo bolečino, nekatera dekleta pa se prav zaradi tega tudi v posteljo odpravijo z modrčki.

Nekaterim ženskam pomaga tudi zmanjšan vnos kofeina, spet drugim pomaga uživanje vitamina E, osnovno pravilo pa je, da se v tistih dneh izgogibaš živilom, ki bi lahko povzročila dehidracijo.

Fotografije: Getty images, GIPHY

Preberi še: Poglej, kako je danes videti talentka Lina Kuduzović!

Priporočamo tudi: Recept: Kako pripraviš najbolj njamiii pico na planetu? TAKO!