Ti zamuja menstruacija? Preveri, zakaj!

Nosečnost je le eden izmed mnogih razlogov. 

Ti zamuja menstruacija? Preveri, zakaj! (foto: Profimedia) Profimedia
15. 5. 2018

Preden zaženeš paniko, preveri, zakaj ti menstruacija morda zamuja:

1. Hujšanje ali prenizka telesna teža

Če težo izgubiš nenadno, obstaja velika možnost, da bo tvoja menstruacija nekaj časa neredna. Če misliš, da je na tvojo menstruacijo vplivalo hujšanje, je najbolje, da se oglasiš pri osebnem zdravniku.

2. Previsoka telesna teža 

Po drugi strani lahko na menstruacijo vpliva tudi previsoka telesna teža, saj telo proizvede preveč estrogena. Menstruacija lahko postane zelo močna ali neredna. V tem primeru ti prav tako priporočamo obisk pri osebnem zdravniku.

3. Motnje hranjenja

Anoreksija ali bulimija lahko povzročita nižjo raven estrogena, kar se pokaže kot izguba menstruacije. 

4. Nepravilna prehrana 

Čeprav je tvoja telesna teža morda normalna, pa na menstruacijski cikel vpliva tudi prehrana. Primer slabe prehrane: zajtrk - nič, kosilo - kebab, večerja - pivo, nočni prigrizek - Snickers in paket čipsa.

Bodi pozorna na svojo prehrano. Najbolje je, da vsak dan zaužiješ zelenjavo, sadje, proteine, vlaknine in zdrave maščobe.

5. Pretirana telesna aktivnost 

Popolnoma podpiramo tvojo željo po izklesanem telesu, vseeno pa je pomembno, da pri telovadbi ne pretiravaš. Še posebno, če si bila še pred kratkim navajena cele dneve preležati na kavču. Če preveč intenzivno treniraš in ob tem ne zaužiješ dovolj hrane, tvoje telo ne bo moglo izločiti toliko estrogena. 

6. Bolezen

Če si imela med ovulacijo prehlad, je to morda razlog, da se tisti mesec menstruacija ni pojavila. Najverjetneje se bo v tem primeru prihodnji mesec vrnila. 

7. Stres 

Smrt v družini, nenadna selitev ali razhod s fantom - vse to lahko vpliva na zamujanje menstruacije. Najbolje je, da se poskusiš sprostiti.

8. Sprememba urnika 

Naša telesa ni najbolj navdušena nad spremembami. Morda si v zadnjem času spremenila svoj bioritem in ne vstajaš več ob isti uri ali pa si se ravno vrnila s potovanja. Telo potrebuje nekaj časa, da se privadi na vse te spremembe. Ne skrbi, telo se bo kmalu privadilo in tvoja menstruacija bo spet točna.

9. Kontracepcija

Nekatere oblike kontracepcije lahko vplivajo na tvoj menstrualni cikel. Zaradi kontracepcijskih tabletk (nekaterih vrst), se tvoja menstruacija lahko precej zmanjša ali pa celo izgine.

10. Napaka pri štetju dni

Premisli, kako odštevaš dni do naslednje menstruacije. Morda si se le uštela pri štetju dni.

Povzeto po: Graziadaily.co.uk

Fotografije: Profimedia

Preberi še: Poglej, kaj se zgodi, če 2 min pritiskaš na ti točki!

Priporočamo tudi: Iskrena izpoved Katje Ficko (The biggest loser Slovenija) o življenju z alopecijo