Presenetljive stvari, ki jih prva menstruacija razkriva o tvojem zdravju!

Se še spomniš, koliko si bila stara, ko si dobila prvo menstruacijo? Pomisli, saj te bo zdravnik lahko kmalu vprašal prav to!

Presenetljive stvari, ki jih prva menstruacija razkriva o tvojem zdravju! (foto: Unsplash.com / chuttersnap) Unsplash.com / chuttersnap
19. 3. 2018

V zadnjem času so raziskovalci namreč našli več povezav med starostjo, ob kateri je ženska dobila prvo mestrucijo, in raznimi boleznimi, tudi rakom.

Znanstveniki obenem priznavajo, da prave povezave med menstruacijo in razvojem bolezni sicer še ne poznajo, kot pravijo pa se njihove ugotovitve vse bolj nagibajo k pomenu telesne teže v času, ko je nastopila prva menstruacija.

Ker je estrogen vezan na maščobo, je zgodnja prva menstruacija znak za to, da je ženska že zelo zgodaj dosegla svojo 'odraslo' težo, kar je lahko napoved za prekomerno težo v prihodnosti. To pa, kot vemo, vpliva na kar nekaj bolezni. 

1. Srčne bolezni

Nova študija objavljena v dnevniku Circulation, ki je vključevala 1,3 miljona žensk, je pokazala, da imajo ženske, ki so prvo menstruacijo dobile pri 13-ih letih, najmanj možnosti, da bi v prihodnje zbolele za srčno-žilnmi boleznimi. Tiste, ki so menstruacijo dobile pred 10. letom starosti (ali po 17. letu starosti) naj bi imele veliko večje tveganje za omenjene bolezni.

2. Diabetes tipa 2

Ženske, ki menstruacijo dobijo pred 12. letom starosti naj bi imele veliko večjo možnosti za diabetes tipa 2. To ugotovitev raziskave dnevnika Diabetic Medicine je potrdil vzorec 4,600 žensk, ki so diabetes dobile v zrelih letih.

3. Rak ščitnice

V ameriškem dnevniku  Journal of Epidemiology je francoski raziskovalec postavil teorijo, da naj bi ženske, ki so menstruacijo dobile zgodaj, imele večje možnosti za raka ščitnice. Raziskava je potekala na vzorcu 600 žensk, ki so dobile raka na ščitnici pred 35. letom starosti in ter 600 zdravimi ženskami.

4. Tumor na možganih

Kitajska raziskava je napovedala, da naj bi ženske, ki so menstruacijo dobile po 17. letu starosti, imele veliko več možnosti za tumor na možganih.

5. Alergije

Raziskovalci so našli nekatere povezave med zgodnjo puberteto in astmo, vendar so za zdaj še neodločeni, ali je puberteta spodbudila astmo ali obratno.

In čeprav razsikave nakazujejo na povezavo med prvo mestruacijo in raznimi oblikami bolezni, je mnenje zdravnika tisto, ki zares šteje. Če se ti zdi, da se soočaš s kakšno od težav, ne oklevaj in se odpravi po mnenje!

Fotografije: Unsplash.com / chuttersnap

Vir: Preverniton.com

Preberi še: Indira Ekić (The Biggest Loser Slovenija) objavila novo fotografijo, na kateri je skoraj neprepoznavna!

Priporočamo tudi: Tako je v resnici videti zakon BREZ seksa (iskrena izpoved 45-letne ženske)