Na Škotskem menstrualne potrebščine BREZPLAČNE (+ zakaj ta zakon krvavo potrebujemo tudi pri nas!)

Lahko bi rekli, da je tudi pri nas tak zakon res krvavo potreben, se strinjaš? 🙋‍♀️

Na Škotskem menstrualne potrebščine BREZPLAČNE (+ zakaj ta zakon krvavo potrebujemo tudi pri nas!) (foto: Profimedia) Profimedia
26. 11. 2020

Si vedela, da kot ženska v svojem življenju povprečno preživiš kar 2,500 menstrualnih dni oziroma slabih 7 let krvavitev?

Menstruacija je za večino žensk vsakomesečni pojav, ki v povprečju traja 4-5 dni, kljub velikemu napredku človeštva pa v družbi še vedno ostaja velik tabu.

Ne samo, da gre pri mnogih ženskah za izjemno fizično boleče obdobje, ko nas pestijo hudi menstrualni krči, na obrazu se pridno gostijo najbolj boleči mozolji in potreba po čokoladi presega vse meje, o ne! Ta čas močno vpliva tudi na naše duševno počutje, hormonsko ravnovesje in nas vsaj prve dni čustveno izmozga.

A ker menstruacija pride vsak mesec in zanjo, razen v času nosečnosti, ni počitka, je seveda odlična poslovna priložnost za podjetja, ki se že mnoga leta na račun ženskih bolečin pridno okoriščajo in mesečno pobirajo velike zneske, brez ozira na dejstvo, da si mnoge deklice in ženske po celem svetu, tudi v "razvitejših" državah, še vedno ne morejo privoščiti mesečne zaloge menstrualnih pripomočkov.

V Sloveniji smo glede tega na tisti bolj "srečnejši" strani. V povprečju paket vložkov ali tamponov stane med 2-3€, kar letno zate pomeni v povprečju 60€ stroška, odvisno seveda od tega, kako zelo močne menstruacije imaš. V Združenih državah Amerike je mesečni strošek ženske v povprečju 12€ + davek, kar letno znese 144€ + davek, nedavne raziskave pa so pokazale, da si povprečna Američanka tega enostavno ne more privoščiti.

Šoka ob ameriških cenah menstrualnih pripomočkov se spominjam tudi sama. Nikoli ne bom pozabila sporočila prijateljice, ki živi v Ameriki, ko mi je pred mojim obiskom napisala, naj si vložke, v kolikor pričakujem menstruacijo, prinesem zraven, saj so tam zelo dragi. Seveda ji nisem verjela, kako lahko v "sanjski" Ameriki takšna osnovna potrebščina stane toliko več kot v majhni Sloveniji? Potem je predčasno prišel moj krvavi mesečni obisk, kar je na potovanjih seveda stalnica, in svojo trmo sem hitro obžalovala, saj je v sicer res raznoliki ameriški ponudbi cena določene znamke damskih vložkov ali tamponov lahko segala v nebo.

In sedaj pridemo do Škotske. Ob Škotih nas večina zagotovo naprej pomisli na kilt in viski, nikakor pa vročekrvnih Škotov ne povezujemo z borbo za ženske pravice.

A Škotska je v teh dneh postala prva država na svetu, ki bo menstrualne potrebščine svojim prebivalkam omogočala brezplačno.

In kako res krvavo potreben je bil tale zakon!

Čez dve leti bo tako do menstrualnih potrebščin na Škotskem upravičena vsaka ženska, javni prostori kot so na primer šole, pa jih morajo zagotoviti tudi na vseh straniščih in to prav tako brezplačno.

Po raziskavah škotskega parlamenta si namreč kar 220,000 škotskih žensk in deklic težko privošči tampone in vložke, kar lahko privede do zdravstvenih težav, posledice pa pušča tudi na njihovem duševnem zdravju. Sram, ki je prisoten ob mesečnih menstruacijah revnejših prebivalk, še v letu 2020 ponekod vodi v to, da punčka neha obiskovati pouk, mnoge pa svojo stisko rešujejo tako, da jim enak tampon ali vložek zadostujeta za ves mesečni obisk. 

Borba za brezplačne menstrualne izdelke se trenutno bije v mnogih državah po svetu, nekatere, kot npr. Irska, so zaenkrat kompromisno odpravile ali znižale zgolj njihov davek, pri nas v Sloveniji pa za menstrualne potrebščine še vedno plačujemo polnega.

Leta 2016 je bila tudi pri nas vložena pobuda za znižanje davčne stopnje, a je bila le-ta še istega leta zavrnjena. 

Tako imenovana "menstrualna revščina" gre brez kančka dvoma tudi pri nas z roko v roki s pojmom "menstrualna stigma", torej je resnično skrajni čas, da se začnemo tudi v resnici obnašati kot moderna družba, katera tako zelo želimo biti, in ženskam končno ponudimo roko v dneh, ki jih resnično razume le polovica svetovnega prebivalstva. 

Da, tudi pri nas je tak zakon res krvavo potreben!

Pripravila: Nina Skok

Fotografije: Profimedia, GIPHY

Preberi še: "V postelji sem slaba in to me ubija!" (iskrena izpoved obupanega dekleta)

Priporočamo tudi: Ugotovi, ali je tvoj dragi FANT ali MOŠKI (+kakšna je razlika)