7 stvari, ki ti jih sporočajo menstrualni krči

Menstruacija in krči so žal skorajda neločljiva kombinacija. 

7 stvari, ki ti jih sporočajo menstrualni krči (foto: Profimedia) Profimedia
13. 3. 2018

Menstrualni krči so nekaj povsem vsakdanjega in morda si se že sprijaznila, da jih občutiš ob vsaki menstruaciji. V nekaterih primerih pa je vseeno bolje, da si nekoliko bolj pozorna. Čeprav navadno ne gre za znake hujših bolezni, je dobro, da si pripravljena.

Tukaj je sedem razlogov, zaradi katerih morda občutiš krče:

1. Visoka raven prostaglandina

Zagotovo eden najpogostejših razlogov za menstrualne krče je primarna dismenoreja, kar pravzaprav označuje bolečino med menstruacijo, ki je naravna in povsem normalna.

Prostaglandin je hormon, ki je najbolj povezan z rojstvom otroka, saj pomaga pri popadkih. Lahko pa se zgodi, da je raven tega hormona v tvojem telesu previsoka, kar bo povzročilo močnejše krče. Žal pa glede tega ne moreš storiti nič, vseeno pa je dobro, da poznaš razlog za bolečino. 

2. Retrovirana maternica

Morda se sliši nenavadno, a je v resnici precej pogosto - kar četrtina vseh žensk ima retrovirano maternico. To pomeni, da se maternica ne nagne naprej (čez mehur), ampak nazaj (proti zadnjici). To stanje se lahko pojavi povsem naravno, s staranjem ali po porodu. 

3. Maternični fibroidi

Fibroidi so majhne tvorbe, ki se lahko razbijejo na maternični steni in povzročajo vnetje. To posledično vpliva na močnejše menstrualne krče. Ni potrebno, da te skrbi, saj so zelo pogosti in niso povezani z drugimi obolenji. Lahko pa povzročijo druge težave, povezane z menstruacijo (npr. anemija zaradi izredno močne krvavitve). V takih primerih je dobro, da se posvetuješ z zdravnikom. 

4. Adenomioza in Endometrioza

Endometrioza pomeni, da maternično tkivo raste na drugih organih zunaj maternice, kar povzroča menstrualne krče. Adenomioza je ena izmed oblik endometrioze in pomeni vraščanje žlez maternične sluznice v mišično steno maternice.

5. Maternični vložek z bakrom (IUD)

Če uporabljaš maternični vložek z bakrom, je mogoče, da so tvoji menstrualni krči povezani prav s tem. V prvih nekaj mesecih uporabe so namreč lahko zelo pogosti, saj tvoja maternica reagira na novo snov. Če pa se krči pojavljajo dlje kot tri mesece po vstavitvi, pokliči svojega zdravnika in se prepričaj.

6. Medenična vnetna bolezen

To ni le vnetje reprodukcijskih organov, ampak tudi pogosto posledica neopravljenih spolnih okužb, ko bakterije skozi maternični vrat prehajajo v jajcevod, maternico in jajčnike. Bolezen pogosto povzroča blago nelagodje, medenične bolečine in menstrualne krče. Pogost znak okužbe je tudi rumen ali zelen vaginalni izcedek, povezujejo pa ga tudi z neplodnostjo in zunajmaternično nosečnostjo. 

7. Stenoza materničnega vratu

To pomeni, da je odprtina tvojega materničnega vrat zelo majhna. Rezultat so močni menstrualni krči in malo krvi. Velikokrat se pojavi zaradi operacije in zelo redko naravno. 

Vir: Bustle.com

Fotografije: Profimedia

Preberi še: VIDEO: Ali straniščno školjko na javnem stranišču vedno obložiš s papirjem? Nikar ne počni tega!

Priporočamo tudi: To se dogaja s tvojim telesom, če seksaš vsaj 1x na teden