Maslo - ta zlatorumena supermaščoba je dejansko zdrava!

Holesterol ima velik vpliv na vzdrževanje zdravega črevesja, enostavno nepogrešljiv pa je v razvoju možganov in živčevja, med drugim zapiše v svojem novem blogu o zdravem maslu Mario Sambolec. prehranski strokovnjak in trener fitnesa.

2. 1. 2012

"To opozarja na njegov pomen pri otrocih in mladini, zato ti po moje nikakor ne bi smeli omejevati naravnih virov holesterola v prehrani , kot so npr. ekološka jajca, maslo, polnomastni ekološki mlečni izdelki, kozice, sardine, divji losos, ekološko meso. Ste vedeli, da mleko doječih mater vsebuje skrajno visoke količine tako nasičenih maščob, kot holesterola?!"

Se komu naša zadnja citirana trditev iz bloga Maria Sambolca ni zataknila v grlu? Preberite jo še enkrat ;)

In ja, to je tista prva hrana, ki jo dobi novorojenček tako rekoč 'v usta' - torej materino mleko, kar naj bi služilo z namenom omogočanja našega preživetja in optimalnega razvoja.

Zakaj nas potem naša mati narava zafrkava? Ali niso nasičene maščobe in holesterol tisti, ki povzročajo večji kaos kot fužinci v trenirkah?

"Kot prvo, ne, nihče ni sposoben povzročiti večjega kaosa kot fužinci (če mi ne verjamete, vprašajte mojega bivšega soseda Gorana Vojnoviča) in kot drugo, zopet ne, naša mati narava nas ne zafrkava, zafrkavamo sami sebe, ker se delamo pametnejši od nje. Tako smo, v tem konkretnem primeru, naravno maslo nadomestili z našim izumom - margarino (in drugimi 'rastlinskimi' namazi) ter ji prilepili nekaj sicer lepo zvenečih, a popolnoma brezpredmetnih  trditev, kot recimo: 'brez nasičenih maščob in holesterola'."

Poglejmo si najprej, kaj se dejansko skriva za temi trditvami.

"Margarine so v osnovi pripravljene po istem receptu. Izbrana rastlinska olja se segreje do ekstremno visokih temperatur, kar že v začetku povzroči njihovo žarkost. Po tem je dodan, poleg vodikovih ionov tudi nikelj, kot katalizator z namenom strjevanja – proces v katerem nastajajo nenaravne in škodljive 'trans' maščobne kisline z dokazanim rakotvornim ter mutagenim učinkom.  Nikelj pa je, v oklepajih, strupena težka kovina, katere tudi najmanjše vrednosti vedno ostanejo prisotne v končnem izdelku. Ker pa na koncu margarina še vedno smrdi, dobesedno – zaradi žarkih olj, se jo dodatno začini z aromami in barvili."

Kaj bi torej raje namazali na kruh: Pravo hrano z obilico zdravstvenih kvalitet ali pobeljeno, rakotvorno in odišavljeno blato? Stavim, da malo nasičenih maščob in holesterola na tej točki niti ne zveni več kot tako nesprejemljiva alternativa.

maslo

Da pa bi zares razumeli zakaj je ta zlatorumena supermaščoba dejansko zdrava, je potrebno odmisliti, poteptati, uničiti, izbrisati in zavreči ogromen kos informacij o maščobah, natančneje nasičenih maščobah in holesterolu, ki so nam bile zmotno predavane v preteklosti. Trditve, ki opisujejo nasičene maščobe in holesterol, so postale do danes zelo kompleksne in sestavni del spletkarjenja tako v politiki kot v oglaševanju. Zato je morda čas, da se temu naredi konec!

In z dotičnim kratkim povzetkom iz novega bloga Maria Sambolca (in to z novim letom tudi na nekoliko prenovljeni spletni platformi) smo na tem mestu najprej zgolj želeli zbuditi tvoje zanimanje. Več (ali pa kar vse) o tem, kar gre vedeti o maslu, ki je v nasprotju z desetletji dolgim demoniziranjem, zdravo - ja, zdravo!, si lahko prebereš v prvem delu njegove serije: Zdravo maslo 1. del: Nasičene maščobe in holesterol.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri