Letošnjo jesen se obrani prehladov! Tu je top 9 krepilcev tvojega imunskega sistema

V oktobru in novembru so v porastu prehladi, a vendar obstaja kar nekaj enostavnih trikov, s katerimi lahko viruse prelisičiš in okrepiš svoj obrambni mehanizem. Spodaj spoznaj top 9 krepilcev tvojega imunskega sistema!

Letošnjo jesen se obrani prehladov! Tu je top 9 krepilcev tvojega imunskega sistema (foto: Profimedia) Profimedia
8. 11. 2016

Top 9 krepilcev tvojega imunskega sistema:

1 Vroče-hladno

Če se redno potiš v savni in se pozneje ohladiš v vodi ali zunaj, uspešno pripravi svoje telo na hladen zimski zrak. To te pripravi na menjavo zunanjih hladnih temperatur in toplih v notranjih prostorih. Si že bolna? V tem primeru savna ni priporočljiva, ker bo obremenila tvoje telo. Pomagaj si z grelnikom.

2 Zdrave bakterije

70 odstotkov našega imunskega sistema se nahaja v črevesju. Jeseni zato zaužij nekoliko več jogurtov in kefirja. Mlečnokislinske bakterije namreč tudi dobro poskrbijo za naš imunski sistem. Predvsem kadar zaužijemo preveč sladkorja in antibiotikov.

3 Zaščita z zelenim smutijem

Pirpravi si špinačni koktajl s hruškami. Potrebuješ: 100 g špinače, 2 hruški (zrezani na četrtine), 1 banano, sok 1 limete, 1 šopek mete brez stebel in 400 ml vode. Vse skupaj stresi v mešalnik, zmelji in končano! Z njim boš požirek za požirkom poskrbela za nastajanje belih krvnih telesc in za obrambo telesa. Poskusi tudi smuti s krešo, peteršiljem in ingverjem.

4 Jesenski sprehod

Tudi jeseni ne smeš pozabiti na redne sprehode po svežem zraku. Še vedno je tudi dovolj sonca, da si napolniš zaloge vitamina D. Dovolj je, če ti sije v obraz in na roke – torej si med sprehodom malce zavihaj rokave! Če imaš v sebi premalo omenjenega vitamina, se hitreje prehladiš.

5 Vitaminski koktajl

Imunski sistem za dobro delovanje potrebuje cink (morski sadeži, pšenični otrobi, indijski oreščki) in vitamin C. Posebno veliko ga je v rakitovcu, poleg tega pa vsebuje tudi vitamine B, A in E, železo in magnezij. Sokove iz rakitovca lahko kupi v specializiranih prodajalnah z bio prehrano. Namig: štiri tedne vsak dan v napitek ali mislije primešaj dve do tri žlice.

6 Trik zdravnikov

Zdravniki med prehladno sezono dihajo skozi nos in ne skozi usta. Zakaj? Drobne dlačice v nosu prečistijo povzročitelje bolezni iz zraka. Ne pozabi si tudi umivati rok. Večina povzročiteljev bolezni se z rok preseli v nos in usta ...

7 Fit na pritisk prstov

Za zelo dobro obrambo se je izkazala akupresura. Pomembna točka je na hrbtni strani dlani, tik med palcem in kazalcem. Lahno pritisniš ter nato trkaš po točki 2 minuti. Tudi dobro: dve minuti lahno krožno masiraj predel na zunanjih kotičkih očes, tam, kjer se končajo obrvi. Če želiš, lahko oči zapreš.

8 Dobro počutje iz kadi

Lepše se prehlada ne da ustaviti! Če imaš kad in neobčutljivo kožo, boš telo dobro pripravila na zimo v dišeči aroma kopeli. V topli vodi se pospeši prekrvavitev, para zmehča sluznico, telo in duša se sprostita. Po kopanju se dobro obriši, zavij v odejo in pojdi v posteljo. Recept: zmešaj po 1 žlico morske soli in medu ter po 1 kapljico sivkinega in borovega olja ter olja belega čajevca in čajevca in mešanico zlij v kopel. Kupiš lahko tudi že pripravljene mešanice.

9 Pomoč iz lekarne

Telo si običajno lahko pomaga kar samo, a mu otežijo stres, nikotin in pomanjkanje gibanja. Naravna zdravila, ki pomagajo: ginseng, slamnik in kaplandska pelargonija.

Preberi še: Torej, TO je razlog za neprijeten vonj (tam spodaj) med menstruacijo!

Preberi tudi: 8 osvežujočih, slastnih in zdravih veličastnih smutijev, ki bodo povsem razstrupili vaše telo