Khloé Kardashian se je odrekla temu živilu in v 2 tednih shujšala 5 kg!

Khloé Kardashian se je dolgo borila z odvečnimi kilogrami, dokler ni ugotovila, v čem je v resnici težava. Poglej, kaj je črtala iz svojega jedilnika! :)

Khloé Kardashian se je odrekla temu živilu in v 2 tednih shujšala 5 kg! (foto: Profimedia) Profimedia
6. 1. 2017

Khloé je po letu in pol videti popolnoma drugače. Za to so zaslužne predvsem ure in ure treningov z (med zvezdniki zelo priljubljenim) osebnim trenerjem Gunnarjem Petersonom, poleg tega pa je Khloé uredila tudi svojo prehrano.

Odrekla se je gaziranim pijačam, njen hladilnik pa je zdaj poln zdrave hrane. Kljub temu se občasno pregreši, saj verjame, da sami sebe ne smemo prikrajšati in da je najbolj pomembna zmernost.

Vendar pa telovadba in pravilna prehrana nista vse, čemur se lahko Khloé zahvali za takšno postavo.

Za revijo Health je razkrila, da je bilo ključno to, da se je začela izogibati mlečnim izdelkom.

"Dva tedna sem se izogibala mlečnim izdelkom in izgubila 5 kilogramov. Zdaj pijem še samo mandljevo mleko. Še vedno imam rada sir, kar je težko, ampak če želite na hitro izgubiti nekaj kilogramov, je to odlična rešitev."

Ena izmed najtežjih odločitev, ko se odločimo za izgubo kilogramov, je zagotovo vprašanje, ali se izogibati mlečnim izdelkom ali ne.

Skoraj ni človeka, ki ne bi imel rad kremastih jogurtov, raznih sirov in namazov, masla, mlečnih napitkov in podobnega.

Žal je resnica takšna, da mlečni izdelki mnogim ne ustrezajo, ko želijo izgubiti odvečne kilograme.

Nutricionistka Jedha Dening to pripisuje petim različnim razlogom, poleg tega pa lahko mlečni izdelki še posebej pri ženskah prispevajo k neuravnovešenosti hormonov.

Saj vemo, kako pomembno je njihovo uravnavanje, ko želimo izgubiti kilograme, kajne? 

Tukaj je torej 5 razlogov, kako ti lahko dieta brez mlečnih izdelkov pomaga pri izgubi kilogramov:

1. Mlečni izdelki imajo dokaj visoko vsebnost sladkorjev

Laktozo najdemo v vseh mlečnih izdelkih in je oblika sladkorjev. Čeprav vsebost sladkorja ni zelo visoka, lahko kljub temu povzroči povišan nivo inzulina (kar pa želimo pri hujšanju preprečiti).

Navadno mleko ima približno 4,7% vsebnost sladkorja, tisto z manj maščobe pa še za procent ali dva več. Pomeni, da je bolje piti polnomastno mleko, saj je glavni krivec za nabiranje maščobe na telesu sladkor in ne maščoba (o tem smo pisali že tukaj)!

Prevladuje namreč mišljenje, da če želimo izgubiti odvečne kilograme, moramo jesti in piti hrano z manj maščobe, pri čemer pa večinoma to pomeni, da izdelek vsebuje več sladkorja.

2. Mlečni izdelki v resnici niso tako hranljivi kot mislimo

Pogosto beremo, da so mlečni izdelki ena izmed najbolj hranljivih živil in da so nujni, saj z njimi dobimo zadostno količino kalcija. Pa je to res?

Deningova kot primer naredi primerjavo med mlekom in konzerviranim lososom s kostmi. Rezlutat? Poleg tega, da ima losos neprimerljivo več beljakovin in dobrih maščob, ima kar trikrat več kalcija kot mleko (losos 92%, mleko 28%).

Ali torej res potrebujemo mleko, da bi naše kosti dobile kalcij? Ne. Veliko ljudi, ki ima alergijo ali intoleranco na mlečne izdelke, ne more uživati mlečnih izdelkov in njihove kosti so čisto v redu! ;)

3. Možnost intolerance na laktozo

Marsikdo sploh ne ve, da ima intoleranco na laktozo in da ravno to povzroča draženje črevesja, ki preprečuje izgubo kilogramov. Nekateri ljudje nimajo zelo močne intolerance – takšne, ki zahteva popolno izogibanje vsem mlečnim izdelkom.

Vendar pa ni tako redko, da imamo blago obliko, ki naš napredek upočasnjuje.

Pri tem telo ne proizvaja zadostne količine encima laktaza, ki je odgovoren za učinkovito razgradnjo laktoze.

Če želiš ugotoviti, ali si tudi ti intolerantna, poskušaj za nekaj časa (tednov) iz svoje prehrane izločiti vse mlečne izdelke. Nato jih ponovno vključi v svoj jedilnik nekaj dni zapored.

Če boš občutila napihnjenost, napenjanje, bolečine v trebuhu, zaprtost, drisko ali kakšno drugo prebavno motnjo, so verjetno mlečni izdelki krivi za to. V tem primeru je bolje, da se jim čim bolj izogibaš.

4. Kazein draži črevesje

Kazein je glavni protein, ki ga najdemo v mlečnih izdelkih. Velikokrat ravno ta povzroča težave v prebavnem sistemu.

Izboljšanje zdravja črevesja in prebave pa je ključno, da bi pospešili izgubo kilogramov, zato lahko ravno izogibanje določeni hrani, ki izziva draženje, močno izboljša rezultate.

5. Mlečni izdelki lahko porušijo kislinsko-bazično ravnotežje

Mlečni izdelki temeljijo na kislinah, z našo prehrano pa želimo uravnotežiti razmerje med kislimi in bazičnimi živili, pri čemer večja količina slednjih izboljšuje prebavo in zdravje nasplošno. Prevelika količina kislin prav tako lahko poveča vnetje v telesu, kar prispeva k razvoju bolezni.

Pri izgubi kilogramov je pomembno, da imamo dobro prebavo in da zna naše telo pravilno absorbirati in izkoristiti zaužito hrano.

Če smo preobčutljivi na mlečne izdelke, to lahko slabo vpliva na prebavo in s tem tudi na funkcije v našem telesu in njihovo učinkovitost.

Če se resnično ne moreš upreti mlečnim izdelkom, obstajata dva tipa teh živil, ki jih telo navadno prenaša bolje kot ostale. To sta jogurt in skuta, saj se pri njima kulture in način pridelave razlikujejo od ostalih mlečnih izdelkov.

Imaš tudi ti težave z izgubo odvečnih kilogramov?

Poskusi ta način prehranjevanja, mogoče pa tudi tvojemu telesu ne pašejo mlečni izdelki. :)

Napisala: Nika Švajncer

Preberi še: VIDEO: Top vaje, s katerimi se boš za vedno znebila podbradka! ali pa Zakaj je to hrano najbolje uživati v opisanih kombinacijah?

Priporočamo tudi: Popolni načrt za raven trebuh (trening+hrana+pijača).