Katera hrana je po ajurvedi najboljša zate?

Indijska medicina ali ajurveda je stara že šest tisoč let. Poiskali nasvete, kako bi se morala prehranjevati glede na to, kateri ajurvedski tip si.

Katera hrana je po ajurvedi najboljša zate? (foto: Shutterstock) Shutterstock
16. 6. 2016

Prijateljici v novih kavbojkah tako super vse stoji, da si jih tudi ti morala takoj poskusiti. Žal pa … na tebi poudarijo le tiste malenkosti, ki ti niso v ponos. S hrano je zelo podobno. Morda tvoji prijateljici ustreza močno začinjena hrana, tebe pa po njej le peče zgaga …

Ajurveda, indijski sistem tradicionalne medicine, vajine ugotovitve le potrjuje, saj trdi, da sta določena vrsta hrane in način kuhanja popolna za nekatere, za druge pa le recept za višanje telesne teže in prebavne motnje.

Če boš ugotovila svoj ajurvedski telesni ali doša tip (obstajajo trije – vata, pita in kapha) in če se boš prehranjevala primerno svojemu doša tipu, boš lahko vplivala na odzive telesa na vse – od stresa do hrane.

Da boš ugotovila svoj tip, na seznamu odkljukaj lastnosti, ki so najbolj značilne zate. Če si pri dveh tipih narisala podobno število kljukic, imaš dvojni dominantni doša tip, kar velja za 60 do 70 odstotkov ljudi. Ko boš ugotovila svoj doša tip, sledi našem vodniku za izbiro najboljše hrane zase: lažje boš izgubila odvečne kilograme in izboljšala svoj prebavni sistem.

Določi svoj doša tip

Vata

Telesna zgradba: Visoka ali nizka in suhljata z malo telesne maščobe.
Teža: Lahka; težko se redi.
Koža: Suha, hladna in medla.
Lasje: Suhi, grobi, skodrani ali valoviti.
Telesna moč: Malo moči in vzdržljivosti.
Osebnost: Zanesenjaška, ustvarjalna in zelo aktivna.
Odziv na stres: Nagnjena si k napetosti in zaskrbljenosti.

Pita

Telesna zgradba: Srednje zgradbe, dobrega mišičnega tonusa.
Teža: Zmerna, hitro pa se zrediš in hujšaš.
Koža: Topla, vlažna in rožnata, nagnjena k izpuščajem in potenju.
Lasje: Tanki ali fini.
Telesna moč: Srednja.
Osebnost: Ambiciozna, organizirana, pogumna in močne volje.
Odziv na stres: Nagnjena si k razdražljivosti in jezi.

Kapha

Telesna zgradba: Z veliko oblin ali nabita.
Teža: Z lahkoto se redi, težo pa težko izgublja.
Koža: Debela, mastna in hladna.
Lasje: Debeli, dolgi, gosti ali valoviti.
Telesna moč: Močno žilava in vzdržljiva.
Osebnost: Umirjena, ljubeča, odpuščajoča, metodična in počasna.
Odziv na stres: Utrujenost in pomanjkanje energije; ne jočeš zlahka.

Če si vata…

Ko ni v ravnovesju, je doša tip vetra nagnjen k prebavnim težavam, kot so napihnjenost, otekanje in preobčutljivost za hrano ali alergije. Vate imajo hladen, suh in lahek ustroj, zato jim ustreza hrana, ki je nasprotje tega – topla, malo težja, vlažna in kuhana. Prav tako potrebujejo hrano, ki je dovolj slana in blago začinjena.

Jej več: juh, vlažnih enolončnic, golaža, hrane, ki je slana, malce bolj začinjena in topla ter kuhana – kar bi lahko opisali kot krepka hrana za zimske mesece. Sadje: jagode, breskve, marelice, kaki, banane, kompoti; oreščke in suho sadje namakaj čez noč. Zelenjava: poleti surova, drugače kuhana s toplimi začimbami – kumino, šetrajem, timijanom, majaronom.

Jej manj: hrane, ki je hladna, kot je surova hrana in solate. Izogibaj se suhi hrani, kot so piškoti, in hrani, ki napenja, kot je zelje ali cvetača. Izogibaj se kofeinu in namesto kave popij toplo mleko, začinjeno s cimetom ali z muškatnim oreščkom.

Če si pita …

Ko ni v ravnovesju, je doša tip ognja nagnjen k težavam s kislino, kot so čiri, zgaga, rdeči kožni izpuščaji in vročice. Pite imajo močan prebavni ogenj,  zato jim ustreza hladilna hrana, izogibati pa bi se morale hrani, ki je preveč začinjena in povzroča vročino.

Jej več: hladilne hrane, kot so listnate solate in presna hrana, ter agrume.

Izogibaj se: začinjene hrane, težke mastne hrane in težkim večerjam pozno zvečer. Kisla hrana, kot so kis, paradižnik ter čili, prav tako odpade.

Če si kapha …

Ko ni v ravnovesju, je doša tip zemlje nagnjen k preveliki telesni teži, utrujenosti, otopelosti in sluzi (bronhitis, sinusitis itn.). Kaphe imajo vlažen, težek ustroj in se bojujejo s hrano, ki je preveč nasitna, težka ali sladka. Sladka hrana, kot so torte in slaščice, jih zelo privlači, toda morali bi se ji izogibati, ker se po njej počutijo težje.

Jej več: lahke kuhane hrane, najraje na sopari, ki je dobro začinjena – tajska hrana je dobra izbira. Belo meso in ribe naj bodo veliko večkrat na tvojem krožniku kot rdeče meso. Kava zjutraj ti lahko pomaga premagati naravno jutranjo počasnost.

Jej manj: kruha in žit. Sladka hrana in deserti odpadejo, prav tako kot ocvrta in težka ali nasitna hrana. Ajurvedska terapevtka Boža Jemc jim priporoča tudi post enkrat tedensko. ''In ne pojdi ležat po jedi, jej pa le med 10. do 18. uro,'' še svetuje.

Priredila: Petra Arula

Za strokovno pomoč in pregled članka se zahvaljujemo Boži Jemc, lastnici Ateljeja za lepoto in zdravje ter ajurvedski terapevtki.

Preveri še najboljše domače probiotike.