Kako ženska čuti sebe prve minute po rojstvu otroka? Ta zapis preberita OBA!

Če ste že starš ali pa če še boste, ta zapis resnično morate prebrati, saj iskreno in natančno opiše, kaj se z našimi telesi in čustvi dogaja od trenutka, ko v roke dobimo majhno štručko, in česa se začnemo učiti že v prvih minutah, ko postanemo starši.

Kako ženska čuti sebe prve minute po rojstvu otroka? Ta zapis preberita OBA! (foto: Profimedia) Profimedia
16. 2. 2020

Zapis smo našli v čudoviti knjigi z naslovom Sanjsko rojstvo, ki ni ‘le priročnik’ o tem, kako postati starš, temveč daje pomen predstavam in odpira vrata moči sanjanja pri ustvarjanju novega življenja.

Knjiga, ki je nastajala sedem let v sodelovanju s strokovnjaki za neplodnost in dulami, je izjemen vir informacij ne le za starše, temveč tudi za strokovnjake s področja porodničarstva.

Avtorica knjige je Dr. Catherine Shainberg, mednarodna strokovnjakinja na področju uporabe podob za zdravljenje telesnih, čustvenih in duhovnih ran. 

Poučuje kabalo luči, starodaven sefardski način notranje preobrazbe in duhovne rasti z uporabo sanj, budnega sanjanja, kratkih vodenih vaj in drugih tehnik, ki so ji bile predane po njeni rodbini. 

O tem, kako ženska čuti sebe po rojstvu otroka, v knjigi Sanjsko rojstvo piše takole …

“Takoj po rojstvu boste presenečeni ob mešanici radosti in neugodja, ki se bosta plazila v vašo zavest.

Medtem ko ste navdušeni nad občutkom teže in toplote dojenčka na svojih prsih, pa se prav tako zavedate mokrote in otekline med nogami.

Vaše roke ga objemajo, a mišice vas bolijo. On sesa kolostrum in mlezivo, vodeno “predmleko”, medtem ko vaša notranjost kriči od žeje in lakote.

Bolijo vas ustnice, tam, kjer ste si jih pogrizli. Vaši boki so ena sama bolečina, noge se vam tresejo. 

Če ste imeli carski rez, mogoče čutite bolečino okrog reza in poskušate okrevati po - konec koncev - velikem posegu. Za hip lahko celo začutite zamero.

Dobrodošli v svetu radosti, ki vam jih prinaša starševstvo: pravkar se učite prvo lekcijo, ki bo postala ponavljajoče se dejanje iskanja ravnotežja.

Uri vas duševno stanje, imenovano paradoks, kjer gresta radost in frustracija z roko v roki; naučiti se morate prilagoditi obema občutkoma. 

Vaše srce živi za to malo bitjece, ki tako ranljivo leži v vašem naročju, po drugi strani pa si želite, da bi lahko šli na stranišče, se pretegnili, poskrbeli za pekočo bolečino predsredka in spali.

Prisluhnite svojemu telesu. 

Govori vam o svojih potrebah (prav tako vas bo obvestilo o potrebah vašega dojenčka). Zdaj ste izčrpani, žejni in lačni. Poskrbite, da boste pili, kolikor vam srce poželi.

Medtem ko pijete - prosim, počasi -, se lahko - v primeru, da pijete pomarančni sok, napolnite z barvo in sončnimi žarki pomaranče, sadeža, ki je po videzu najbolj podoben soncu. To vas bo olajšalo izčrpanosti.

Prišel bo trenutek, ko vas bodo odpeljali v vašo sobo, kjer lahko zaprosite za hrano. Mogoče je vaš partner že poskrbel, da vam postrežejo z vašo najljubšo jedjo. Naj poskrbi za otročička, medtem ko jeste.

Jejte počasi in na začetku čisto malo. Vedno lahko še kaj pojeste pozneje.

Zapomnite si, da ste pravkar izkusili neverjetno dolg maraton.

Ne hitite. Vzemite si čas.

Ko končate ne pozabite povabiti partnerja, da tudi on kaj poje. Tudi on je izkusil maraton, medtem ko vas je spodbujal in vam pošiljal svojo enerijo ves čas poroda. Tako kot vi je tudi on posegel po svojih virih in se mora zdaj napolniti.

Zahvalite se mu, ker je ob vas. Pohvalite ga, kakor najbolje znate. Ne skoparite z besedami pohvale in hvaležnosti.

Od vas mora slišati, da sta v tem skupaj in da je njegova vloga pri tej svečanosti najpomembnejša.

Tako veliko partnerjev se počuti spregledane. Gre za sindrom Marije z Jezusom, Jožefa pa ni na sliki.

Prepričajte se, da je vaš partner res navzoč na sliki. Začnite ga vključevati v vse, kar se tiče novega člana vaše družine.

Pazite, da od samega začetka ne postanete posesivna mati ali nesebična mučenica v svojem gospodinjstvu. 

Oba bosta skrbela za vajinega otročička, vsak na svoj edinstveni in nadvse pomembni način,” poudarja Shainbergova v knjigi Sanjsko rojstvo, v kateri najdete še več čudovitih nasvetov za bodoče starše.

Poleg 161 vaj za spočetje, nosečnost, porod in navezovanje knjiga vsebuje tudi: 

  • navodila za uporabo podob in zavestnega sanjanja, s katerim aktivirate ustvarjalno moč svojega uma in modrost svojega telesa, 
  • vaje za pripravo na zanositev,
  • poglobljeno vodstvo za vsako trimesečje,
  • pomoč pri spreminjanju zakoreninjenih vzorcev strahu in starih sistemov prepričanj,
  • tehnike za partnerje. 

Kratke, natančne in učinkovite vaje spodbujajo vse vrste pozitivnih izidov (sprostitev, obvladovanje bolečine, fiziološke spremembe, razrešitev zdravstvenih zapletov ter zdravljenje čustvenih ran in travm) in delujejo kot generalka za življenje.

Preberite še: “Prizadelo me je nerazumevanje sodelavcev” (resnične zgodbe o tem, kaj se zgodi s kariero ženske po rojstvu otroka)