Kako začeti, vztrajati in ne odnehati?

Letos smo si v Cosmu omislile čisto pravega športnega motivatorja. Da nas spravi v akcijo in nam seveda zraven tudi razloži, zakaj je to tako pomembno.

Kako začeti, vztrajati in ne odnehati? (foto: Getty Images) Getty Images
5. 3. 2015

Gašper Predanič je športni trener, nekdanji atlet in ljubiteljski nutricist, po novem tudi cosmo strokovnjak, ki bo vse leto skrbel za tvojo kondicijo.

Gašper

Foto: Miha Kačič

Te zanima, kako lahko sama vplivaš na dobro počutje, pri tem pa ohranjaš zdravje na vrhuncu?

Z gibanjem, ki bo tvoje srce in dušo ohranjalo mlado, pri tem pa se boš počutila energično, samozavestno, odločno in zadovoljno.

Kako to dosežeš?

Tako, da se odločiš (p)ostati telesno aktivna. Poiskati moraš razloge, ki bodo močnejši od vseh izgovorov v trenutkih, ko boš morala obleči športno opremo in iti na trening.

Zakaj mi je tega treba?

Iskanje odgovora na vprašanje, zakaj počnem to, kar počnem, razkriva veliko. Ko si boš iskreno odgovorila, zakaj si rada redno telesno aktivna in kaj ti telesna aktivnost lahko prinese, boš postala trdnejša in odločnejša. Trdnost in odločnost pa sta pomembni lastnosti v trenutkih, ko ti ne bo šlo vse po načrtih in boš želela odnehati.

Postavljanje uresničljivih in dosegljivih ciljev

Ko si postaviš cilje, bodi realna. Če bodo ti previsoki, bodo v trenutkih, ko cilja ne boš dosegla, nastopile zmedenost, nezadovoljstvo in jeza. Naj te cilji raje spodbujajo, saj se lahko pri aktivnosti hitro zgodi, da zmanjka motivacije za napredek.

Če bodo cilji uresnič­ljivi, te bodo ravno prav gnali naprej, pot do cilja pa bo postala veliko lažja.

Potrebni sta strpnost in potrpežljivost, zato ne bodi jezna, če rezultat ni ravno takšen, kot si si ga zamislila. Bodi prizanesljiva do sebe in ne obupaj, ko ti ne bo šlo od rok. Pomembno je, da se sama dobro počutiš, rezultati bodo prišli postopoma. Ti samo vztrajaj.

Kako trdna je tvoja motivacija?

Trdnost motivacije je sorazmerna z vrednostjo nagrade. Pri motivaciji išči tehtne razloge. Več ko jih boš našla, trdnejša in trajnejša bo motivacija. Išči jo v sebi, kajti ta zunaj tebe nima velike moči. Predvsem pa hitro izgine in ostane le bleda senca želje po napredku. Iz osebnih izkušenj lahko povem, da je moja motivacija za redno telesno aktivnost preprosta. Rad sem telesno aktiven.

Med vadbo in po njej se vedno dobro počutim. Nimam težav z zdravjem, veliko bolje razmišljam in lažje se soočam z obveznostmi v življenju.

Ko na drugih področjih trčim ob zid, ga veliko lažje preplezam, ker se zavedam, koliko truda, volje in energije je bilo treba vložiti v času športne kariere, da sem dosegel zastavljene cilje. Vsekakor so največja nagrada, ki jo boš dobila s telesno aktivnostjo, zdravje, dobro počutje, samozavest in veliko veselja do življenja.

Primerjanje z drugimi

Primerjanje ubija duha, željo po napredku in željo po spremembi. Nikoli se ne primerjaj z drugimi, vedno le s seboj. Kje si, kam greš in kaj si priprav­ljena storiti, da do tja prideš.

Pri telesni aktivnosti bodi osredotočena

Površinska telesna aktivnost ne obstaja. Obstaja zgolj notranja aktivnost, v kateri se skrivajo vsi tvoji potenciali, ki jih boš s telesno aktivnostjo odkrivala. Nikoli ne boš odkrila vseh in ravno to je tisto, čemur moraš slediti. Iskanje in odkrivanje (korak za korakom) telesnih zmožnosti je darilo, ki ti ga ponuja tvoje telo.

Vsakič ko boš odkrila kaj novega, v kar na začetku morda nisi verjela, je to tisto, čemur pravim zadovoljstvo občutkov (beri nagrade), ki si ga dobila z vloženim trudom, časom, znojem in tudi občasnimi bolečimi mišicami.

Išči in najdi aktivnost, ki ti bo pisana na kožo

Če v njej ne boš uživala, potem tudi končni občutek ne bo enak. Aktivnost ti mora biti pisana na kožo. Prinaša naj ti veliko užitkov in zabave. Čeprav takšne aktivnosti ne boš našla takoj, ne nehaj iskati. Pomembno je, da boš z aktivnostjo razvijale sebe, napredovala in napredek prenašala na druga področja, na katerih si aktivna.

Za napredek pa se štejeta tudi zadovoljstvo in velik nasmeh na obrazu. Lahko se zgodi, da boš določen čas uživala v eni aktivnosti, potem pa boš raje poiskala novo. Prepusti se. Z aktivnostjo razvijaš samo sebe in prav je tako. Ko se boš razvijala, boš napredovala in tako iskala nove, naprednejše oblike aktivnosti, ki te bodo izpopolnjevale.

Potrebuješ še malce motivacije?

Piši Gašperju na gasper.predanic@gmail.com in mu zastavi vprašanje! Gašperja sicer najdeš na www.gasper-predanic.com.