Keglove vaje NE rešijo uhajanja urina - kaj ga?

Naredi 200 keglovih vaj na dan - resno? Trenerka Nuša Gnezda ti svetuje, kako odpraviš uhajanje urina v enem mesecu, brez keglovih vaj. 

Uhajanje urina ni normalno in ga je mogoče hitro odpraviti (foto: Profimedia) Profimedia
27. 5. 2015

A si opazila, da po porodu sploh ne moreš narediti keglove vaje, ker sploh nimaš občutka kaj stiskaš in se počutiš, kot da nimaš nič tam spodaj? Torej, zakaj bi keglale, če sploh nimamo mišic, da nam to omogočijo.

Keglove vaje ne rešijo uhajanja urina

Malo se mi naježijo dlake, ko slišim to besedo. Keglova vaja namreč. Ko govoriš z zdravnikom 6 tednov po porodu o težavah po porodu, ti reče nekaj v tem smislu "medenično dno ne funkcionira, šibko je. Delaj keglove vaje". Razumem, to je najboljši nasvet, kar ga lahko dajo ženskam po porodu, ker nimajo informacij, kako natrenirati mišice medeničnega dna, po porodu. Keglove so nekako razumna rešitev. Na žalost niso vedno rešitev, za katero upamo, da nam odpravi težave, še posebno po drugem ali tretjem otroku. Vse spoštovanje do zdravnikov (RESNO, hvaležna sem vsakemu posebej, da ne bo pomote).

Pa kaj, če malo lulaš?!

Nikoli ne bi govorila o tem, če ne bi šla sama čez tako stanje. Zgodilo se mi je natančno to, pa še en kup težav zraven (kriv hrbet, bolečine v križu .. .), po enem mesecu pravilnih vaj ni bilo več sledi o ničemer.

Naj vam povem nekaj primerov (nekatere se boste našle) žensk, s katerimi sem govorila:

– "Zdravnica mi je rekla, da je uhajanje urina normalno po tem, ko sem rodila že tretjega otroka, to je pač cena, ki jo plačaš."

– "Fizioterapevtka mi je rekla, da zaradi notranjih šivov ne smem nič telovaditi 6 mesecev po porodu, razen plavanja ali počasne hoje (na srečo je ženski po enem mesecu izvajanju pravilnega programa uhajanje urina izzvenelo)."

– "Rekli so mi 200 keglovih vaj na dan, pa bo. Pa kaj, če malo lulaš, zato pa obstajajo vložki, ki so temu namenjeni. Saj bo minilo. Drugače imamo pa mi super mašino, ki popravi to stanje... (blaaah.)

– "Edina varna telovadba po porodu je tek.  RESNOOOO? Sedaj si pa predstavljajte papirnato vrečko, ki drži v sebi mokro sadje. Jo stresajte in kaj se bo zgodilo? V najboljšem primeru bo samo kapljalo skozenj, v najslabšem bo vse ven padlo. RAZUMEŠ, sedaj zakaj tek in skakanje ne spadata med varne vaje po porodu?"

– "6 mesecev že delam keglove, pa še vedno mi uhaja urin. Zmešalo se mi bo. Če vprašam doktorja katere vaje naj delam, mi reče "keglove ali pa na vadbo se vpiši."

To me resnično jezi. Rada bi, da razčistimo enkrat za vselej.

Kaj mora punca narediti, da ji urin ne uhaja več?

1. NE sprejmi uhajanja urina, kot da je to normalno. KER NI. Je pogosto. JA. ZELO. Ampak nam pove, da je treba trup in medenično dno krepiti na pravilen način.

2. Pomembno je vedeti, da je o tem absolutno NORMALNO govoriti. Nikoli se ne sramuj, da imaš urinsko inkontinenco in da medenično dno ne funkcionira, kot bi moralo. Ni treba, da živiš s temi simptomi za vedno. To je samo še en del telesa, ki ga imajo vsi (tudi moški). Zato prosim, da spregovoriš o tem. Naj te ne bo sram. Pomoč je tukaj.

3. Ne delaj 200 keglovih vaj na dan. Raje trenirajte medenično dno in trup sinhrono kot ekipa, da se povežeta in ustvarita močno jedro in mišice, ki bodo opravljale svojo funkcijo.

4. Delaj primerne vaje za odpravljanje težav po porodu ( zapomni si, obdobje po porodu je ZA VEDNO!). Vedno pravim, če ne narediš tega koraka sedaj, se boš nekoč morala vrniti nazaj. Razen, če ti je v interesu celo življenje nositi vložke. 

primerne vaje po porodu

Avtorica članka sem strokovnjakinja za vadbo za ženske in vadbo po porodu Nuša Gnezda. Poišči me na mojem Facebook profilu, kjer lahko spremljaš moje najnovejše objave, ali mi piši na nusa.gnezda@gmail.com.

Nuša Gnezda

Poglej si še Nušine najboljše vaje za top zadnjico do poletja.