"Kako sem se za vedno rešila glivičnih nožničnih vnetij" (zgodba bralke)

Te pogosta glivična vnetja nožnice spravljajo v obup? Načenjajo tvojo samozavest, spolno življenje?

"Kako sem se za vedno rešila glivičnih nožničnih vnetij" (zgodba bralke) (foto: Profimedia) Profimedia
30. 7. 2017

Zgodba Teje iz Ljubljane te bo opogumila, da se jih je mogoče rešiti za vedno.

"Nožnična vnetja so mi grenila življenje!"

"Glivična vnetja nožnice sem imela tako pogosto, da sem zaradi njih postala nesamozavestna. Vnetje se je pojavilo prav vsak mesec, nekaj dni po koncu menstruacije, včasih pa se celo med menstruacijo ni popolnoma umirilo. Neprestano me je srbelo, ves čas sem imela sirkast izcedek, tudi moje spolno in posledično partnersko življenje je zelo trpelo. Vselej me je bilo strah, kakšen vonj je tam spodaj, kaj se je tokrat skuhalo. Mislila sem, da se te težave ne bom nikoli rešila,"

se za spletni Cosmopolitan spominja danes 32-letna Teja iz Ljubljane, ki glivičnega vnetja nožnice ni imela že od 24-ega leta naprej. Povedala je še, da je bila v času vnetij nožnice, ki so se vlekla leta in leta, neprestano pri ginekologu, a vsakokratna zdravila so stanje še poslabšala. V istem času so jo mučile tudi številne angine. Na koncu sta jo težave odrešili dve ženski: privatna ginekologinja, ki jo je v obupu obiskala, in njena babica.

Kaj ji je svetovala ginekologinja?

Prva ji je priporočila, naj nožnice nikoli ne umiva z mili ("k meni hodi par Romkinj, ki živijo v slabih higienskih razmerah, pa nimajo nikoli, res nikoli težav z nožničnimi vnetji," ji je dejala), le z vodo, saj z mili ruši ph nožnice, ki se sicer sama čisti. Naročila ji je tudi, naj bo manj obremenjena s službo, naj več spi in več počiva, saj je stres pri tem močan dejavnik.

Naročila ji je še, da mora vedno - brez izjeme po seksu na stranišče. Četudi bo priteklo le par kapljic, bo spralo morebitne nečistoče iz nožnice. Predlagala ji je tudi, da iz svoje omare zabriše vse tangice in nebombažno spodnje perilo. To je tudi storila. Za prvo silo ji je predpisala kapsule Borax, ki jih lekarne delajo same. 

Sledila je njenim navodilom in stanje se je močno izboljšalo. A ne še popolnoma.

Kaj ji je svetovala babica?

Takrat ji je njena babica svetovala, da sočasno dva tedna prav vsak dan izvede naslednji dve stvari:

- Vsak večer naj dobro prevre hrastovo lubje (vreje naj ga vsaj 15 minut), nato pa sedi nad prevretkom, torej nad paro. Ko se prevretek dovolj ohladi, naj si z njim na rahlo umije nožnico.

- Vsak dan naj tampon namoči v probiotični jogurt, ga vstavi v nožnico in pusti 1 uro. Jogurt lahko tudi večkrat nanese na vložek. 

Kaj je še storila?

Ker se je stanje drastično izboljševalo, se je Teja odločila, da je to prava priložnost, da naredi vse, kar je v njeni moči, da se vnetij reši za vedno. Prebrala je veliko literature in se odločila, da bo za en mesec naredila antikandidno dieto (s katero izstradamo kandido, saj je ne hranimo s sladkorjem, kvasom, opustošenimi žitaricami, kot je bel kruh, ki v telesu delujejo enako kot sladkor).

Ker se je po enem mesecu na splošno veliko bolje počutila in ker nožničnega vnetja naslednji mesec ni bilo, je antikandidno dieto držala dva meseca. Po dieti potrebe po sladkorju (ki je prava pojedina za glivice) ni več čutila. Ni več kupovala sladkarij, ni jih imela več na zalogi v omari, tako da jih je jedla le še občasno in v zdravi meri. Tudi sladke namaze je večkrat nadomestila z arašidovim maslom, avokadovim namazom, tuninim namazom ali tahinijem. Ob vsem tem je tudi redno pila veliko vode. Prej večkrat po več ur v službi ni vstala od računalnika, in je zatopljena v delo, pozabila piti.

Minili so meseci, leta, a glivično vnetje nožnice se ni vrnilo

Tudi vnetja mehurja ni več bilo, pove Teja, nehale so jo pestiti tudi angine. Vse, kar jo je v naslednjih letih pestilo, je bil morda kakšen krajši prehlad. Od tedaj ni imela niti enih samih antibiotikov, ki so vedno zadevo močno poslabšali in je niso spustili iz začaranega kroga. Zdravnico je naslednjič videla šele, ko je zanosila.

"Ko gledam nazaj, vidim, da sem delala veliko napak in da se je moje telo le odzivalo na to, kar mu je škodilo. Zdaj sem že 8 let brez nožničnih vnetij! Si lahko mislite?" nam danes veselo razlaga Teja, ki je že skoraj pozabila, kako so ji vnetja nekoč grenila življenje. In je še danes neskončno hvaležna, da je dobila prave informacije ob pravem času.

"Še danes sem hvaležna tisti ginekologinji, svoji babici in knjigi Obvladajte kandidido, ki mi je ob pravem času prišla v roke," pove Teja in nam zaupa še, da se je tudi v spalnico po koncu vnetij vrnilo normalno stanje. Je pa potrebovala dobro leto, da je bila spet popolnoma sproščena, da jo je nehalo skrbeti, kaj bo, ko se on spusti niže. 

Morda njena zgodba tudi tebi prinese odrešitev.

Ugotovi, kaj ruši tvoj imunski sistem

Kandidiazo sicer povzroča kvasovka Candida albicians. Navadno izburhne, ko je imunski sistem oslabljen, ko se organizem že bojuje s kakšno drugo boleznijo ali okužbo, na primer gripo ali angino. Okužbo poslabšajo tudi antibiotiki, hormonska ali steroidna zdravila in v veliki meri tudi stres. Okrepiti je torej treba imunski sistem, ga osvoboditi velikih količin sladkorja in se zavezati k bolj polnovredni in zdravi prehrani. 

Pripravila Sanja Macur

Veseli bomo, če boš tudi ti z nami delila svojo zgodbo, ki morda lahko pomaga našim bralkam (ali nam). Pošlji nam jo na cosmopolitan.si@adriamedia.si.

Preberi še: Iz arhiva: Domači zvezdniki brez dlake na jeziku o seksu

Priporočamo tudi: Kako naj zaustavim kapljanje iz vagine po spolnem odnosu?