Kaj se zgodi z mojim telesom, ko po več letih preneham jemati kontracepcijske tablete?

27. 8. 2023
Kaj se zgodi z mojim telesom, ko po več letih preneham jemati kontracepcijske tablete? (foto: Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo)
Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo

Če tudi ti čakaš 'pravi' čas, da jih prenehaš jemati, naj bo to znak, da je ta čas morda kar takoj zdaj. 😳

Že pred kakšnim letom dni sem začela razmišljala o tem, da se po skoraj sedmih letih jemanja kontracepcijskih tabletk poslovim od njih. Priznam, da me je bilo strah, pa čeprav mislim, da se moje telo ob začetku jemanja ni bistveno spremenilo. Glede na to, da sem jih začela jemati že pred toliko leti, se včasih zamislim, da se morda sploh ne spomnim, kakšna sem bila takrat.

O jemanju kontracepcijskih tabletk je veliko dilem in številne ženske se tej obliki kontracepcije izogibajo zaradi mitov, ki krožijo o njih. Zagotovo si tudi ti slišala za nekaj od teh.

Kar nekaj časa sem zavlačevala in čakala tisti 'pravi' čas, da jih preneham jemati, a bolj kot razmišljam, bolj mislim, da sem se temu izogibala, ker me je bilo strah, kaj me čaka. Okoli sebe imam kar nekaj prijateljic, ki so jih po večletni uporabi prenehale jemati. Pripovedovali so mi o različnih posledicah, ki so jih opazile na svojem telesu – od tega, da so se zredile, shujšale, dobile ogromno mozoljev ali pa so ti izginili, da so postale mirnejše ali pa bolj razdražene, se soočile z močnimi glavoboli ali še močnejšo željo po hrani.

Ne smemo pozabiti na zmanjšanje ali povečanje libida ter na največji strah – menstruacija se ni vrnila. Hitro sem ugotovila, da vsako telo reagira drugače in da nimam pojma, kako se bo na prenehanje vnosa hormonov odzvalo moje.

Danes je minilo že dva meseca, odkar sem se poslovila od njih, in vesela sem, da sem se končno opogumila. Tudi jaz sem podlegla mitu, da dolgoletno jemanje tabletk slabo vpliva na plodnost, zato sem želela pri svojih 25 letih dati telesu čas, da se 'prečisti' in se pripravi, da v naslednjih nekaj letih na svetu pozdravi novo bitje. Čeprav mi je ginekologinja na pregledu zagotovila, da lahko varno zanosim že po nekaj mesecih, sva se s partnerjem vseeno odločila, da dam telesu vsaj nekaj let časa.

Plodnost se po prenehanju uporabe povrne zelo hitro, številni ginekologi pa celo navajajo, da tabletke plodnost pravzaprav dolgoročno ohranjajo, saj je vdor škodljivih mikroorganizmov v maternico zaradi zgoščene sluzi v materničnem vratu otežen.

V dveh mesecih nisem opazila bistvenih sprememb na svojem telesu. Presenetilo me je, da sem v nasprotju s prijateljicami menstruacijo dobila takoj, vendar ne gre vse po planu.

Menstruacijo imam na dva tedna, in če sem prej imela menstruacijo skoraj teden dni, zdaj traja le tri dni. V prvem tednu so me mučili glavoboli, proti katerim ni pomagala niti kakšna skodelica kave več. In kaj me najbolj moti? Ko pride čas menstruacije, tega sploh ne čutim več. Med jemanjem tabletk sem večer prej dobila blage krče in tisto skrito opozorilo telesa, da nekaj prihaja, zdaj pa tega ni več. Nazadnje, ko sem jo dobila, sem trenirala v fitnesu in naredila enega najboljših treningov, ko pa sem prišla na stranišče, sem videla, da sem vmes dobila menstruacijo. Brez kakršnegakoli znaka! Si predstavljaš, kako zelo sem bila presenečena?

Še vedno opazujem svoje telo in do zdaj drugih sprememb nisem opazila. Vsekakor mislim, da bi bilo pametno dvigniti telefon in se naročiti pri ginekologinji. Saj veš, da bom malce bolj pomirjena. Če se tudi ti soočaš z različnimi težavami, ti na srce polagam, da se najprej po pomoč zatečeš k strokovnjakom, hkrati pa malce bolj poslušajmo svoja telesa in jim damo tisto, kar potrebujejo. Vem, da je včasih težko, tudi sama včasih ne vem, kako naj se tega čisto točno lotim, a verjamem, da bo tudi meni - kot tudi tebi - počasi uspelo.

Nekaj najpogostejših vprašanj, ki si jih zagotovo postavljaš tudi sama, sem zastavila mag. Uršuli Reš Muravec, specialistki ginekologinje in porodništva, ki deluje v Zdravstvenem centru Dravlje.

Kaj se zgodi z mojim telesom, ko preneham jemati kontracepcijske tabletke?

Ko dekle oziroma ženska preneha jemati kontracepcijske tabletke, preide v stanje delovanja lastnih hormonov, ki pa ni vedno najbolj idealno.

Od česa je odvisno, kako se bo moje telo odzvalo po prenehanju kontracepcije?

Pri vsaki posameznici je odziv lahko malo drugačen, vsekakor pa se stanje povrne na osnovne presnovne in hormonske okoliščine, ki jih ima vsaka posameznica.

Ali mi zdaj, ko sem prenehala, kaj manjka? Kakšni hormoni?

Če je osnovno hormonsko delovanje jajčnika malo spremenjeno, kot je to na primer pri policističnih jajčnikih, ko so lahko menstruacije neurejene, je prisotna povečana poraščenost, aknavost kože, za kar so odgovorni lastni hormoni jajčnika, osnovno stanje se po prenehanju jemanja tablet lahko povrne.

Koliko časa po prenehanju kontracepcije lahko varno zanosim?

Po prenehanju jemanja tablet, ko želimo zanositi, vsaj tri mesece priporočam jemanje folne kisline, potem pa lahko načrtujete zanositev.

Ali tabletke kakorkoli vplivajo na mojo plodnost?

Ne, pravilno jemanje kontracepcijskih tabletk ne vpliva na vašo plodnost.

Ali je kaj narobe, če ne dobim menstruacije takoj po prenehanju jemanja?

Če dekle ne dobi menstruacije takoj po prenehanju kontracepcijskih tablet, to ni posledica jemanja tablet. Po prenehanju jemanja tabletk dekle ponovno pride v svoje osnovno hormonsko stanje.

Ali lahko tabletke kakorkoli vplivajo na moje zdravje?

Preden se predpišejo kontracepcijske tabletke, se oceni zdravstveno stanje in morebitne kontraindikacije. Če obstajajo, se tabletke ne predpišejo. Pred jemanjem mora uporabnica prebrati vsa navodila za tablete, redno si mora meriti krvni tlak, težo in poročati, ali kadi.

Ali se lahko soočim s kakšnimi zdravstvenimi težavami, če sem tabletke jemala več kot pet let?

Če pri dekletu ni kontraindikacij, nima težav pri uporabi tablet, se kontracepcijske tablete lahko predpišejo za več let, tudi do 15 let.

V primeru katerih težav po prenehanju se moram oglasiti pri svoji ginekologinji?

Če menstruacija izostane za več kot tri mesece in se pojavijo še druge spremembe, bi svetovala obisk pri ginekologu.

Če je moje telo po prenehanju jemanja tabletk doletelo mnogo sprememb, s čim naj poskusim telo spraviti v red in v normalno stanje?

V tem primeru bi svetovala obisk pri ginekologu, ki bo opravil pregled in ultrazvok ginekoloških organov.

Bralke pa so nam zaupale:

Ali trenutno uporabljaš katero od naštetih kontracepcij?

*20 % - kontracepcijske tabletke

*24 % - kondome

*8 % - drugo

*48 % - ne uporabljam kontracepcije

S katerimi težavami si se soočala po prenehanju jemanja kontracepcijskih tabletk?

*27 % - pridobivanje telesne teže

*20 % - zmanjšanje libida

*31 % - slabo počutje

*22 % - vse našteto

Razlogi, zakaj so naše bralke prenehale s kontracepcijo:

- "Zaradi kontracepcije sem se spopadla s težkimi zdravstvenimi težavami."

- "Imela sem preveč stranskih učinkov."

- "Tabletke sem prenehala jemati, ker sem se razšla s fantom."

- "Med kontracepcijo sem bila depresivna, nisem imela libida, imela sem suho nožnico, pridobila nekaj kilogramov in jokala za vsako malenkost. Res je bil čas, da se poslovim od njih!"

- "Pri 24 letih sem doživela možgansko kap. Ravno kontracepcija naj bi bila glavni spodbujevalec kapi pri mladih dekletih."

- "Tabletke so mi povzročile strdek v možganih."

- "Med jemanjem sem imela izredno močne menstruacije, zdaj pa se je vse skupaj umirilo."

- "Kontracepcijo sem opustila, ker si želim družine."

- "Med jemanjem tabletk so mi nagajali hormoni in ves čas sem imela migrene."

- "Psihično stanje se mi je izredno poslabšalo."

- "Takrat so mi v šopih izpadali lasje."

Besedilo: Ž. A.

Zakaj so ljudje na starih fotografijah s plaže zmeraj bolj fit? TO je odgovor (če si se morda spraševala)

Novo na Metroplay: Alya o trenutkih, ki so jo izoblikovali, odraščanju in ljubezni do mnogih stvari v življenju