Poglej, kaj se zgodi s tvojim telesom, ko nehaš piti gazirane pijače!

Gazirane pijače lahko postanejo prava odvisnost. In če še ne veš, tvojemu telesu in zdravju ne naredijo prav nič dobrega, ja, tudi tiste, ki so menda brez sladkorja. Tukaj je le nekaj prednosti, zaradi katerih gaziranih pijač ne boš niti več pogledala.

Poglej, kaj se zgodi s tvojim telesom, ko nehaš piti gazirane pijače! (foto: Profimedia) Profimedia
11. 5. 2017

Tudi sestavine v dietnih sodah lahko privedejo do odpovedi ledvic, debelosti in večji želji po sladkorju. Zaradi dietnih gaziranih pijač ali gaziranih pijač brez sladkorja lahko trpi tvoj metabolizem, lahko imaš povišan krvni sladkor, povišan holesterol, visok pritisk, kar vodi v težave s srcem, kap ali diabetes. Kar grozne in resne stvari, je tako?

Kaj se pa torej zgodi, ko nehaš piti gazirane pijače?

1. Slabo počutje

Žal začenjamo z malce manj ljubo točko, ki pa je prva v vrsti, ko nehaš piti gazirane pijače. Pričakuj krizo, ki ti jo bo povzročilo pomanjkanje sladkorja in kofeina. Simptomi vključujejo občutek tesnobe, sprememba v apetitu, depresija, slabotnost, glavoboli, nemirnost in bolečine v mišicah in sklepih. To so vse posledice tega, da se tvoje telo ODVAJA od prekomernega vnosa sladkorja in kofeina. Ko prebrodiš to krizo, se boš počasi začela počutiti bolje, imela boš več energije in podobno.

2. Hrana bo imela boljši okus

Ali se zavedaš, da lahko gazirane pijače vplivajo na to, da ima hrana drugačnega okusa? Poleg tega, da ti lahko povzroči slab zadah, nekaterim ljudem lahko povzroči tudi negativne posledice na to, kako okušajo hrano. Ko boš prenehala s pitjem gaziranih pijač, bo tvoja hrana imela boljši in polnejši okus.

3. Izgubila boš nekaj kilogramov

Tudi če piješ gazirane pijače brez sladorja, ali pa so te dietne in brez kalorij, so v njih druge sestavine in dejavniki, ki vplivajo na to, da se rediš. Pitje sode povzroči to, da poješ več, zaradi umetnih sladkorjev pa še bolj hrepeniš po sladkorju. Ko se boš odpovedala gaziranim pijačam, boš tudi imela manj hrepenenj po sladkorju, ki ga boš veliko bolj zaznavala v svoji hrani in ga zato manj potrebovala.

4. Manj možnosti, da boš zbolela za diabetesom tipa 2

Sladkor in nezdrava hrana povečajo tveganja za diabetes tipa 2. Sladkor je problem, ampak prav tako so problem tudi umetna sladila, ki jih najdemo v dietnih sodah, zato je pametno, da se odpoveš prav vsem gaziranih pijačah.

5. Adijo napihnjenost!

Mehurčki te bodo zagotovo napihnili, zato gazirane pijače zamenjaj za vodo, še posebno pred poletnimi meseci. Prav tako boš imela ob prenehanju z mehurčkastimi razvadami bolj bele in zdrave zobe.

6. Tvoj apetit se bo spremenil

Čez dan boš manj lačna, manj bo hrepenenj po nezdravi in sladki hrani. 

7. Bolj boš srečna

Problem pri gaziranih pijačah je, da se zaradi njih lahko slabše počutiš. Študija je pokazala, da so odrasli ljudje zaradi prekomernega pitja gaziranih pijač bolj nagnjeni k depresiji

8. Bolj boš zdrava

Gazirane pijače lahko prizadanejo tvoj imunski sistem, ker napadejo dobre bakterije v črevesju, kar lahko vpliva na sladkor v krvi, težave s težo in tudi razvoj bolezni. 

9. Imela boš več energije

Gazirane pijače sicer vsebujejo kofein, ampak zaradi tega ne boš imela več energije. Preveč kofeina bo tvoje telo dehidriralo in počutila se boš utrujeno in izžeto

Kako nehati?

Počasi. Začni postopoma, s pitjem večjih količin vode in jej bolj zdravo, menj predelano hrano. Izberi zdrave maščobe in več proteinov in imej redne obroke. Počasi pij manj gaziranih pijač z umetnimi sladili in uspelo ti bo!

Pripravila: Tjaša Kokalj Jerala

Vir: The List

PREBERI ŠE: Drobne malenkosti, ki odločajo o uspehu hujšanja in Ta hrana sabotira tvoj trud pri dieti