Poglej, kaj se zgodi tvojemu telesu, če cel dan buljiš v svoj telefon!

Verjetno si danes bolj težko predstavljaš življenja brez pametnega telefona, to pa verjetno zato, ker smo danes že skoraj vsi odvisni od njegove prekomerne uporabe. Pa veš, kaj se zgodi, če cel dan buljiš v svoj telefon?

Poglej, kaj se zgodi tvojemu telesu, če cel dan buljiš v svoj telefon! (foto: Unsplash.com/Hitesh Choudhary) Unsplash.com/Hitesh Choudhary
29. 9. 2018

Zakaj smo pravzaprav tako zasvojeni s svojim telefonom in je za nas nepogrešljiv?

Seveda, na njem lahko danes naredimo že vse - odpisujemo na elektronska sporočila, se zmenimo s prijateljico za kavo, nakupujemo in seveda objavimo kakšno še čisto svežo poletno fotografijo na Instagramu.

Ampak vse to delaj v mejah normale, ker drugače, se ti lahko zgodi naslednje:

1. Naprezanje oči

Če še zraven štejemo televizijo in računalnik, pravzaprav ves dan gledamo v ekrane. Velike in majhne.

Prekomerna uporaba digitalnih naprav lahko povzroči, da boš začela naprezati oči in bodo te postajale vse bolj utrujene. Simptomi so lahko zamegljen vid, rdeče, utrujene ali suhe oči, težava pri fokusiranju le na eno stvar, pa tudi glavoboli so pogosti.

Razmišljaj tako, da za to, da se oko premika potrebuješ šest mišic in eno za fokus. Prekomerna uporaba lahko zagotovo privede do utrujenosti očesa, zato si je pametno zapomniti naslednje pravilo.

Po 20 minutah gledanja v katerikoli ekran, si vzemi 20 sekundno pavzo in glej nekam, kar je vsaj 6 metrov oddaljeno od tebe. Tako boš oči spočila.

2. Bolečine v vratu

Buljenje v telefon nas pogosto privede do sključene drže in posledično do bolečin v vratu. Priznaj, da včasih pregleduješ facebook ali instagram v najbolj nemogočih položajih, ki bolečinam v vratu nič ne prizanašajo.

Ponavadi ob uporabi telefona začneš potiskati glavo naprej, zaradi česar se morajo tvoje mišice dvojno bolj naprezati. Ko vlečeš svojo brado k prsim - to je pogost pojav pri uporabi telefona - svojemu vratu naložiš za približno 30 kilogramov dodatne sile.

3. Nizek nivo kisika

Sključena drža pa lahko poleg bolečin v ramah in vratu privede tudi do pomanjkanja kisika v tvojih možganih. Zaradi sključenega položaja se tvoja pljuča ne morejo tako razširiti, kar zmanjša njihovo zmogljivost.

Vdihavanje manj kisika pomeni, da mora tvoje srce težje delati, da pošlje več krvi, ki nosi kisik skozi telo, vključno v možgane. Gre za težavo, ki skozi leta lahko postane resna zdravstvena ovira.

4. Zapestni zvini

Če je pošiljanje sporočil tvoj način komuniciranja, boš ob napisanem malce premislila, če se ti na dolgi rok splača pošiljati toliko sporočil.

Sindrom karpalnega kanala in zapestni zvini so nekaj zelo pogostega pri prekomerni uporabi mobilnega telefona. In še posebno sindrom karpalnega tunela ni hec - prva znaka sta mravljinčenje in bolečina v roki, ki se pojavljata sprva ob obremenitvah in vse pogosteje zbujata ponoči.

Sčasoma se pojavi poslabšanje občutka za dotik v prstih (od palca od palčeve polovice prstanca) in nerodnost ter padanje drobnih predmetov iz rok. V bolj napredovani obliki opeša in izgine tudi del mišic v palčevi kepi

Poleg tega pa lahko prekomerno tipkanje po telefonu povzroči tudi vnetja tetivnih priponk.

5. Poslabšan spanec

Marsikdo svoj dan zaključi tako, da v postelji pregleduje svoj facebook ali instagram in to marsikomu tudi krati spanec.

Neprestano gledanje v telefon ves čas drži naše možgane pokonci in tako svoje telo le s težavo umirimo in ga pripravimo za dober in kakovosten spanec. Raje odpri knjigo in zagotavljamo ti, da boš že po dveh straneh trdno spala.

6. Anksioznost

Poleg negativnega vpliva na tvoje telo, nenehno gledanje v telefone lahko vpliva tudi na tvoje duševno zdravje. To je zaradi tega, ker veliko preveč časa porabimo v virtualnem - cyber - svetu in premalo v resničnem.

Naši možgani so zaposleni s črpanjem in razumevanjem vseh - tudi zelo groznih - informacij, ki jih nenehno dobivamo in če pomisliš, da to počnemo več ur na dan, 365 dni v letu, je jasno, da naši možgani potrebujejo tišino in ne konstantno bombandiranje.

7. Depresija

Poleg tega, da nas vsebina, ki jo vidimo ali preberemo na telefonu ves čas dela živčno in nas vznemirja, nas lahko privede tudi do depresije.

Ves čas si bildamo samozavest z všečki, srčki in komentarji, a to prihaja od drugih in ne od nas samih. Prvi del besede 'samozavest' ali 'samospoštovanje' je 'sam' in sam ne pomeni drugih. 

Velikokrat na družbenih omrežjih tudi želimo svoja življenja predstaviti v drugačni luči kot pa pravzaprav so in se skrivamo za zasloni. Zato začni živeti tudi resnično življenje stran od zaslona, tudi če ni tako popolno kot na instagramu, verjemi, od nikogar ni!

Vzemi si čas zase in pritisni tipko OFF

Če se ti zdi, da postajaš odvisna od svojega telefona, je čas, da si vzameš malce pavze, digitalnega detoksa.

Poletje je za to idealna priložnost, zato si dovoli, da se na počitnicah resnično odklopiš, uživaj v trenutkih, ki se dogajajo zdaj in tu ter se ne obremenjujej s fotografijami, ki jih moraš posneti za svoj instagram profil.

Družbena omrežja bodo že počakala, življenje pa ne čaka, ampak švigne mimo tebe!

Pripravila: Tjaša Kokalj Jerala

VIR: The List

Fotografije: Unsplash.com/Hitesh Choudhary

Preberi še: 4 načini, kako se nehamo obremenjevati za vsako malenkost in Kako se vaše znamenje znajde v bitki s stresom in tesnobo?

Priporočamo tudi: Če se ti ali kdo od tvojih bližnjih med spanjem SLINI, to pomeni ...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri