Kaj pomeni, če hrepenimo po hitri in nezdravi prehrani? (+ KAKO SI POMAGAMO)

Odloži hrano in zagrizi v svoja čustva! Ne dovoli, da bi čustva sestavljala tvoje meni.

Kaj pomeni, če hrepenimo po hitri in nezdravi prehrani? (+ KAKO SI POMAGAMO) (foto: Profimedia) Profimedia
9. 4. 2018

Tudi ti ješ svoja čustva?!

Si že opazila, da ti ob določenih čustvenih stanjih diši točno določena hrana?

Bolj ko si žalostna, jezna, pod stresom, bolj si želiš nezdrave hrane in manj ti diši brokoli. S čimer ni nič narobe, vsi včasih delujemo samodestruktivno. A pomembno je, da se tega zavedaš, si priznaš in naslednjič, ko te bodo obsedli temni občutki, posežeš po hrani, ki te bo podprla.

Da ti bo lažje, sta nam psihoterapevtka Barbara in prehranska terapevtka Alja Dimic iz Centra Holistic povedali, kako naj se spopademo s čustvi in kako zamenjati tolažilno hrano za takšno, ki te bo podprla.

“V življenju se radi tolažimo, ko smo žalostni; pod stresom radi kompenziramo z različnimi odvisnostmi,”

pravi Barbara in dodaja, da nam telo samo govori, kaj je za nas dobro in kaj ne.

“Poslušati se moramo in tudi svoje telo. Če nas tišči želodec, žalosti ne bomo odpravili. Čustva se moramo naučiti predelovati in obvladovati, sicer postanejo naši sovražniki,” dodaja psihoterapevtka, ki te spodbuja, da si dovoliš čutiti, kar pač čutiš.

Poišči vzroke, jih analiziraj in poišči ustrezne rešitve. To je zelo težko, saj je običajno kompleksno in povezano z več področji, vendar vsak od nas nosi v sebi moč – pozitivne vire, na katere se mora obrniti, da lahko preseže težke življenjske situacije. Če pa se vrtimo v krogu in si ne znamo učinkovito pomagati, si moramo priznati, da potrebujemo tudi strokovno pomoč,” spodbuja strokovnjakinja.

Če bi rada vedela, kako lahko prelisičiš svoje želje, spoznaj, po kateri hrani rada posežeš ob določenaih čustvih in s čim jo je pametno v tistem trenutku nadomestiti.

1. Če si pod stresom

Po čem hrepeniš?

Stres povzroča dvig kortizola ter krvnega sladkorja in inzulina, zaradi česar hrepeniš po sladki hrani, prepolni prečiščenih ogljikovih hidratov in maščob (žitnih in pekovskih izdelkih, drugih slaščicah, picah, ocvrti in hitro pripravljeni hrani). A vsa ta hrana še dodatno viša krvni sladkor, inzulin in kortizol.

Kaj potrebuješ?

Tvoje telo se mora v stresnih situacijah umiriti, nadledvični žlezi si morata odpočiti. Potrebuješ zaloge zdravih maščobnih kislin omega 3, beljakovin, vitaminov, mineralov in encimov. Vsa ta hranila pomagajo ublažiti odziv na stres, nižajo povišan kortizol in spodbujajo regeneracijo nadledvičnih žlez.

Kako si lahko pomagaš?

Uživaj oreščke (mandlje, lešnike, brazilske), svežo toplotno neobdelano zelenjavo (solato), uživaj v nesladkem sadju (jagode, borovnice, maline, robide, zelena jabolka, avokado) ter ne pozabi na hladno stiskana olja. Zvečer pripravi juho iz stročnic, pri tem pa uporabi sveže začimbe, kot so kurkuma, origano, cimet in vanilja.

2. Če imaš strto srce

Po čem hrepeniš?

Hrana in žalost se zelo prepletata in pogosto, ko misliš, da si lačna, si v resnici samo žalostna. Čustev se ne da nahraniti s hrano, ampak s pogovorom, dotikom ali objemom. Ko si žalostna, hrepeniš po hrani, ki te hitro napolni, zato si v stanju žalosti pogosto nagnjena k prenajedanju s hitro in nezdravo prehrano, prepolno prečiščenih ogljikovih hidratov in predelanih maščob.

Kaj potrebuješ?

Najprej zagotovo potrebuješ pogovor s prijateljico ali nekom, ki ti je blizu, mu zaupaš. To je lahko tudi izkušen terapevt. Potrebuješ sprehod v naravi, da umiriš misli. Šele nato pridejo na vrsto potrebna hranila vitaminov in mineralov, ki bodo spodbudila izločanje srečnega hormona serotonina.

Kako si lahko pomagaš?

Triptofan je osnovni beljakovinski gradnik, zelo potreben pri zmanjševanju žalosti in pri spodbujanju občutka sreče in zadovoljstva, saj poskrbi za sintezo serotonina. Uživaj sezamova, lanena, bučna in konopljina ter semena čie, kakav, mandlje, lešnike, orehe, indijske in brazilske oreščke, hladno stiskana olja, lečo, grah, čičerko in fižol ter ajdo, kvinojo, proso ter kalčke.

3. Če si utrujena

Po čem hrepeniš?

V stanju utrujenosti in izčrpanih nadledvičnih žlezah hrepeniš po hrani, ki ti hitro dvigne energijo: zelo sladki hrani, polni prečiščenih in enostavnih sladkorjev (sladkanih kosmičih, piškotih, čipsu, sladkih in energetskih pijačah, kavi itd.).

Kaj potrebuješ?

Najprej se moraš odpočiti, nadledvični žlezi pa nahraniti in regenerirati. Uživati moraš veliko vitamina C, maščobnih kislin omega 3 in beljakovin ter vlaknin in encimov.

Kako si lahko pomagaš?

Vsako jutro si pripravi sveže stisnjen korenčkov sok, ki mu lahko dodaš jabolko. Odlična izbira so jagodičevje, zelena paprika, kivi, špinača, brokoli, brstični ohrovt, laneno in konopljino seme, laneno in olivno olje, mlada zelenolistna zelenjava ter brazilski oreščki.

Besedilo: PETRA ARULA

Preberi še: RECEPTI: 4 slane sklede, ki ti bo pomagale ohraniti vitko postavo!

Priporočamo tudi: ZATO te med menstruacijo bolijo prsi (+ rešitev) in TO o tvojem zdravju povejo 'šlaufki' okrog trebuha!