Kaj moraš vedeti, da se izogneš spolno prenosljivi okužbi

Okuženih s spolno prenosljivimi boleznimi v Sloveniji ni tako malo, kot se o tem govori in kolikor se jih prijavi. Poleg tega so najbolj ogrožena skupina za tovrstne okužbe zlasti – si pripravljena? – mladostniki. Še huje pa je, da nekatere okužbe pogosto potekajo brez vidnih znakov. Cosmo vodnik ti bo pojasnil vse.

30. 11. 2006

Zavedamo se, da so spolne prenosljive bolezni (SPB) in težave, povezane z njimi, manj zabavna tema, toda brez skrbi, nikakor ne nameravamo težiti s suhoparnimi številkami in pravili. Čeprav je pred kratkim ena informacija močno pritegnila našo pozornost: največ okužb s SPB je med mladimi do 25. leta starosti. Natančnih podatkov o razširjenosti SPB med mladimi za Slovenijo ni, toda na podlagi zbranih podatkov strokovnjaki ocenjujejo, da je med vsemi novimi primeri okužb s SPB največ prav mladih.

Druga šokantna ugotovitev je, da so za spolno prenosljive okužbe še posebno dovzetne mladostnice.

“Pri mladostnicah sluznična površina še ni docela razvita oziroma dokončno zrela, da bi omogočala ustrezno naravno zaščito za spolno prenosljive mikroorganizme, zato je to skupina, ki je izredno dovzetna za spolno prenosljive okužbe,” je pojasnila doc. dr. Mojca Matičič, dr. med., s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Kliničnega centra v Ljubljani.

Še bolj grozno pa je spoznanje, da SPB velikokrat potekajo brez očitnih bolezenskih znakov. Te je možno odkriti samo s testiranjem, ki pa ni del rednega ginekološkega pregleda. Dodaten razlog torej, da se v posteljo odpraviš v flanelasti pižami.

Vseeno ne zaženi takoj panike: obljubljamo ti, da je mogoče uživati v spolnosti in biti hkrati zaščitena pred spolno pre-nosljivimi okužbami. S pomočjo uglednih strokovnjakov smo sestavili mali priročnik na petih straneh o vsem, kar moraš vedeti, vključno o štirih najpogostejših spolno prenosljivih okužbah (SPO), ki prizadenejo mlajše ženske.

Klamidija

Kaj je to? Bakterija, ki povzroča klamidijsko okužbo, se prenese takole: pri spolnem odnosu z okuženim partnerjem se bakterija s semensko tekočino prenese v nožnico in v naslednjih sedmih do 14 dneh se že lahko pojavijo prvi znaki obolenja na materničnem vratu ali sečnici. V tej fazi je okužba s klamidijo popolnoma ozdravljiva z antibiotiki. Nezdravljena ali spregledana okužba pa se sčasoma razširi v maternico in jajcevode ter povzroči medenično vnetno bolezen, ki ogroža plodnost.

Kakšen občutek povzroča okužba? Pri večini poteka okužba z blagimi simptomi. Redka svarilna znaka sta bolečina med uriniranjem in zvečan zeleno rumen izcedek iz nožnice.

Kakšna je verjetnost, da se okužim? Okužba s klamidijo je ena najpogostejših SPB in ogroža predvsem mlade do 25. leta starosti. Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja je s klamidijo okuženih 4,1 odstotka mladih v starosti od 18 do 24 let. To pomeni, da so med stotimi mladostniki s klamidijo okuženi štirje. Dejanski delež okužb pa je verjetno precej večji. Po oceni rezultatov Plivine raziskave pred dvema letoma, ki je ugotavljala asimptomatsko okužbo s klamidijo, naj bi bilo s to bakterijo okuženih 6,5 odstotka mladih, starih od 18 do 24 let.

Presenetljivo dejstvo o okužbi s klamidijo: klamidijska okužba se pogosto pojavlja skupaj z drugimi bakterijskimi SPB, kot je gonoreja.

Ali me kondom zaščiti pred to okužbo? Če uporabljaš kondom pravilno in dosledno, se z njim lahko zaščitiš pred klamidijsko okužbo. Izsledki zadnje raziskave so pokazali, da se pri ženskah, ki uporabljajo kondom pri vsakem odnosu, od začetka do konca, verjetnost okužbe zmanjša za 60 odstotkov.

Ali moške okužba prizadene drugače? Da, podobni znaki, ki se v nekaterih primerih pojavijo pri ženski, se nekoliko bolj izrazijo pri moških, zato oni lažje odkrijejo obolenje in pravočasno poiš- čejo zdravniško pomoč. Kaj naj storim, če se okužim s klamidijo? Ginekologinja ti bo predpisala ustrezne antibiotike, ki učinkovito pozdravijo okužbo.

Kakšne so dolgoročne posledice? Medenična vnetna bolezen je precej nevarno obolenje. Razvije se lahko v nekaj tednih ali mesecih po okužbi s klamidijo in v 30 odstotkih povzroči zmanjšanje plodnosti ali celo neplodnost. Da bi se telo obranilo pred boleznijo, z brazgotinjenjem enega ali obeh jajcevodov onemogoči semenčicam dostop do jajčeca, zato približno 20 odstotkov žensk z medenično vnetno boleznijo ne more imeti otrok. Osemnajst odstotkov ima kronične bolečine v spodnjem delu trebuha, osupljivo velikokrat pa bolezen nima izraženih simptomov.

Kdaj je upravičeno opraviti testiranje? “Testiranje bi morali opraviti v rizični populaciji (mladih do 25. leta) ob izraženih znakih vnetja materničnega vratu ali sečnice, po predhodni opredelitvi vzorca spolnega življenja,” meni doc. dr. Borut Kobal, dr. med., z Ginekološke klinike Kliničnega centra v Ljubljani. “Izjemoma lahko testiranje opravimo tudi na podlagi ocene tveganja preiskovanke oziroma preiskovanca po predhodnem posvetu in realni oceni tveganja.”

HPV/Genitalne bradavice

Kaj je to? HPV je kratica za več kot 100 različnih tipov humanih virusa papiloma, med katerimi je nekaj takih, ki povzročajo genitalne bradavice. Štirideset od teh tipov se najlažje in najpogosteje prenaša pri spolnih odnosih z okuženo osebo, pri tem pa je zanimivo, da se virusi prenašajo s kože na kožo (oziroma prek sluznice) in ne prek telesnih izločkov, na primer s slino, krvjo, urinom ali spermo, nam je povedala specialistka ginekologije prof. dr. Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med., z Onkološkega inštituta v Ljubljani.

Okužba s HPV ne povzroča znamenj bolezni oziroma težav in pri večini žensk spontano izgine brez trajnih posledic že v osmih do 12 mesecih. Za nastanek genitalnih bradavic sta najpogosteje odgovorna dva tipa HPV, HPV 6 in HPV 11. Nekaj tednov po okuž bi se na zunanjem spolovilu, v nožnici, na materničnem vratu ali presredku – kjerkoli si prišla v stik s partnerjem – pojavijo izrastki bele ali kožne barve. Običajno nastaneta samo ena ali dve bradavici, toda vsaka bradavica lahko ‘vzbrsti’ tako, da je na videz podobna cvetači.

Kakšen občutek povzročajo genitalne bradavice? Bradavice so mehke in neboleče, neprijetnega videza, vendar ne povzročajo izrazite srbečice ali drugih težav. So pa težko ozdravljive in se pogosto ponovijo.

Kakšna je verjetnost, da se okužim? S HPV je okuženih od 30 do 60 odstotkov žensk, mlajših od 30 let. Z visokorizičnimi HPV naj bi bilo okuženih 15 odstotkov žensk.

Ali se okužba vedno prenaša? Da, genitalne bradavice so zelo kužne in se hitro razširijo. Okužimo se lahko tudi takrat, ko okuženi partner nima izraženih znakov bolezni.

Ali me kondom zaščiti pred okužbo? Ne popolnoma, ker ne pokrije vse kože. Zmanjšuje pa tveganje za druge spolno prenosljive bolezni.

Kaj naj storim, ko opazim genitalno bradavico? Ginekolog ti lahko predpiše ustrezen kemični pripravek (kremo ali raztopino), ki približno v 30 do 40 odstotkih uniči bradavico v osmih tednih.

Če to ne bo pomagalo, se bradavico lahko odstrani kirurško s kirurškim ali z električnim nožem. Tretja možnost je uničenje bradavice z laserjem ali zamrzovanjem s tekočim dušikom ali z ogljikovim dioksidom.

Kakšne so dolgoročne posledice? HPV 6 in HPV 11, ki povzročata genitalne bradavice, nista zelo nevarna. Večje tveganje za zdravje pomeni 15 visokorizičnih od 40 anogenitalnih HPV, ki so povezani z nastankom predrakavih sprememb in rakom materničnega vratu pa tudi zunanjega spolovila, nožnice in anusa. Vseeno je pretirana zaskrbljenost odveč.

“Rak materničnega vratu se razvije zelo redko, le v primeru neodkritih in nezdravljenih predrakavih sprememb in po več letih,” razloži dr. Uršič Vrščajeva. Zgodnje in ozdravljive spremembe lahko pravočasno odkrijemo z rednim pregledom brisa materničnega vratu (test PAP) in s testom HPV.

Kdaj je upravičeno opraviti testiranje? “Test HPV je upravičeno opraviti, če so v brisu materničnega vratu navzoče patološko spremenjene celice ali po zdravljenju zaradi predrakavih sprememb materničnega vratu. Če genitalnih bradavic nimaš, če v brisu ni patoloških sprememb in hodiš redno na ginekološke preglede ali nisi bila zdravljena zaradi predrakavih sprememb, je zaskrbljenost odveč. Samo pozitivnega testa HPV, ki kaže le na okužbo s HPV in v večini primerov spontano izzveni, brez spremljajočih že omenjenih sprememb, ne zdravimo,” odgovarja dr. Uršič Vrščajeva.

Genitalni herpes

Kaj je to? Po spolnem odnosu s part- TEST POZITIVEN nerjem, ki ima herpes na ustnici ali spolovilu, se virus herpesa počasi prebije v živčni sistem, v katerem se skrije v živec, ki oživčuje mesto okužbe. Po približno desetih dneh se na zunanjem spolovilu, ob zadnjični odprtini ter celo na zgornjem delu stegen in v presredku pojavi rdečina, na kateri vzbrstijo mehurčki, napolnjeni s tekočino. Čez nekaj dni počijo in se spremenijo v boleče razjede, ki se čez čas zacelijo.

Po prvem izbruhu je organizem bolj odporen proti virusu herpesa, ne pa dovolj, da bi se mu izognili za dolgo. V raziskavi, ki so jo opravili na univerzi v Washingtonu, so ugotovili, da se pri 89 odstotkih okuženih genitalni herpes pojavi najmanj dvakrat na leto.

Kakšen občutek povzroča okužba? Začetni simptomi so podobni gripi: zvišana telesna temperatura, utrujenost, bolečine v mišicah in sklepih ter glavobol. Zato ob okužbi trpijo tudi bolnikovo delo, vsakodnevne dejavnosti in športno udejstvovanje. Mehurčki so boleči, srbijo, tesno oprijeta oblačila ter urin jih zlahka razdražijo. Toda nekateri se svoje bolezni niti ne zavedajo, ker okužba poteka z malo ali brez očitnih bolezenskih znakov.

Kakšna je verjetnost, da se okužim? V ZDA strokovnjaki ocenjujejo, da je z virusom herpesa tipa 2 (HSV-2), ki povzroča genitalni herpes, okužen že vsak peti odrasli. Po podatkih ameriškega centra za nadzor bolezni zavzemajo 16 odstotkov vseh primerov okužb dekleta v dvajsetih. V Sloveniji je bilo v letu 2005 prijavljenih 51 primerov genitalnega herpesa, piše v letnem poročilu Inštituta za varovanje zdravja, čeprav so strokovnjaki prepričani, da ta podatek o številu prijavljenih primerov podcenjuje resnično breme okužbe v prebivalstvu.

Ali se lahko okužim tudi takrat, ko partner nima mehurčkov? Da. “Z raziskavami pa so potrdili, da se HSV lahko izloča tudi tedaj, ko na koži ali sluznici, ki jo prizadene, ni videti nobenih kožno-sluzničnih sprememb. To izločanje je pogostejše v prvih letih po okužbi, sčasoma pa postaja vse redkejše. Vendar z gotovostjo nikoli ne moremo trditi, da okuženi ne izloča več virusa, tudi kadar pri njem niso navzoči simptomi,” opozarja doc. dr. Mojca Matičič, dr. med., s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Kliničnega centra v Ljubljani.

Ali me kondom zaščiti pred to okužbo? Uporaba kondoma je zelo učinkovit ukrep za preprečevanje okužbe, ne pa popolnoma zanesljiv.

Kaj naj storim, če se okužim z genitalnim herpesom? Genitalni herpes ni ozdravljiv, lahko pa zdravila, ki so na voljo, ublažijo simptome in pomagajo obvladovati virus. Glede bolezni se posvetuj z ginekologom, da ti bo svetoval primerno zdravilo.

Kakšne so dolgoročne posledice? Hujših posledic za zdravje ni. Izjema: ženska, ki se med nosečnostjo okuži z genitalnim herpesom, lahko okužbo prenese tudi na plod oziroma novorojenca. Možnost prenosa okužbe se zmanjša z jemanjem zdravila.

Ali je genitalni herpes enak herpesu na ustnici? Virusa sta si precej podobna, kar je razlog, zakaj narašča število primerov genitalnega herpesa, povzročenega z virusom, ki prvenstveno povzroča herpes na ustnici.

Kdaj je upravičeno opraviti testiranje? “Diagnozo genitalnega herpesa zdravnik oziroma že vsak posameznik, ki ga ima, postavi na osnovi značilnih sprememb. Rutinsko zato ne opravljamo posebnih testov za dokaz genitalnega herpesa. Če smo v kliničnem dvomu, lahko v tekočini mehurčka ali brisu razjede dokažemo navzoč nost virusa,” odgovarja dr. Matičičeva.

Gonoreja

Kaj je to? To potuhnjeno okužbo povzroča bakterija, ki živi v sečnici, semenski tekočini in nožničnem izločku. V nekaj tednih se okužba lahko razširi višje v rodila.

Kakšen občutek povzroča okužba? Zelo verjetno je, da ne boš opazila nobenih znakov, iz katerih bi lahko posumila, da si okužena z gonorejo. Lahko pa se zgodi, da boš med malo potrebo začutila pekočo bolečino, včasih se pojavijo tudi bolečine v spodnjem delu trebuha in rumeno gnojen izcedek ali blaga krvavitev iz nožnice.

Kakšna je verjetnost, da se okužim? Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja je bilo v letu 2005 prijavljenih 45 primerov gonoreje, vendar mnogi strokovnjaki menijo, da je število okužb v resnici večje.

Ali me kondom zaščiti pred to okužbo? Kondom zmanjša možnost za okužbo za 90 odstotkov.

Kaj naj storim, če se okužim z gonorejo? Gonorejo se zdravi z antibiotiki. Nevarnost, ki preti, če zanemariš znake obolenja: neodkrita okužba z gonorejo se lahko raz- širi v maternico in jajcevode, kjer se lahko razvije v medenično vnetno bolezen in zmanjša plodnost.

Kdaj je upravičeno opraviti testiranje? “Pri tveganem spolnem vedenju, to je nezaščitenem spolnem odnosu z osebo, ki ni naš edini zvesti in neokuženi partner, je potreben pregled za vse najpogostejše spolno prenosljive okužbe, ki vključuje tudi pregled za navzočnost gonoreje,” meni dr. Matičičeva.

Na kratko

Dva tipa HPV lahko povzročita genitalne bradavice. Drugih 15 tipov (najpogosteje HPV 16 in HPV 18) pa povzroča spremembe na materničnem vratu, ki lahko vodijo v nastanek raka.

Ko izveš, da je test pozitiven?

Ne glede na vrsto okužbe te lahko pozitiven rezultat zelo prizadene. Cosmo ti pomaga obvladati čustveni pretres.

 • Vedi, da nisi edina. Ne pravijo zaman, da so SPB, zlasti aids, kuga današnjega časa. Če si dobila občutek, da te je družba izločila, vedi, da se nekaj milijonov mladih spopada s podobno diagnozo.
 • Poskusi se izogniti vračanju udarca Prvi trenutek, ko izveš za novico, da si okužena, se ti podre ves svet, fantu, ki je odgovoren za tvoje stanje, bi se najraje maščevala, sebe pa obsojaš za premajhno pazljivost. Toda sovražnost do drugih ali sebe te bo potisnila samo še globlje v jezo.
 • Pokliči nekoga, ki mu zaupaš. Presenečena boš, kako zelo odleže, če ti bremena diagnoze ni treba nositi sama.
 • Sooči se s tistim, ki te je najverjetneje okužil. Daj mu priložnost za odgovor, preden ga obtožiš, da te je okužil za vedno. Preveč SPB namreč poteka brez izraženih bolezenskih znakov, tako da se mu morda niti ne sanja, da prenaša okužbo.
 • Tvoje življenje naj se ne ustavi. Diagnozo boš lažje prebolela, če bo tvoj dan še naprej potekal tako kot doslej. Zares ni razloga, da bi se morala zapreti vase.
 • Zapomni si, da s tem ni konec tvojega spolnega življenja. Zaradi okužbe nisi nič manj seksi, poželjiva ali zmožna doživljati užitke. Veliko SPB je ozdravljivih, zato je vzdržnost potrebna le v času zdravljenja. Spolnim odnosom se ti ni treba odpovedati niti, kadar se obolenja ne da dokončno pozdraviti, vendar moraš s tem seznaniti partnerja in obvezno uporabiti kondom.

Na kratko

Okužba z virusom genitalnega herpesa je dosmrtna, vendar obvladljiva. Osnovni ukrep za preprečevanje okužbe z virusi herpesa je izogibanje neposrednemu stiku s kužnimi predeli in izločki.

Tri SPB, na katere še moraš biti pozorna

Sramne uši

Ti mali zajedavci živijo na poraščenih delih telesa, kjer pijejo kri in ležejo jajčeca na sramnih dlakah. Prenašajo se s spolnim stikom, tudi z okuženimi brisačami in rjuhami, niso nevarni, povzročajo pa srbenje, ki človeka spravi skoraj ob pamet. Šampon proti sramnim ušem pomori uši.

Sifilis

Prvi znak te bakterijske SPB so neboleče razjede na spolovilu. Če bolezni ne začnemo zdraviti, po nekaj tednih razjede izginejo, pojavijo pa se rdeči kožni izpuščaji, vročina, izguba teka, utrujenost. Kronična oblika bolezni lahko povzroči celo smrt.

Hepatitis B

Po spolnem odnosu z okuženo osebo virus hepatitisa B napade jetra. Kondomi ščitijo pred to boleznijo, toda če zamenjaš več kot enega partnerja na pol leta, strokovnjaki priporočajo, da se cepiš proti hepatitisu B, posebno če si izpadla iz rutinskega cepljenja, ki se v Sloveniji od leta 1997 izvaja pri vseh otrocih pred vstopom v prvi razred devetletke.

Na kratko

Gonoreja je bakterija, ki se prenaš a s spolnimi stiki. Če je okužba odkrita zgodaj, je zdravljenje uspešno. Nezdravljena ali spregledana okužba pa napreduje in lahko vodi v neplodnost.

5 šokantnih dejstev

 • SPB že od nekdaj pestijo človeštvo. V zapiskih jih omenjajo že stari učenjaki in sloviti zdravniki.
 • Več primerov okužb s spb je odkritih pozno poleti in jeseni. Strokovnjaki pripisujejo ta pojav poletnim avanturam in temu, da ljudje po dopustu pogosto obiščejo zdravnika.
 • Spletne strani za zmenke s samskimi, ki so okuženi s spb. Tri najbolj priljubljene so positivesingles. com, hmates.com in stdfriends. com.
 • Okužiš lahko tudi samo sebe. Takoj ko se pojavi herpes na ustnici ali genitalni herpes, še ni preteklo dovolj časa, da bi telo izdelalo protitelesa, ki napadejo virus. Če drezaš v mehurčke, nato pa se slučajno dotakneš ust ali spolovila, se lahko virus razširi na druge dele telesa.
 • Uživanje zelenjave lahko pomaga odpraviti virus hpv. V neki študiji so ugotovili, da je v polovici primerov okužba s HPV izginila že v devetih mesecih pri ženskah, ki so uživale veliko zelenjave, bogate s folno kislino, na primer zeleno solato in avokado.

Cepivo proti raku materničnega vratu

Gre za cepivo, ki ščiti pred okužbo s HPV tipov 6 in 11, ki povzročata 90 odstotkov primerov genitalnih bradavic, ter 16 in 18, ki povzročata 70 odstotkov primerov raka materničnega vratu. “Cepljenje v Sloveniji pripravljamo in se bo začelo takoj, ko bo cepivo na voljo,” nam je odgovorila prim. dr. Alenka Kraigher z Inštituta za varovanje zdravja.

“Trenutno so v ZDA priporočila za rutinsko cepljenje deklic, starih od 11 do 12 let, in zajem žensk od 13 do 26 let.” Pri nas se o tem še dogovarjajo. Na začetku bo cepljenje samoplačniš ko, cena pa še ni znana.

Na kratko

Klamidijska okužba poteka z malo bolezenskimi znaki in ne povzroča resnejših težav, če jo odkrijejo dovolj zgodaj. V nasprotnem primeru lahko resno poveča tveganje za neplodnost in celo privede do neplodnosti.

Amrak Zalokar