Imaš MOZOLJE po rokah, hrbtu ali zadnjici? TAKO se jih boš znebila za vedno (in NI piling!)

Strokovnjakinja razkriva NAJBOLJŠI način, kako se jih rešiš (+ zakaj so se sploh pojavili!) 

Imaš MOZOLJE po rokah, hrbtu ali zadnjici? TAKO se jih boš znebila za vedno (in NI piling!) (foto: Profimedia) Profimedia
5. 2. 2021

Mozolji na rokah

Kaj sploh so?

Če želiš strokovni izraz za nadlogo, zaradi katere ne želiš nositi topov brez rokav, ti ga z veseljem serviramo: pilarna keratoza. Te rdeče izboklinice povzroča keratin (ena od glavnih beljakovin, ki sestavlja kožo), ki se nabira na lasnih mešičkih. Ti drobceni, rdečkasti mozoljčki so izjemno pogosti - ja, imam jih jaz, imaš jih ti in ima jih tvoja šefica.

Dobro, kaj z njimi?

Pilarna keratoza je žal gensko pogojena in zanjo ni zdravila oz. univerzalno učinkovitega izdelka. Ampak (še dobro, da vedno sledi ampak) stanje lahko izboljšaš tako, da predel trikrat tedensko neguješ s pilingom, ki vsebuje glikolno kislino ter nato na ta predel naneseš izjemno hranilno kremo.

Aja, pa še to. Prosim te, prenehaj jih stiskati, ker stanje le še poslabšuješ.

Se ti rosijo očala, ko nosiš masko? Težavo reši s TEM preprostim TRIKOM

Mozolji na hrbtu

Kaj sploh so?

V bistvu gre za klasične mozoljčke (nestrokovno jim lahko rečeš tudi hakne – akne na hrbtu), ki so pogosto posledica hormonov ali izdelkov za lase. Oziroma če večino svojega časa preživiš v športnih oblačilih, ki ne prepuščajo vlage, so to lahko glivične akne – rdeče, srbeče pikice. Večje, gnojne izboklinice se pojavijo, ko se v lasnih mešičkih glivice močno namnožijo. Ne začni paničariti – vsaka koža ima glivice, vlaga (pot) le pripomore, da se hitreje razrastejo.

Dobro, kaj z njimi?

Ker so hormonske in glivične akne 'neizkušenemu' očesu videti identično, se moraš lotiti nege obeh. Najprej investiraj v šampon proti prhljaju, ker ta vsebuje ketokonazol, ki deluje proti glivičnim vnetjem. Med prhanjem nanesi šampon na hrbet, počakaj tri do pet minut, nato pa ga izperi. Po koncu prhanja na isto mesto nanesi salicilno kislino, s katero boš preprečila mašenje por.

Hahahaha! Tako ti pralni stroj 'krade' nogavice (pojasnjujejo serviserji!)

Mozolji na zadnjici

Kaj sploh so?

Folikulitis – ali če poenostavimo to učeno besedo – bakterijska okužba lasnega mešička v koži. Ti mali 'posrančki' so posledica potenja, trenja in oprijetih oblačil (hej, hvala vam super trendi kolesarke). Povzročajo lahko blago bolečino, draženje in pekoči občutek. No in seveda so videti totalno neseksi.

Dobro, kaj z njimi?

Enkrat dnevno skoči pod prho in zadnjico namaži s čistilno kremo ali gelom, ki vsebuje benzoil peroksid, ki deluje protivnetno in protimikrobno. Čistilo naj deluje tri minute, preden ga izpereš. Območje nato namaži še s kremo s hidrokortizonom, ki bo vnetje ublažila in pomirila.

Po Predlogi Chloe Metzger

Prevedla In Priredila Nina Vidrih,

Fotografija: Shutterstock