Hujšanje: 4 presenetljive resnice o kalorijah

22. 2. 2016
Hujšanje: 4 presenetljive resnice o kalorijah (foto: Profimedia)
Profimedia

Glede prehrane se je v zadnjih letih spremenilo tako veliko, da ne morem verjeti, da so kalorije sploh še na tapeti, ko je govor o hujšanju ali vadbi.

Čeprav so tapete iz otroštva (večinoma) zamenjali pobarvani zidovi, še vedno na vseh koncih računamo kalorične vrednosti. Tokrat bomo z njimi obračunali. Tudi s tistimi, ki se nam smehljajo z embalaže naših najljubših jedi, ker nočemo nenehno seštevati in odštevati, medtem ko opazujemo, da nam lanska obleka ne pristaja več tako dobro ...

Si pripravljena na soočenje z resnico?

Na naša vprašanja je brez dlake na jeziku odgovorila Vera Simončič, inženirka živilstva in prehrane, prehransko-kulinarična svetovalka (www.kuharija.si).

1 Tvoje telo ni laboratorij!

Tvoje telo pač ni peč, v kateri za­žgejo posušeno hrano. Vera Simončič nam je razložila postopek, s katerim merijo kalorije:

"Kalorično oziroma energetsko vrednost živila določijo oziroma izmerijo v laboratoriju. Živilo posušijo, zmeljejo v prah in nato v posebni komori zažgejo. Med gorenjem (prek segrevanja vode) merijo količino oddane toplote in tako določijo kalorično vrednost posameznega živila."

Kot vidiš, so laboratorijske meritve žal veliko preprostejše kot naša prebava. Tu pa je še en trik, ko pogledaš na embalažo in iščeš kalorične vrednosti – če tvojih najljubših piškotkov niso posušili in zažgali, morda številke na škatli lažejo.

"Kalorije, napisane na embalaži posameznih prehranskih izdelkov, so lahko rezultat zgoraj opisanega postopka, lahko pa zgolj seštevek posameznih komponent živila, prepisanih iz različnih tabel. V tem primeru lahko pride do odstopanj," opozarja Vera Simončič.

Gola resnica: "Laboratorijske meritve so eno, tam velja, da je kalorija enaka kaloriji. Človeško telo pa žal ni zažigalnica, ampak kompleksen biokemi­čni sistem. Različna hrana gre v našem telesu skozi različne biokemične procese, ki porabijo več ali manj energije, zato kalorija v telesu ni enaka kaloriji.

Različna hrana tudi različno vpliva na naše hormone in možganske centre, ki nadzorujejo občutek lakote in naše prehranjevalne navade. Hrana, ki jo zaužijemo, ima ogromen vpliv na biokemične procese, ki odločajo o tem, koliko in kaj bomo jedli," pravi Simončičeva.

2 Športni pripomočki res lažejo?

Ali tudi ti ne moreš več na trening, če nisi opremljena z vso novodobno mašinerijo, ki ti poroča, koliko si pretekla, katere mišice si največ in katere najmanj obremenila in predvsem koliko kalorij si med vadbo pokurila?

Vse lepo in prav, če te naprave služijo za dodatno motivacijo za vadbo. Vse drugo pa ... No, preberi, kaj meni strokovnjakinja.

Gola resnica: "Štetje kalorij, različne zapestnice, tabele ali aplikacije, ki merijo tako porabo kot vnos kalorij, vzemi zgolj za informacijo. Toliko, da dobiš občutek, koliko kalorij približno je v določenih izdelkih in koliko jih v resnici porabiš s telesno aktivnostjo.

Zavedaj se, da je njihovo odstopanje lahko tudi 20 odstotkov in več in da razlika med kalorijami tu ni upoštevana."

3 Zakaj 100 kalorij ni vedno 100 kalorij?

Pretkana si in danes ti ni do solate, ampak ti močno diši sladko. Odločila si se, da boš za večerjo namesto velike sklede solate pojedla dva koščka čokolade, ker si izračunala, da je energetska vrednost enaka, čeprav čokolada ne bo toliko zapolnila želodca kot solata.

No, če se pred čoko­užitkom napiješ vode iz pipe (jeee, 0 Kcal), bo trebuh vseeno poln. A žal takšna zamenjava ni najboljša zamisel.

Gola resnica: "Zaužita hrana mora poskrbeti za energijske potrebe našega telesa, naše telo mora nahraniti (torej oskrbeti z vitamini, minerali in drugimi hranilnimi snovmi), pa še nasititi nas mora. Če jemo naravno, čim manj predelano hrano, se temu cilju precej približamo," ti svetuje strokovnjakinja.

4 Spim, torej hujšam

Ko spim, porabim najmanj kalorij, torej je pametno čim manj spati in čim več migati ... Strokovnjaki pravijo, da ni tako!

Trdijo celo, da je spanje najdaljše obdobje izgorevanja maščob, saj je takrat na delu rastni hormon, in če mu boš dala hrano, ki bo delala tebi v prid (beljakovine in zelenjavo), bodo tvoje sanje o lepi postavi kmalu postale resničnost.

Gola resnica: Bolj ko smo utrujeni, več in bolj kalorično jemo. Obenem pomanjkanje spanca škodljivo vpliva na hormone, ki nadzorujejo apetit in presnavljanje maščob. Strokovnjaki priporočajo, da spiš vsaj sedem ur in pol na noč, da bodo tvoje maščobne blazinice začele izginjati.

Več o tem, kako lahko svojo 'peč' zakuriš tako, da bo ponoči pokurila res veliko kalorij, si preberi v knjigi Spimo in hujšajmo (MKZ).

Besedilo: Petra Arula

Preberi še: Baby boom - kar 10 znanih Slovenk bo leta 2016 kronalo z materinstvom ali pa si oglej VIDEO: 1 vaja, 28 dni, novo telo!