Herbalife: polemiziramo o vseh ZA in PROTI!

Herbalife je globalno podjetje, ki ponuja prehrambena nadomestila za izgubo telesne teže in obljublja boljše življenje na vseh področjih.

Iskanje čudežne tabletke za hujšanje se nadaljuje ... (foto: profimedia) profimedia
16. 5. 2014

Od leta 1980, ko je bilo podjetje ustanovljeno, se je razvila prava Herbalife skupnost, način prehranjevanja, kjer obroke nadomeščajo "shake" pripravki in vitaminski dodatki, pa je dobil ogromno podpornikov po vsem svetu, tudi v Sloveniji.

Herbalife dieta je ekstremno omejena in je poleg uživanja enega obroka dnevno osnovana na prehranskih nadomestilih. Dieta je v zadnjih letih vzbudila mnoga vprašanja glede izvora nadomestil in sestavinah, ki jih najdemo v Herbalife izdelkih.

Herbalife obljube

Herbalife jedilnik je sestavljen iz tekočih nadomestil, ki nadomešajo običajen obrok, multivitaminov in zeliščnih tablet.

Dieta je učinkovita, ker jo je enostavno vzdrževati zaradi že vnaprej pripravljenih obrokov. Napitki imajo namreč toliko hranljivih snovi in vitaminov, kot naj bi jih telo potrebovali. Sestavljeni so tako, da bi napajali telo s kar najmanj kalorijami, kar naj bi povzročilo izgubo telesne teže.

Herbalife dieta

Herbalife dieta priporoča, da se držimo naslednjega jedilnika:

  • Zajtrk: 2 aktivacijski tableti in multivitaminski Herbalife napitek
  • Kosilo: 2 aktivacijski tableti in multivitamniski Herbalife napitek
  • Večerja: dobro uravnotežen obrok, multivitaminski napitek in 2 aktivacijski tableti

Kot uravnotežen obrok se priporoča, da dieti dodaš puste proteine, kot so ribe, piščanec, sveža zelenjava, sveže sadje in krompir.

Aktivacijske tablete naj bi vsebovale pomembne hranilne snovi in rastlinske izvlečke, ki pomagajo pri absorbciji, porabi energije in vzdržljivosti. Multivitamini naj bi vključevali dnevno potrebne vitamine, minerale in zelišča. Ti pa naj bi vzdrževali zdrave kosti, lase, kožo in vzpodbujali imunski sistem.

Napitki so na voljo v različnih okusih, zapisi na embalažah pa se bahajo z vsebnostjo 20 osnovnih hranilnih snovi, mineralov, vitaminov, zelišč, vlakin in 9 g proteinov. Dieti naj bi bilo priporočljivo slediti 11 do 15 dni, med katerimi lahko dietniki izgubijo tudi do 10 kg.

Plusi diete

Herbalife napitki so že zmešani, potrebno je pripraviti le en obrok dnevno. Herbalife dieta odlikuje predvsem priročnost načina izgubljanja kilogramov, saj so vsi obroki pripravljeni vnaprej, za razliko od običajnih diet, pri katerih je ravno pripravi hrane potrebno posvetiti veliko več časa.

Minusi diete

Herbalife dieta ni uravnotežena. Ekstremno je nizka v kalorijah in se osredotoča na uživanje nadomestil. Vsa nadomestila, vitamini, tablete in napitki pa so seveda zelo dragi.

Vplivi na zdravje

Največ polemik in najbolj občutljivo področje vprašanj okoli Herbalife produktov pa seveda zbuja njihov domnevno škodljiv vpliv na zdravje.

Medtem, ko pri Herbalife zatrjujejo, da so njihovi izdelki varni za odrasle, ki nimajo zdravstvenih težav in sledijo navodilom za uporabo, izdelki pa naj bi bili testirani in proizvedeni skladno z lokalnimi zakonskimi zahtevami, ki urejajo le odobrene sestavine, pa del javnosti in stroke o njihovih izdelkih goji številne pomisleke.

Na tem mestu tako opozarjamo na laični blog, ki se trudi uporabnike dietnih prehranskih pripravkov v imenu zdravja preusmeriti na ekološko pridelano hrano, o polemikah na račun morebitne škodljivosti izdelkov za zdravje pa v strokovnih krogih tudi sicer še vedno tečejo razprave ter potekajo raziskave in študije, ki jim lahko slediš tudi na wikipedii.

Na spletu smo našli nekaj mnenj slovenskih zdravnikov in strokovnjakov:

  • Mag. Dragica Marta Sternad na forumu strokovnjakov Vizite ne izrazi navdušenja nad t.i. 'kemičnimi snovmi, četudi so obogatene z vrsto vitaminov, ki so skoncentrirani in v večjih odmerkih kot v naravni prehrani' in uporabnikom svetuje, da težo raje vzdržujejo z normalno uravnoteženo prehrano in telesno aktivnostjo. Na istem spletnem mestu dietetik Jože Lavrinec dvomi v kvaliteto Herbalife in teh izdelkov osebno ne bi priporočil, saj je prepričan, da telo potrebuje različna hranila, ki jih je mogoče dobiti zgolj z zdravo mešano in pestro prehrano, naravnost odsvetuje pa te izdelke v uživanje ljudem, ki imajo kakršnekoli zdravstvene težave. Trdi namreč, da 'izdelek ni medicinsko testiran in ni namenjen za prehrano v času različnih zdravstvenih zapletov.' Nekaj manj izdelkom Herbalife nasprotuje, pa vendar se nad njimi prav tako ne navdušuje, niti Robert Pal, svetovalec za prehrano, prav pred kratkim pa je svoje mnenje o njihovi (ne)učinkovitosti zapisal tudi Mario Sambolec, Dr. Feelgood, strokovnjak na področju prehrane in trener z licencama NSCA – CSCS, ki ga pri Herbalife še najbolj moti to, da se danes lahko že 'vsak Herbalife-ovec okliče za nutricionista'.

Na slab sloves Herbalife izdelkov najverjetneje še najbolj vpliva dejstvo, da so nekateri Herbalife izdelki, ki so bili naprodaj v ZDA - a po navedbah Nataša Sepič Dhavale, koordinatorke službe marketinga za Slovenia Herbalife, nikoli niso bili na prodaj tudi v regiji EMEA - med drugim še do leta 2004 vsebovali sestavino efedrin alkaloid, ki dokazano povzroča težave srca pri nosečnicah in mlajših od 18, izdelkom s to sestavino pa bi se morali izogibati tudi ljudje, ki imajo težave s srcem, so v preteklosti doživeli kap, imajo težave z delovanjem ščitnice, glavobole, diabetes, depresijo, glavkom, povečano prostato in napade. A kot že rečeno, te sestavine po navedbah podjetja Herbalife zdaj že desetletje ni več v njihovih izdelkih.

Odločitev o uživanju izdelkov vsekakor prepuščamo tebi, te pa na tem mestu vseeno pozivamo, da se pred uživanjem le teh posvetuješ tudi s svojim zdranikom.

Razsodba o Herbalifu

Herbalife dieta ni priporočljiva.

Ta dieta je namreč osnovana na podlagi umetnih nadomestil, ki dokazano povzročajo celo vrsto zdravstvenih težav. Prav tako je dieta nevarno nizka pri vnosu kalorij. Čeprav sledenje dieti sprva pokaže izgubo telesne teže, pa se lahko po končani dieti in vračilu k običajnemu načinu prehranjevanja, telesna teža znova poviša. Herbalife dieta namreč ne promovira nikakršnega programa za vzdrževanje izgubljene teže, niti nima predpisanega plana za rekreacijo.

Kakšne izkušnje imajo s Herbalife dieto uporabnice Cosmo foruma pa si lahko prebereš v temi, ki je namenjena prav izkušnjam s Herbalifom:

Za spletni Cosmo v okviru projekta Hud job pripravila Katja Kozlevčar, dopolnila Nataša Zupanc, fotografije: profimedia