Drobne malenkosti, ki odločajo o uspehu hujšanja (moraš jih poznati)

Tudi pri uspešnosti diete včasih odločajo drobne malenkosti. Skrajni čas je, da jih spoznaš!

Drobne malenkosti, ki odločajo o uspehu hujšanja (moraš jih poznati) (foto: Profimedia) Profimedia
3. 5. 2017

Ali obstajajo živila, ki topijo kilograme?

Nekaj živil, kot na primer čili, lahno pospeši presnovo, a vendar ne moremo govoriti o 'kurilcih maščob'. Najboljša pot za pospešitev presnove je gibanje. Ni ti treba kar takoj v kosu odteči 20 kilometrov.

Dovolj bo že, če boš hojo vključila v svoj vsakdan. Peš se odpravi do trgovine, izstopi postajo prej, se sprehodi med malico ... Počasi se daleč pride!

Kaj pomaga proti neznanski želji po nečem krepkem?

Za primer volčje lakote imej vedno pri roki nekaj nizkokaloričnih prigrizkov. Na primer kisle kumarice, papriko ali čebulice. Nenadnemu porastu krvnega sladkorja se lahko izogneš s polnozrnatimi izdelki, basmati rižem, ovsenimi kosmiči in zelenjavo.

Se moram odpovedati maščobi?

Ne, kajti samo od solatnih listov ne boš vitka! Ameriški znanstveniki so ugotovili, da se jo-jo učinek pojavi predvsem pri dietah, pri katerih se odpoveduje maščobi.

Vzrok: brez maščob telo močno upočasni svojo presnovo in preklopi na varčevalni program. To pomeni, da pokuri manj kalorij, saj jih pospravi za 'hude čase'.

Težo je tako enako težko izgubiti kot tudi ohraniti. Izkoristi energijo iz rastlinskih maščob, v katerih se skriva veliko zdravih, nenasičenih maščobnih kislin (na primer repično, oljčno olje ali olje koruznih kalčkov).

Moram uporabljati nizkokalorična sladila?

Večina študij je dokazala, da ne zaužijemo nič manj kalorij, če namesto sladkorja uporabljamo izdelke s sladili. Strokovnjaki si še vedno niso enotni v oceni, ali sladila celo okrepijo občutek lakote.

Pazi pa tudi, da se ne boš zvabila v past 'lahkih' izdelkov in pojedla več in si mislili, da imajo tako zelo malo kalorij.

Preveri še bikini dieto, s katero je hujšanje lahko tudi zabavno!