Če rada kupuješ živila V AKCIJI, bodi pozorna: TEH nikoooli ne bi smela kupiti znižanih

Ojej! Čeprav se še tako trudiš prihraniti denar in kupovati znižane izdelke, obstajajo živila, ki jih nikar ne kupuj.

Če rada kupuješ živila V AKCIJI, bodi pozorna: TEH nikoooli ne bi smela kupiti znižanih (foto: Profimedia) Profimedia
4. 3. 2023

Včasih je tveganje za zdravje preveliko in bi morali vseeno zapraviti nekaj več denarja ter kupiti kvalitetnejše, bolj sveže izdelke. Veš, pri katerih je to še posebej pomembno? 

Tudi v živilskih trgovinah se marsikaj znajde na policah za znižanje, a to ne pomeni nujno, da so izdelki slabi. Trgovine imajo različne smernice glede tega, koliko časa je določen izdelek uporaben. Včasih gre le zato, da želijo določen izdelek porabiti, da lahko shrambo zapolnijo z drugim. 

Zelo previdna pa bodi pri nakupu spodnjih izdelkov: 

Sesekljano sadje in zelenjava

Kadar sta znižana ta dva izdelka, se jima verjetno bliža konec uporabnosti. Raje nakupi sveže sadje in zelenjavo, saj bo ceneje in zalogo boš imela za cel teden. 

Avokado

Avokado je običajno drag sadež, zato se je težko upreti tistemu po znižani ceni. Verjetno so prezreli, zato je v redu, če jih kupiš in porabiš isti dan, sicer pa se jim raje izognite. 

Neekološko pridelano meso

Pri živilih živalskega izvora je kvaliteta najpomembnejša, zato je bolje, da jim nameniš več denarja in prihraniš kje drugje. Včasih so znižani kvalitetni kosi mesa, a takrat jih porabi hitro, najbolje isti ali naslednji dan. 

TE hrane nikar NE POGREVAJ v mikrovalovki (ker je lahko nevarno za tvoje zdravje!)

Solata v vrečki

Veliko hitreje bo izgubila svežino, če je zaprta v vrečki, zato je ne kupi, tudi če je znižana. 

Pecivo

Se pri slaščicah ustaviš, kadar so znižane? Takrat si jih je vredno privoščiti, kajne? Verjetno niso sveže in se tudi pri okusu pozna tisti rok trajanja, ki se hitro bliža.

Maslo iz oreščkov in brez dodatkov

Če je na arašidovem maslu ali katerem drugem maslu iz oreščkov jasno napisano, da vsebuje sveže oreščke, jih vzemi, ko ne bodo znižani, saj je okus lahko precej drugačen, ko se izdelek bliža poteku roka uporabnosti. 

Jajca

Za jajca raje plačaj več in izberi najkakovostnejša, ki so na voljo. S tem se izogneš škodljivim snovem, ki so prisotne v cenejših jajcih, pa tudi mesu in drugih živalskih izdelkih. 

Hiter TRIK: V vrečko s kruhom dodaj TO in nikoli več se ti NE bo posušil!

Mleko

Če ga porabiš veliko, se ti nakup po akcijski ceni vedno izplača. Pa vendar, se res? Slej ko prej boš v kartonu mleka naletela na kakšnega, ki se je skisal ali mu je pretekel rok.

Kruh

Kadar izkoristiš akcijo in vzameš kruh, lahko dobiš starega in splesni veliko prej, kot bi, če bi kupila svežega iz redne ponudbe. 

Živila brez konzervansov

Že tako ali tako zdržijo veliko manj časa, zato jih nikar ne jemlji, kadar so znižani, saj je njihov rok uporabnosti takrat že precej pri koncu. 

Jogurt

Tako kot mleko, se tudi jogurt zlahka pokvari, možnosti pa si dodatno povečaš, kadar ga kupiš na znižanju. 

Preberi več na Aktivni.si

Si vedela, da tisti dodatni ČEP v plastenki za olje ali kis v resnici služi TEMU?