Bulimija - izvor gre iskati v nezadovoljstvu, ne v dejanski debelosti

Nemogoče je imeti objektivno predstavo o svojem telesu, saj se menja v skladu z našimi čustvenimi stanji, odvisno od razpoloženja in izkušenj.

Bulimija - izvor gre iskati v nezadovoljstvu, ne v dejanski debelosti (foto: shutterstock) shutterstock
21. 12. 2012

Predstava o našem telesu je tako bolj povezana s samozavestjo in manj s tem, ali drugi menijo, da smo privlačni.

Marsikdo ni zadovoljen s seboj, a pri nekaterih to presega vse meje.

Veliko je dismorfofobije, strahu pred deformacijo, pogosto gre za bolestno obsedenost z videzom, ki lahko vodi v motnje hranjenja, kot sta bulimija in anoreksija.

Osebe s temi motnjami sebe doživljajo kot grde in se v ogledalu ne vidijo realno. Poleg šibke samozavesti lahko na slabo podobo vplivajo tudi različna depresijska stanja. Za ozdravitev je nujno, da najprej prepoznamo razlog zavračanja svojega telesa.

Treba je razviti zavest o tem, da občutek debelosti in negativni odnos do telesa prikrivata realne razloge našega nezadovoljstva, saj je usmeritev pozornosti na naše telo velikokrat poskus, da se izognemo pravim težavam. Zato zdravljenje anoreksije in bulimije zahteva psihoterapevtsko obravnavo.

Debelost je redko pravi razlog za nastanek teh bolezni. In zato stroka tudi poudarja, da je za pojav bulimije manj pomembna teža, bolj pa nezadovoljstvo z videzom telesa.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri