Kaj TF je intraoralna masaža in zakaj bi jo morala preizkusiti tudi ti?

"Na intraoralno masažo prisega Megan Markle, zato sem jo morala preizkusiti!" pravi naša novinarka Petra Arula.

Processed with VSCO with a4 preset (foto: Osebni Arhiv) Osebni Arhiv
2. 2. 2020

Ko sem prvič brala o tem, da Megan Markle hodi na intraoralno masažo, torej da ji masirajo 'lička' skozi usta, se mi je njeno obnašanje zdelo pretiravanje v smislu: pa kaj vse si bodo še izmislili?!

A morala sem priznati, da so njena lička polna in da ima čudovit obraz, tudi kožo. Nisem si mogla pomagati, da ne bi poguglala intraoralne masaže in si o njej prebrala vse, kar je pisalo. Vse skupaj je začelo dobivati smisel. Ko mišico masiraš z obeh strani, vsekakor prideš do njenih globljih plasti …

Ko sem izvedela, da jo izvaja tudi Karin Velikonja v svojem sklopu joge obraza, si nisem mogla pomagati, da se ne bi takoj naročila nanjo. Morala sem jo preizkusiti in naj ti zaupam: ni bilo podobno delu ustnega higienika niti negi obraza z dišečimi mazili.

Karin si je nadela kirurške rokavice, nato pa segla v moja usta in kožo masirala iz notranje strani ličnic ter hkrati tudi z zunanje strani. Med tretmajem sem se počutila … boš razumela, če napišem takole: precej nenavadno? Ko ti nekdo razteguje lica in kožo nad ustnicami in pod njimi, ti je vse skupaj malce čudno, se strinjaš?

A po tretmaju sem se počutila drugače kot kraljevsko. Čutila sem svoja lička, za katera se mi je zdelo, da so napihnjena kot Meganina (čeprav ni bilo tako, a saj veš, ko se ženske v sebi počutimo krasno, smo krasne tudi za svojo okolico), vsekakor pa sem že takoj po tretmaju v ogledalu brez podrobnejšega opazovanja takoj videla, da je moja koža poživljena in sijoča, da so se ustni kotički premaknili malce bolj navzgor in da so moje sicer majhne oči zažarele iz obraza.

Za prvič super rezultat, sem pomislila in se hkrati zavedala, kot je rekla Karin:

"Za rezultate, kakršne si želimo, je treba vaje in masaže ponavljati, čisto enako, kot če želimo ohraniti čvrste in lepo zaobljene mišice na stegnih." Ah, prepričana sem, da se splača. Karin pa mi je po tretmaju zaupala, da nisem poskrbela le za bolj svež videz, temveč tudi za notranje organe in hormončke. Punca, to je to, sem si rekla.

Te zanima več?

Karin Velikonja, ki intraoralno masažo izvaja v sklopu svoje joge obraza, na začetnem pogovoru in po natančnem pregledu najprej naredi pregled kriznih žarišč in jim nato prilagodi celotno terapijo, za konec pa ti da še domačo nalogo.

"Če prideš enkrat, je tako, kot bi prišla le enkrat na fitnes," pravi Karin. "Lahko se imaš fino, po tretmaju oz. vadbi najverjetneje bolje čutiš svoje mišice ali imaš celo 'muskelfiber', vidiš in občutiš, kaj vse bi lahko naredila zase, a če potem ne nadaljuješ, gre lahko le za prijetno izkušnjo.

Priporočam pet obiskov in izvajanje vaj, ki jih predpišem glede na tvoje krizne točke obraza, še doma, da so mišice ves čas aktivne in da vzdržuješ obrazno formo.

Si vedela?

Na obrazu imaš več kot 50 mišic in večine sploh ne uporabljaš. In če mišic ne uporabljaš, krnijo. Če mišica krni, je sploh ne čutiš, ne znaš je aktivirati, zato ti bo na Karininem tretmaju, če joge obraza še nikoli nisi izvajala, vse skupaj zelo novo.

Kako je videti intraoralna masaža pri Karin?

Najprej te bo naučila aktivirati prave mišice, kar, mimogrede, sploh ni težko (zamižiš, namrščiš se, dvigneš ustne kotičke ipd.), Karin pa ti medtem pomaga in te vodi.

"Vedno začneva malo bolj blago, ne pritiskam tako močno, potem pa vedno bolj stopnjujem, ker se tudi mišica vedno bolje odziva in res je fascinantno gledati, kako mišica od obiska do obiska raste in se čvrsti, obraz pa se oblikuje."

Sledi ogrevanje obraza, kjer Karin aktivira, raztegnem mišice. Če so zakrčene, pospeši cirkulacijo, pripravi mišice in obraz na vadbo. Sledijo vaje joge obraza, ki vse skupaj aktivirajo.

"Dela se upor proti uporu, le tako lahko okrepimo mišico, ustvarimo volumen in dvig obraza," pravi strokovnjakinja za jogo obraza.

Nato je na vrsti masaža – globinska masaža obraznih mišic, ki pa je sestavljena iz dveh delov, zunanjega in notranjega dela, torej intraoralne masaže, po tej intenzivni masaži pa še sproščujoče ohlajanje oz. masaža, med katero lahko padeš v sproščujoč spanec.

Zakaj maserka vstavi prste v usta in izvaja masažo od znotraj navzven? "Ker imamo na obrazu več mišičnih plasti.

Tako masiramo tudi najgloblje, vedno pa me navdušuje tudi to, kako blagodejno vpliva na vse ljudi, ki imajo bolečine v čeljustnem sklepu, bolečine v mišicah na obrazu, t. i. bruksizem, saj s to masažo zelo lepo sproščamo zategnjenost teh mišic," razlaga Karin, ki je pri meni prav pri tej masaži našla vozličke tam, kjer so me 'krasili' podočnjaki in ni čudno, da so po masaži moje oči zažarele iz obraza, jaz pa sem se počutila lahkotnejšo in bolj sproščeno.

Kam greš lahko na masažo obraza h Karin?

Na Bali, v Dubaj, Milano ali pa v Ljubljano v Lia studio (www.lia.si).

Po čem se razlikuje intraoralna masaža z jogo obraza od navadne masaže pri kozmetičarki?

"Ko prideš h kozmetičarki, se ta večinoma osredotoča na kožo, masaža je bolj blaga, tu pa gremo veliko globlje – do mišic. Vsako mišico premasiramo, aktiviramo.

Pri masaži vedno začutim, katera mišica je bolj zategnjena, ali pa začutim vozličke ali pa grudice pod prsti, kar samo nakazuje in narekuje, da v enem od organov po kitajski medicini in diagnostiki obraza zastaja energija. Tistemu delu obraza je treba posvetiti več časa in ga res premasirati ter razbiti vse te zastoje."

Tvoj obraz vsem govori o tvojem zdravju in počutju

"Obraz nam v vsakem trenutku izraža, kaj se dogaja s tvojim telesom navznoter, kaj se dogaja s tvojimi organi," pravi Karin. "Če imaš podočnjake, je ledvična energija šibka. Če imaš ustne kotičke obrnjene navzdol, je šibka energija tvojih jajčnikov.

Na masaži pri Karin in ko doma izvajaš vaje, pa stimuliraš akupresurne točke, masiraš področja, ki so povezana prek meridianov, in poleg tega, da skrbiš za sijoč in poln videz, izboljšuješ, nevtraliziraš energijo tudi v organih, torej se tudi od znotraj počutiš sijoča in polna energije. Zmagovalna kombinacija.

Kaj pa, če lička in ustnice napolniš z injekcijami, gubice zradiraš s še eno ali dvema iglama ter podočnjake skriješ s kapljico ali dvema 'čarobne tekočine'?

Karin razlaga, da s tujki, ki ti jih vbrizga plastični kirurg, po kitajski medicini še dodatno blokiraš organ, ki je že sicer oslabljen. "Navzven je videti, kot da vse deluje optimalno (nimaš podočnjakov, kotički tvojih ustnic so obrnjeni navzgor, čelo je ravno …), navznoter pa blokada ostaja oziroma se lahko zaradi tujkov, vstavljenih v telo, še poslabša."

Če boš torej gladila gube z botulinum toxinom, kar je najpogosteje izvajana estetska storitev na svetu, boš mišico oslabila, omrtvičila, zato se bo tudi pretočnost tam zmanjšala in stanje v tvojem telesu, čeprav bo navzven videti drugače, bo še slabše.

Hialuronska kislina po drugi strani ni nič nevarnega, a ker nase vleče vlago, postane ogromno ljudi, ki si jo dajo vbrizgati, še dodatno zabuhlih v obraz. Voda se jim začenja nabirati v tistem predelu in še bolj blokira ves pretok … Ker je obraz zemljevid zdravja tvojih notranjih organov in čustev, pripomoreš k temu, da energijo zaustaviš tudi tam, in pripomoreš k slabšemu psihično-fizičnem počutju, čeprav je navzven videti drugače.

Pa joga obraza in intraoralna masaža obraza lahko naredita obraz, kakršnega zmore pričarati plastična kirurgija?

"Ne, z jogo obraza in intraoralno masažo delaš le s tistim, kar imaš. In to, kar imaš, olepšaš, izboljšaš, narediš iz tega, kar imaš, najboljše, kar lahko. Če pa se odločiš za plastično kirurgijo, četudi 'le' za injekcije, s tujo snovjo spremeniš obliko obraza, spremeniš karakteristike obraza, medtem ko z jogo obraza in intraoralno masažo dejansko pospešiš cirkulacijo tudi do najglobljih plasti kože, spodbujaš nastanek kolagena in elastina, ki sta ključna gradnika kože, in omogočaš prožnost, čvrstost in elastičnost.

Prav to pa daje obrazu sijaj in zdrav videz. Dodatni plus je pomoč telesu, da najde ravnovesje. Globlja je masaža, globlje gre maserka v mišične plasti, bolj se blokade sproščajo, zato je tudi intraoralna masaža tako uspešna.

Poleg sijoče kože in super videza intraoralna masaža in joga obraza pomagata:

- ublažiti migrene in druge vrste glavobolov, saj ti velikokrat nastanejo zaradi napetosti mišic, ki jih z masažo sprostiš;

- ublažiti in celo odpraviti bruksizem;

- ublažiti ali celo odpraviti bolečine v čeljustnem sklepu, stiskanje zob se omili;

- blagodejno vplivati na zdravje, saj delujeta tudi na notranje organe;

- s prekrvavijo lobanje izboljšujeta koncentracijo, izboljšujeta spomin … Naše največje žleze, najpomembnejše žleze – hipotalamus, hipofiza, epifiza – so v glavi. Od njih je odvisno, koliko smo pod stresom, koliko smo lačni, žejni, zaspani ...

Nadzirajo vse druge žleze v telesu in ker z masažo in vajami pritiskamo na vsa ta področja, izboljšujemo pretok tudi v najbolj globokih delih lobanje in vse skupaj uravnovešamo;

- celo proti depresiji in anksioznosti, saj uravnoveša tudi naša čustvena stanja in stanje naših notranjih organov.

Kaj naj rečem, Megan, ti točno veš, kaj je dobro za sijoč videz in izvrstno počutje. Hvala, da si nam izdala svojo skrivnost.

Besedilo: Petra Arula, Fotografije: Osebni Arhiv, Contentpixie

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri