Te zanima, če je tvoja 'ta mala' LEPA (in kako bi morala izgledati)? To odgovarja ginekologinja

"Številne ženske mislijo, da bi morale biti njihove male sramne ustnice vedno skrite pod velikimi, vendar je normalno, da male sramne ustnice pri odraslih ženskah kukajo izza velikih."

Te zanima, če je tvoja 'ta mala' LEPA (in kako bi morala izgledati)? To odgovarja ginekologinja (foto: Louisa Parry, Cosmopolitan Slovenija) Louisa Parry, Cosmopolitan Slovenija
27. 5. 2022

V teh javnih objavah (torej na fotkah na spletu, v revijah in celo filmih) ima večina žensk dolge, tanke prste in nežne roke, kajne? No, ampak najrazličnejše oblike rok vidiš povsod okoli sebe – doma, v službi ali na faksu, v trgovini, na avtobusu … povsod.

Velike in majhne, s kratkimi in okroglimi, 'krompirjastimi' prsti ali elegantne z dolgimi prsti, ki se končajo s čudovitimi nohti in so kot nalašč za dober selfi. Pa še vse različice vmes.

Naše vulve (ja, se strinjam, obupen latinski izraz za žensko zunanje spolovilo, ki so mu nekoč pozabili dati slovensko ime) pa so skrite. V šoli so nas učili, da pod venerinim gričkom kraljuje ščegetavček (hvala, predniki, za tako žgečkljivo ime). Velike sramne ustnice naj bi bile mesnate in naj bi pokrivale male sramne ustnice.

Res je, da je tako žensko spolovilo videti pri deklicah. V puberteti pa male sramne ustnice začnejo rasti (tako kot prsi), po velikih pa se začnejo širiti dlake, ki naj bi (med drugim) vse skupaj skrile.

Zakaj tolikšna nevednost?

Še pred kratkim je spolovilo vedno zakrival grmiček dlak, torej ženska niti sama ni točno vedela, kako je videti tam spodaj. To je spoznala šele generacija serije Seks v mestu. Dlake so padle in ogromno žensk je izgubilo glavo. Mislile so (in še vedno mislijo), da je z njihovimi genitalijami nekaj narobe. Da njihova 'češplja' ni videti kot češplja, temveč vse kaj drugega.

Nina Brochman in Ellen Støkken Dahl, ginekologinji in avtorici knjige Zala Tamala, priročnika o negi in uporabi ženskih spolnih organov, opozarjata, da se ženske z normalnimi zdravimi spolovili odločajo za kirurški poseg, ker menijo, da je z njimi nekaj narobe. Po navadi so težava prav male sramne ustnice, ki štrlijo izpod velikih ali so celo večje od velikih.

"Številne ženske mislijo, da bi morale biti njihove male sramne ustnice vedno skrite pod velikimi, vendar je normalno, da male sramne ustnice pri odraslih ženskah kukajo izza velikih," razlagata ginekologinji. Beri dalje.

Vsaka je drugačna (tudi spodaj)

"V resnici žensko mednožje nima enotnega videza. Skupni so nam deli, ki sestavljajo vulvo – male in velike sramne ustnice, ščegetavček, sečna in nožnična odprtina. Vendar so ti deli pri vsaki ženski nekoliko drugačni – različic pa je neskončno veliko," pišeta ginekologinji in dodajata, da je kljub temu prepričanje, da morajo biti male sramne ustnice kratke in skrite, med ženskami osupljivo pogosto.

Kako ne bi bilo, če pa: 1. že ime nakazuje na to, kako naj bi bile videti in 2. koliko golih odraslih ženskih spolovil sploh vidi ena čisto povprečna ženska?

Ginekologinji (ki vidita neskončno primerkov ženskih spolovil in zato razmišljata drugače) pa naše norosti ne razumeta in dodajata, da si s tem škodujemo same, saj so spolovila po naravi tako raznovrstna. Menita, da so krivi ideali pop kulture in pornografije.

Vse se začne s puberteto

Takrat ti začnejo rasti prsi, dlačice in male sramne ustnice. Če je bil še pred puberteto tvoj prsni koš raven kot deska in tvoja 'lulika' čisto gola, se je to proti koncu osnovne šole začelo spreminjati. Skupaj z rastjo dveh con užitkov: ščegetavčka in malih sramnih ustnic.

Velikost in izpostavljenost gumba užitka te najbrž ne moti, četudi se veselo bohoti pod mesnatim gričkom. Tvoj gumbek (glavica ščegetavčka; najbrž veš, da se cona tvojega užitka širi še globoko v medenično dno) je lahko tudi pravi gumb – velik od 0,5 pa kar do 3,5 cm. Ampak na našo grozo so zrasle tudi male sramne ustnice! Nekaterim ne tako zelo, da bi zlezle izpod velikih (ki so med drugim lahko tudi tako drobcene, da označujejo le tanko režo).

Pri drugih je pokukala izmed velikih sramnih ustnic le ena mala – lahko se je komaj kaj vidi, lahko pa zvedavo zre v svet pred seboj. Obstaja še tretja možnost – obe mali sramni ustnici sta večji od velikih. Morda čisto malo ali pa plapolata po svoje in se brezsramno pokažeta, vsakič ko slečeš hlačke. Če nista tako veliki, da bi te žulili, ko sediš, ni z njima prav nič narobe!

In če ju moraš pred vstopom njegovega penisa malo razpreti, je to lahko le še dodaten dražljaj užitka. In potrjena odločitev, da si njegovega vstopa res želiš.

Ginekologinji pravita, da je vse to čisto normalno in da so prav naše 'male' sramne ustnice tisti del telesa (takoj za ščegetavčkom), ki je izjemno bogato oživčen in nam zato ponuja posebne užitke. Če jih skrajšaš, se prikrajšaš za užitke, obenem pa pohabiš še tisto, kar ostane, saj brazgotine, ki ostanejo po posegih, ne ponujajo nikakršnih užitkov, lahko zgolj bolečine.

Nina Brochman in Ellen Støkken Dahl dodajata, da se naše male sramne ustnice ne razlikujejo le po dolžini: "Pogosto so tudi neenakomerno debele in nagubane." Tako kot tudi naše ustnice na obrazu, kajne? Le da funkcija malih sramnih ustnic ni zaznavanje toplote in govorjenje, temveč jih imaš tudi za to, da ti pomagajo do užitka.

Prepredene so z živčnimi končiči, zato dotiki vzbujajo prijetne občutke. "Ko si skrajšaš sramne ustnice, odstraniš pomemben in občutljiv del svojega spolovila. Poleg tega je vsak kirurški poseg povezan s tveganjem.

V najslabšem primeru boš imela grde brazgotine in čutila stalno bolečino," opozarjata avtorici knjige o ženskih spolovilih, mi pa dodajamo: ni bolje, da se prepustiš velikim užitkom in si nanje ponosna, tako kot (bi bila) na velike prsi?

Besedilo: Petra Arula,

Fotografije: Louisa Parry