Ali ti pitje vode pomaga shujšati? Razkriva slovenska fitnes trenerka

Kakšno vlogo ima voda pri hujšanju, koliko bi je morala spiti in kdaj, ti svetuje priljubljena trenerka za ženske Nuša Gnezda

Ali ti pitje vode pomaga shujšati? Razkriva slovenska fitnes trenerka (foto: Unsplash.com/Pontus Ohlsson) Unsplash.com/Pontus Ohlsson
13. 6. 2020

Pijem super stvar za hujšanje!

Že cel dan pijem super stvar za hujšanje, ki se ji reče dihidrogen monoksid. Dobila sem ga v top secret laboratoriju. In res pomaga! Ja, resnično, počutim se boljše, imam več energije, prebava super funkcionira, maščoba se topi, koža je pomlajena. Te super tekočine spijem nekje 3 litre na dan in super učinki se poznajo takoj.

Si ugotovila, da je to navadna voda, kajne? Razumeš. Voda je pomembna zadeva. Kako pomembna pa je pri hujšanju? Najprej moramo razumeti vlogo vode v telesu.

Koliko tebe je voda?

Vsi smo že slišali, da je telo sestavljeno iz približno 60 odstotkov vode. Če torej tehtaš 68 kg, je od tega 41kg same vode. In zakaj ne špricamo in žlobudramo, če imamo toliko vode? Tekočina je kri, veliko tekočine imamo v celicah in okoli njih. Povsod po telesu se skriva.

Voda čisti tvoje organe in opravlja funkcijo Wd-40

Članek ni namenjen temu, da opisujem funkcije vode v telesu, ker je o tem bilo napisanega že veliko. Prav pa je, da jih navedem nekaj.

 • Vsakič, ko si umiješ roke ali stuširaš, opaziš funkcijo vode. V telesu, kljub odsotnosti mila, voda opere vse čistilne organe, kot so jetra in ledvice, da lahko odženejo strupe iz našega telesa.
 • Ko skačeš, prepreči, da bi se sklepi sesedli eden v drugega, in sicer tako, da nam »podmaže« sklepe. Opravlja torej funkcijo wd-40.
 • Prav tako podmaže votline, kot so nos, usta in grlo.

Voda raztaplja skoraj vse, maščobe pa ne

Tako je, z maščobo ne gresta skupaj.  Dokler ti torej ne stopi v glavo, da moramo imeti za topljenje maščob močne mišice, da moramo trenirati z utežmi in da se je treba pravilno prehranjevati, ti lahko dam en sam nasvet. Pij vodo!

Ko piješ vodo, porabiš 24 kalorij več

Ne samo, da ti voda da občutek sitosti (sploh, če jo popiješ pred obrokom in tako ne poješ vsega, kar ti je babica naložila na krožnik). Voda nadomesti potrebo po pitju sladkanih pijač in alkohola. Pospeši metabolizem. Raziskava je pokazala, da telo, ko popijemo 500 ml vode, porabi 24 odstotkov več kalorij v eni uri po pitju.

Koliko in kdaj piti vodo, ko se ukvarjaš s športom?

Če med vadbo ne boš pila, priporočam, da se prehidriraš pred vadbo.

 • Popij pol litra vode večer pred aktivnostjo
 •  Pol litra vode zjutraj
 • Pol litra vode 1 uro pred aktivnostjo in
 • 250 ml vode 20 min pred aktivnostjo
 • Če imaš krče ali slan pot, priporočam, da si po aktivnosti soliš jedi ali pijače.

Na dan bi tako morale ženske spiti 11 kozarcev vode, moški pa 16. Se ti zdi to veliko?

Nekaj nasvetov, kako spiješ več vode

 • Če si slab pivec in spiješ samo 2 kozarca vode na dan, pa še to ob kavi, ti priporočam, da si postaviš cilj in vsak dan spiješ en kozarec več, tako boš iz dveh kozarcev v enem tednu prešla na bistveno več popite vode. Primerjaj počutje pred enim tednom in sedaj.
 • Investiraj v stekleničko, ki jo lahko imaš vedno s seboj. Omisli si kakšno zanimivo in lepo oblikovano. Naj ne bo pitje dolgočasno.
 • Obstaja veliko aplikacij, ki te opozarjajo na pitje vode (čeprav je tvoje telo ena sama velika aplikacija, ki te opozarja na to ves čas, samo znati jo je treba uporabljati – SPET.)
 • V stekleničko z vodo dodaj narezano sadje ali meto, da dobiš vodo z okusom.
 • Naslednjič, ko zaviješ v trgovino z dodatki za hujšanje, povprašaj za vodo.

Kako veš, da si spila premalo vode?

 • Primer, stisni kožo na vrhu dlani skupaj, če ostane nagubana, spij vodo, TAKOJ!
 • Tudi temno obarvan urin je znak dehidriranega telesa.

In še en dobronameren nasvet

Junija smo, vsi hujšajo, vsak dan so hujši. RESNO. Hujše je vsako poletje. Jejo se solate, pije se voda. Medtem, ko se pozimi je potica, pije sok, saj tako ali tako bunda vse prekrije. Zakaj? Zakaj ne bi bili celo leto hujši, tokrat mislim, na pozitivno plat hujšega.

Avtorica članka sem strokovnjakinja za vadbo za ženske in vadbo po porodu Nuša Gnezda. Poišči me na mojem Facebook profilu ali mi piši na nusa.gnezda@gmail.com.

Fotografije: Unsplash.com/Pontus Ohlsson

Ne spreglej še drugih Nušinih člankov:

Najboljše vaje za top zadnjico do poletja

Ubijalski način kurjenja kalorij na dopustu

Strokovni nasveti za vadbo po carskem rezu