8 opozorilnih znakov na glutensko intoleranco, ki jih ne ignoriraj!

Strokovnjaki predvidevajo, da kar 99% ljudi, ki imajo glutensko intoleranco (ali pa celiakijo), zanjo sploh ne ve! Preveri, če si med njimi tudi TI in pravočasno ukrepaj.

8 opozorilnih znakov na glutensko intoleranco, ki jih ne ignoriraj! (foto: Profimedia) Profimedia
30. 1. 2017

Glutenska intoleranca oziroma preobčutljivost na gluten je reakcija telesa na razgradnjo glutena (= rastlinska beljakovina). Ima jo veliko ljudi, kar eden od stotih, in lahko vodi do mnogih kroničnih bolezni.

Gluten se nahaja v pšenici, kosmičih, rži in ječnemu, ki so pomemben del našega vsakdanjega prehranskega režim (testenine, kruh, kosmiči, rž – najdemo ga tudi v pivu). Če smo torej intolerantni na gluten, lahko imajo za nas ta živila veliko stranskih učinkov.

Pri razgradnji glutena naš imunski sistem spodbudi nenavaden oziroma "čuden" imunski odziv. To pripelje do manjše absorpcije hranil v črevesju.

V primeru intolerance na gluten je nujno, da iz prehrane izključimo živila oziroma sestavine, ki ga vsebujejo.

Najpogostejši simptomi in znaki vključujejo:

1. Nenormalno delovanje imunskega sistema

Jennifer Fugo, ustanoviteljica Gluten Free School, pravi, da imajo ljudje z glutensko intoleranco zvišano raven IgA protiteles (ki imajo ključno vlogo pri imunskem sistemu). Najdemo jih v slini, solzah in prebavnem traktu, nekatere pa tudi v krvi.

Če se prehladimo ali dobimo gripo, imajo ta protitelesa ključno odgovornost pri spopadanju s temi stanji. V primeru intolerance na gluten pa imajo ravno nasproten učinek na imunski sistem, pri čemer se telo ni zmožno popolnoma obvarovati.

Če si torej pogosto bolna, je mogoče gluten krivec za to. 

2. Utrujenost in izčrpanost

Imaš občutek, da se kljub zadostni količini spanja nikakor ne moreš naspati?

"Posledica glutenske intolerance je lahko tudi vnetje, pri čemer telo za spopadanje z njim porablja veliko energije, posledično pa se počutimo utrujene", pravi Jennifer.

3. Glavoboli in migrene

Vse vrste migren in glavobolov niso nujno povezane z intoleranco na gluten, nekatere pa vendar so. V študiji, ki je raziskovala povezavo med glavoboli in intoleranco na gluten, so ugotovili, da je kar 56% ljudi s to motnjo imelo kronične glavobole.

4. Bolečine v sklepih in mišicah

Vnetje, ki ga povzroča gluten pri posameznikih, lahko privede do bolečin v sklepih in mišicah. Dr. David Zelman pravi, da so "bolečne v sklepih in mišicah pogosti simptomi preobčutljivosti na gluten, na kar kažejo tudi raziskave o artritisu." 

5. "Možganska megla"

Možganska megla pomeni težave pri razmišljanju in koncentraciji ter pomnjenju. Raziskava leta 2002 je pokazala, da ima gluten nenormalno reakcijo s protitelesi IgG, kar lahko povzroči mentalno meglenost in onemogoči kognitivne funkcije.

6. Nenadna pridobitev ali izguba kilogramov

Nenadna in nepojasnjena pridobitev ali izguba kilogramov, brez da bi kaj spremenili v svoji prehrani oziroma načinu življenja, lahko jasno kaže na zdravstvene težave.

Pri ljudeh, ki imajo zaradi glutenske intolerance prepustno črevesje ali težave z njegovo absorpcijo, ima lahko neželena izguba kilogramov kljub zadostnim kalorijam nevaren učinek.

Po drugi strani; gluten lahko sproži sistemsko vnetje v telesu, kar povzroči nenadno pridobitev kilogramov.

7. Težave z zobmi

Luknje v zobeh, afte, zlomljeni zobje in njihov propad so veliko krat pokazatelj intolerance na gluten. Zaradi slabe absorpcije v črevesju je lahko nivo kalcija pri takšnih ljudeh zelo nizek, kar lahko privede do krhkih kosti in zob.

8. Težave s kožo

Jennifer pravi, da gluten lahko povzroči nekatere zelo neprijetne težave s kožo, kot so mozolji, akne in ostale podobne nevšečnosti, pa tudi resnejše kožne nepravilnosti.

Vnetje pod vrhnjimi plastmi kože lahko povzroči izpuščaje, rdečico, srbečico in celo boleče mehurje.

Če na svojem telesu (najpogosteje na rokah) opaziš izpuščaje, ki so videti kot "kurja koža", je to najverjetneje znak, da gluten povzroča škodo tvojemu črevesju.

Poleg zgoraj naštetih pa so simptomi glutenske intolerance lahko še:

depresija in tesnobnost, hormonska nihanja, prebavne težave (napihnjenost, gasi, driska in celo zaprtje).

Če si torej opazila, da imaš katerega (ali pa več) simptomov, a vseeno nisi prepričana, če je to zaradi intolerance na gluten, poskusi za nekaj tednov iz svoje prehrane izločiti vse, kar ga vsebuje (torej kruh, testenine, kosmiče, rž, ječmen).

Pozor: gluten je precej velik protein, kar pomeni, da je potrebno kar nekaj časa, da se v celoti izloči iz telesa, zato ni dovolj, če ga boš izločila samo za en teden ali dva.

TUKAJ je še test, ki ti bo pomagal ugotoviti, ali si tudi ti preobčutljiva na gluten.

Pripravila: Nika Švajncer

Preberi še: 7 prigrizkov, ki ti dejansko pomagajo shujšati! ali pa Napitek za pred spanjem, po katerem bo tvoje telo kurilo maščobo kot noro!