6 mitov (in resnic) o tvoji vagini, ki jih moraš poznati

Kako so videti vagine drugih žensk? Vas skrbi, da vaša vagina ni normalnih oblik? Če ste heteroseksualna ženska, je zelo verjetno, da razen svoje niste videle mnogo drugih vagin. Zato berite naprej …

6 mitov (in resnic) o tvoji vagini, ki jih moraš poznati (foto: Profimedia) Profimedia
13. 3. 2017

Moški so že od malega navajeni preverjati, primerjati in ocenjevati drug drugega po obliki in velikosti penisa. Čisto nedolžno ocenjevanje se lahko začne že pri skupnih tuširanjih in uporabi skupnih stranišč.

Kaj pa me, ženske?

Glede dojk ni nobenega dvoma. Imamo jih različnih velikosti in oblik, razlikujejo se po velikosti in barvi naših bradavic.

Kaj pa vagine?

Večina nas je videla vagine drugih žensk samo v erotičnih revijah ali medicinskih priročnikih. Ne poznam mnogo posameznic, ki bi raziskovanje intimnih delov razširile tudi na svoje prijateljice.

Res pa je, da je dovolj le pogled na sliko druge vagine v eni od revij in že začnemo dvomiti o pravilnosti lastne vagine: ali so moje ustnice prevelike, ali je normalno, da je moj ščegetavček večji od malih ustnic?

Zemljevid vagine

Od strani je vagina podobna ustom. Ima dve vrsti usten, zunanje in notranje – velike in male sramne ustnice, ki zapirajo vhod v nožnico.

Nad nožnico se odpira zunanje ustje sečnice, nad njim pa je ščegetavček, droben, izjemno občutljiv organ. Še posebej je za draženje med spolnim odnosom ali masturbacijo občutljiva njegova glavica.

Pri dekletih in devicah se velike sramne ustnice stikajo in varujejo dele, ki so za njimi, spredaj pa se končujejo nad trikotno kostjo, vzboklino, ki jo pesniško imenujemo venerin griček.

Notranji ustni – mali sramni ustnici – sta manjši in ožji. Stikata se v gubo pod ščegetavčkom. Obilno ju oživčujejo živčni končiči, zato draženje le-teh vzbuja močne občutke spolnega vzburjenja.

Notranje in zunanje spolne organe povezuje cevast organ, imenovan nožnica. Ime prav dobro opisuje pomembno vlogo, ki jo opravlja.

Čeprav je nožnica dolga povprečno od 7 do 10 cm, se lahko zelo razširi in po potrebi sprejme penis kakršne koli dolžine in obsega.

Na začetku nožnice je himen ali deviška kožica. Pri dekletih ta tanka prožna opna delno zapira vhod v nožnico. Himen seveda ni neprepustna zapora, saj med mesečnim perilom dovoljuje normalno odtekanje krvi.

Včasih so imeli deviško kožico za dokaz nedolžnosti – in tako mislijo še marsikje – vendar pa ni nujno tako. Lahko se zgodi, da se ob velikem telesnem naporu ali pri športih, kot so jahanje ali kolesarjenje, raztrga sama od sebe, navadno pa se pretrga pri prvem spolnem odnosu.

Če je himen neobičajno močan, tako da ga ni mogoče naravno raztrgati, je potreben manjši kirurški poseg.

Cosmo je skupaj s strokovnjaki in strokovnjakinjami pogledal v ženske ordinacije – tu pa je resnica o vaginah ...

MIT št. 1: Vse smo videti enako

“Naše starejše mentorke so nas med študijem učile, da so vagine individualnega videza in da se razlikujejo kot obrazi,”nam je zaupala prim. mag. Alenka Pretnar Darovec, dr. med., spec. ginekologije in porodništva.

“Vagine se razlikujejo glede na starost ženske, glede na njeno barvo kože, dlake in seveda po velikosti, obliki, barvi …

Pri deklicah je vagina vidna bolj kot zareza v mednožju, saj se poraščenost pojavi ob puberteti oziroma po njej. Prave razlike se kažejo v sramnih ustnicah.

Razlikujejo se po velikosti, nekatere so debelejše, krajše ali nagubane, druge daljše, tanke, gladke. Nekatere ustnice so tesno skupaj, druge razprte. Male sramne ustnice so praviloma krajše od velikih, lahko pa so daljše, kar je tudi povsem normalno.”

MIT št. 2: Vaš partner je strokovnjak na področju ženskih genitaliij

Pritiski o popolnih vaginah ne prihajajo samo iz porno industrije, ampak tudi od partnerjev: “Tvoja vagina je pa smešna.”

Za razliko od moških, ki lahko primerjajo svoj penis na vsakem moškem stranišču ali skupnem tuširanju, smo ženske omejene le na pogovore o naši vagini, pa še ti niso pogosti, niti z našo najboljšo prijateljico ne.

V Avstraliji se je število operacij na vaginah v zadnjem času zelo povečalo, medtem ko se v Ameriki ena od klinik lahko pohvali s kar 40 operacijami na mesec.

Ženske se za operacijo odločajo zaradi neenakih sramnih ustnic, zaradi sprememb po rojstvu otroka ali zaradi vaginalne bolezni na ustnicah.

Prim. mag. Alenka Pretnar Darovec dodaja, da je popravljanje sramnih ustnic dokaj enostaven poseg, ki lahko nekaterim ženskam resnično spremeni življenje in odnos do svojega telesa.

MIT št. 3: Če me tam spodaj boli, moram ukrepati

Nekatere ženske imajo zelo velike ali dolge vaginalne ustnice, kar lahko povzroči boleč seks. Bolečine se lahko pojavljajo tudi ob nošenju oblačil, vožnji s kolesom in telovadbi.

V teh primerih je res treba ukrepati. Vendar pazite, preden se odločite za operacijo, preverite, ali je problem psihične ali fizične narave.

Pozanimali smo se pri dr. Marjanu Fabjanu, specialistu plastične kirurgije:

“Operacija sramnih ustnic se dela v lokalni anesteziji (z injekcijo), cena operativnega posega pa se vrti okoli 100 tisočakov. Problem sramnih ustnic je estetski videz, ker jih je težko skriti z običajnim perilom in s kopalnimi kostimi.

Pacientke pred posegom opozorimo na dve stvari:

1. z zmanjšanjem velikih sramnih ustnic se zmanjša tudi površina erogene cone, kar lahko povzroča motnje pri spolnih odnosih;

2. brazgotine, ki so posledica posega, lahko motijo spolni odnos; zato je pri ženskah s prevelikimi sramnimi ustnicami, ki imajo funkcionalne težave pri spolnih odnosih, potrebna velika previdnost in razmislek o smiselnosti operativnega posega.”

Tudi na zasebni kliniki BCB (Cesta v Mestni log 55) v Ljubljani opravljajo posege za zmanjšanje oziroma korekcijo sramnih ustnic.

MIT št. 4: Rojstvo otroka jo uniči

Ne morete pričakovati, da bo po porodu vaša vagina videti enako, kot je bila videti pred porodom. Tako kot se z leti spreminjajo prsi, se spreminja vaša vagina.

Starejše ženske se pritožujejo nad visečimi ustnicami, mlajše nad tem, da notranje ustnice postajajo daljše. Vendar se največja sprememba zgodi po rojstvu otroka, saj vagina postane bolj odprta.

Tudi Keglove vaje ne spravijo vagine v staro formo, vendar je zanimivo, da nekatere ženske začnejo bolj uživati v seksu.

Polona, 27 let: “V tretjem mesecu nosečnosti sem na velikih ustnicah opazila veno, ki je tako povečala eno od mojih ustnic, da je visela več kot dva centimetra nižje. Na začetku sem se prestrašila, vendar me je ginekologinja potolažila, da se bodo po rojstvu stvari uredile. In res so se. Oteklina je izginila.”

MIT št. 5: Izcedek je umazan

Izdelki za intimno nego so tudi v Sloveniji vedno bolj priljubljeni in verjamemo, da na vaši polici niso izjema.

Vendar vedite, da se vagina sama čisti in tako proizvaja izcedek, ki vzdržuje kislo-bazično ravnotežje in preprečuje infekcije.

Z uporabo deodorantov in parfumov se lahko to ravnovesje poruši, kar lahko povzroči resne vaginalne težave, kot so razna vnetja in okužbe.

Izcedek je popolnoma normalna reakcija in zato ne pomeni, da ste umazane.

Pazite le, kadar je izcedka več kot normalno ali je drugačne barve in vonja, takrat vam vagina sporoča, da si želi obiska pri specialistu.

MIT št. 6: Neporaščeno je boljše

Gotovo so mnoge med vami poskusile lepše oblikovati gozdiček: na črtico, v obliko trikotnika ali celo spodaj brez. Obstajajo pa tudi dekleta, ki so proti posegom:

“Ne maram pobritosti tam spodaj. Enkrat sem to storila in sem se počutila kot predpubertetnica. Ne razumem fantov, ki jim je gladko všeč. Moj partner je navdušen nad mojo poraslostjo, saj pravi, da sem prava ženska,” nam je zaupala Katja, 26 let.

“Znano je, da se Arabke pogosto odločajo za stalno in popolno britje dlak, medtem ko se Slovenke ravnajo po trenutnih trendih in modnih zapovedih, vsaj kar se tiče oblikovanja zunanjega videza vagine oz. venerinega hribčka,” dodaja prim. mag. Alenka Pretnar Darovec.

Napisala: Lea Vodušek

Preberi še: Prijemi, s katerimi ženska vsakič doživi orgazem, (tudi) ko je z moškim