5 največjih ubijalcev želje po spolnosti (+ kako si pomagati)

Včasih si ga želiš, da bi plezala po njem, a kjer je dim, tam ... ni vedno ognja. Tvoje vzburjenje se na neki točki ustavi in dlje od želje v glavi ne prideš.

5 največjih ubijalcev želje po spolnosti (+ kako si pomagati) (foto: Profimedia) Profimedia
2. 5. 2017

Če se ti zgodi le tu in tam, so verjetno na delu naslednji t. i. motilci libida ...

1 Stres

V službi imaš naporen sestanek ob osmih. Pred delom imaš še pregled pri zdravniku. Si v igri za napredovanje, a že vnaprej veš, da bo težka – pred spanjem bi rada še enkrat preletela predstavitev svojega projekta.

Slabo spiš, in zato si kronično neprespana. Zadnje čase se nenadzorovano rediš, in to brez pravega vzroka ... Brez vzroka?

Seveda ne – ko si pod stresom, tvoje telo izloča hormon kortizol, ki sicer poskrbi, da se lažje spopadeš s stresnimi situacijami, zato pa vso hrano pretvori v zaloge sladkorja in maščobe!

Obvladovanje stresa je za tvoje telo absolutna prioriteta. Ko te je treba pomiriti, te je treba pomiriti, in ne vzburiti, in to telo ve bolje od tebe.

Pomaga, če si pred napornimi jutri zvečer napišeš seznam opravkov za prihodnji dan, kar ti da občutek reda in nadzora nad življenjem.

2 Napačno športno udejstvovanje

Davek divjega kolesarjenja niso samo telečje noge, ampak tudi strm padec libida.

Nedavna študija revije The Journal of Sexual Medicine je razkrila, da imajo ženske, ki kolesarijo s krmilom, nastavljenim nižje od sedeža, zmanjšan občutek tam, kjer občutek šteje.

V takšnem položaju je telo nenehno nagnjeno naprej, kar močno obremeni medenično dno. Zgodnji znaki preobremenitve so mravljinčenje in odrevenelost, sčasoma pa lahko nožnica zares postane manj odzivna.

Če imaš rada kolesarjenje in še posebej švicanje na urah spininga, poskrbi, da bo krmilo vedno vsaj v višini sedeža, v vsakdanjem življenju pa pazi, da sedež na tvojem kolesu ne bo preozek ali preveč profi – izberi udobnega in dovolj širokega, da boš na njem sedela kot na fotelju.

3 Kajenje!

Kajenje, kot najbrž že veš, oži žile in zmanjšuje krvni pretok. Kadar veliko kadiš, se v tvoje spolne organe ne nateče dovolj krvi, brez krvi pa se nožnica ne more navlažiti.

Tvoja sposobnost doseganja orgazma se lahko zaradi dolgoletnega kajenja drastično zmanjša, zato previdno s to razvado. Če te že ne prepričajo napisi na škatlicah, naj te od kajenja odvrne vsaj strah pred frigidnostjo.

Mogoče te cigareta zares pomiri ali pa si se v to prepričala, ti napolni čas ali te obvaruje pred zadrego, kadar nimaš kaj reči, toda pomisli, ali je vredno, da imaš zaradi nje slabše orgazme?

4 (Preveč) alkohola

Se spomniš tiste noči, ko ti je po prvi pijači padel v oči, po drugi sta se poljubljala, po tretji si si ga noro želela, potem pa je želja po njem izpuhtela, ko sta bila v taksiju in na poti k tebi? Mogoče sta potem zadevo celo poskusila speljati do konca, a orgazma se ne spomniš.

Manjša količina alkohola, se pravi kozarec ali dva, imata na seks pozitiven učinek, ker alkohol pospešuje krvni obtok in pošilja tvoje možgane na pašo, medtem ko se pri tretjem ali četrtem slika popolnoma spremeni.

Tudi prepogosta zloraba manjših količin alkohola te sčasoma otopi in postaneš manj občutljiva za dražljaje, zato se alkoholu raje čim večkrat izogni.

5 Zdravilo, ki povzroči mrtvilo

Najbrž že veš, da kontracepcijske tabletke in antidepresivi pri dolgotrajni uporabi močno znižujejo libido, mogoče pa nisi vedela, da imajo enak učinek tudi antihistaminiki, snovi, ki jih najdemo v zdravilih za alergije in prehladna obolenja.

Antihistaminiki imajo na možgane podoben učinek kot alkohol – če so sposobni izsušiti nahoden nos, suša hkrati žal prizadene tudi nožnico.

Ko naslednjič zaviješ v lekarno, bi bilo najbolje, če obenem kupiš še tubo lubrikanta, še bolje pa bo, če si boš prehlad poskušala pozdraviti s čajčki.

Besedilo: Alja Maček

Preberi še: To je znanstveno dokazan spodbujevalnik pretakanja krvi po mednožju

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri