5 stvari, za katere je bolje, da se jim po obroku izogneš (v velikem loku!)

Kaj pa si ti najraje privoščiš po obroku? Poglej, če tvoja navada spada med 5 stvari, ki bi se jim morala po obroku izogniti.

5 stvari, za katere je bolje, da se jim po obroku izogneš (v velikem loku!) (foto: Profimedia) Profimedia
17. 5. 2017

Večina nas živi življenje, v katerem nam ves čas primanjkuje časa in to vsekakor vpliva na našo vsakodnevno rutino. Da ne bi zamudili službe, pogosto skoraj dobesedno v enem kosu pogoltnemo zajtrk (nekateri še tega ne) in na hitro skočimo pod tuš. Oboje se zdi zelo nedolžno, kajne?

Na Bright Side smo našli seznam 5 stvari, ki jih po obroku nikakor ne bi smela delati (in zakaj).

TUŠIRANJE

Ko se tuširamo ali si privoščimo kopel, se temperatura telesa rahlo poviša.

Da bi se s tem spopadlo, telo pošlje nekoliko več krvi pod kožo kot ponavadi. To lahko zmoti proces prebavljanja in upočasni metabolizem (slednjega pa si verjetno najmanj želiš ;)).

Zato je najbolje, da po obroku počakaš 30 minut in se nato greš tuširat.

PITJE ČAJA

Za nekatere izmed nas je topla skodelica čaja po obroku nujen sestavni del.

Vendar pa ta nedolžna pijača posega v absorbcijo železa, minerala, ki igra zelo pomembno vlogo v človeškem telesu.

Zato je bolje, da se otroci, nosečnice in ljudje, ki trpijo za pomanjkanjem železa, izognejo pitju čaja znotraj ene ure po obroku.

Za odrasle je tako bolje, da po obroku spijejo skodelico kave, ki pa je po drugi strani ni dobro piti na prazen želodec. Ali pa preprosto spijejo kozarec vode.

SPANJE

Mit, da je uživanje hrane pred spanjem direktno povezan s povečano telesno težo, se je razblinil že dolgo nazaj.

Kljub temu pa ne smemo ignorirati drugih posledic, ki pridejo s tem. Spanje s polnim želodcem povzroči neprijetnosti, kot so zgaga, spahovanje in visoka kislost.

Poleg tega je bilo dokazano, da redno spanje takoj po kosilu ali večerji poveča tveganje za možgansko kap.

Zato je najbolje, da se v posteljo odpraviš šele 2 uri po obroku.

TELOVADBA

Ne glede na to, kako vabljivo se ti zdi, da pred treningom svoje telo napolniš z energijo, tega strokovnjaki nikakor ne priporočajo.

Poln želodec lahko vodi do nelagodij, kot sta kolcanje in slabost, pa tudi do bolj resnih posledic, kot sta povečano tveganje za poškodbe in krči.

Če kljub temu po obroku ne moreš čakati, je najbolje, da se omejiš na sprehod v tišini in začneš s treningom vsaj 2 uri kasneje.

KAJENJE

Skoraj vsi sistemi v našem telesu so vključeni pri aktivnem procesu prebavljanja in zato bo v tem primeru telo nikotin absorbiralo z dvojno močjo, posledično se bodo močno povečali vsi njegovi škodljivi učinki.

Poleg tega je dokazano tudi, da lahko tobak blokira absorbcijo vitaminov in mineralov, vključno s kalcijem in vitaminoma C in D, pri čemer osiromaši tudi najbolj zdrave obroke.

Seveda je najbolje, da se kajenju odrečemo v celoti. Vendar pa, če kadiš ves čas in še vedno ne moreš brez cigarete po obroku, daj telesu vsaj 20 minut časa.

Pripravila: Nika Švajncer

Preberi še: Ta hrana ti bo dala val nove energije! ali pa Kaj o vas povedo vaše prehranjevalne navade?

Priporočamo tudi: 5 vaj za čvrsto zadnjico, ki ti bodo hkrati pomagale izboljšati držo (+pokuriti maščobo).

PRIJAVI SE: NAGRADNO: Vzljubi svoje telo, prijavi se na projekt Plaža 2017!