"5 dni zaporedoma sem jedla samo hrano iz McDonald's-a in zgodilo se je tole..."

Ta punca je 5 dni zaporedoma jedla cel dan samo hrano iz McDonald's-a. Poglej, kaj vse je pojedla in kaj se je zgodilo zatem... 

"5 dni zaporedoma sem jedla samo hrano iz McDonald's-a in zgodilo se je tole..." (foto: PrtSc Instagram_danielletullo) PrtSc Instagram_danielletullo
28. 7. 2021

Veš tisto, ko se ti kar naenkrat "zalušta" McDonald's? In potem na dolgo in široko premlevaš, ali bi ali ne bi? Se mi splača? Kaj pa vse tiste ure, ki sem jih preživela v fitnesu? Če to pojem, bo itak vse zaman!

Danielle Tullo je dekle, ki je 5 dni zaporedoma živela samo od McDonald's-a.

Zapisala je tole:

"McDonald's jem, ko sem pijana, mačkasta ali ko se mi mudi.

Restavracija s hitro prehrano je bila že od nekdaj mesto za posebne priložnosti: ne prostor, kamor grem praznovat obletnice ali napredovanje v službi, ampak kamor grem le, če imam izgovor – kot na primer, da je to edino, kar je bilo odprto tako pozno ponoči, jaz pa sem bila tako lačna, da sem želela karkoli.

Občutek sem imela, da moram opravičiti in zagovarjati odločitev, da sem šla v McDonald's, namesto, da bi preprosto priznala resnico: bila sem lačna in zaželela sem si Big Maca.

Redno prehranjevanje v McDonald's-u – in v restavracijah s hitro prehrano nasplošno – ni dober prehranski režim na dolgi rok.

Čeprav ni zdravo jesti tega ves čas, imam rada McDonald's – hrustljavi zlato zapečen krompirček in čokoladni milkšejki s stepeno smetano na vrhu.

Želela sem spremeniti moje občasen zmenke z McDonald's-om v popolnoma razvito ljubezensko afero.

Odločila sem se, da bom 5 dni zapored vsak obrok jedla v McDonald's-u.

Sklenila sem, da bom en teden jedla burgerje in krompirček ter se imela najboljše v življenju.

Nato sem se spomnila dejstev, ki so mi v preteklosti preprečila vstop v McDonald's – dokumentarec Super Size Me in želja po zdravju – in nekako sem, roko na srce, podvila rep.

Namesto tega sem se zato odločila posvetovati z nutricionistko, ki se mi je pomagala domisliti alternative standardnim Big Mac-in-krompirček opcijam na meniju.

V zadnjih letih se je McDonald's razvil – oziroma je to vsaj poskušal – v smislu njihovih zdravstveno ozaveščenih opcij. Leta 2004 so začeli s prodajo narezanih jabolk, kar je trikrat povečalo uživanje jabolk v ZDA, je poročal Business Insider.

Leta 2012 pa so na menije dodali še podatke o kalorijah.

Moj prehrambeni načrt so sestavljale solate, beljaki, piščanec na žaru in drugi nizkokalorične opcije.

Nikoli nisem in tudi ne bom štela kalorij s ciljem izgubiti kilograme, ampak v tem primeru je bila izbira nizkokaloričnih obrokov zgolj želja po tem, da sem preprečila kakršne koli zdravstvene težave skozi teden.

Zgodilo se je, da imam v lasti celo par zlatih uhanov v obliki dvojnih obokov, kot jih ima vsak pravi ljubitelj, zato sem si jih nadela, vstopila v McDonald's in se nikoli več ozrla nazaj (no, recimo).

PONEDELJEK – 1. dan

Zajtrk – predvsem njihovi jajčni sendviči – so moja najljubša jed pri zdravljenju mačka. Jajčni mafini delajo čudeže jutro po preveč popitih kozarcih rdečega vina prejšnjo večer.

Čeprav na to ponedeljkovo jutro, ko sem kupila svoj jajčni mafin, nisem imela mačka, sem imela občutek, kot da bi ga morala imeti.

Nekaj ne preveč glamuroznega je na tem, ko držiš McDonald's-ovo vrečko z masnimi madeži, ki silijo iz nje.

Poleg tega, ko si trezen in ješ McDonald's-ov zajtrk, si nekako bolj pazljiv, kaj ješ. Kot je na primer bilo to skrivnostno meso.

Gre v resnici za "ekstra pusto" kanadsko slanino in ne da bi se ozirala na bele pikice na njej, sem jo vseeno pojedla – ker, hej, to je le slanina. Videz ni vse.

Za kosilo sem kupila zavitek (wrap) s piščancem na žaru in solato namesto krompirčka.

Izgledalo je precej žalostno.

Čeprav njihova solata ni grozna, zelena solata ni hrustljava in ima nekakšen priokus gume. Do konca dneva sem bila lačna, razočarana in utrujena. Mislim, da nisem pojedla dovolj – in to, kar sem jedla, mi tudi ni bilo všeč.

Čeprav ni bilo na jedilniku, sem pojedla burito s klobaso za večerjo in to je bila odlična odločitev. Prvo kot prvo, stal je manj kot 1€. Drugo kot drugo, bil je ves sirast in okusen.

POČUTJE: žalostna/lačna

TOREK – 2. dan

V torek sem se zbudila z občutkom, da sem bila precej izigrana (ang. salty, op. a.) – in to ne zaradi vse tiste soli.

Jedla sem McDonald's – prostor, kjer nudijo okusne burgerje, milkšejke in krompirček – jaz pa sem naročila solate in wrape. Bogokletstvo!

Ne gre za to, da so se obroki ponavljali, to me sploh ni motilo. Samo niso me dovolj zadovoljili.

Za zajtrk sem jedla spet  jajčni mafin, za kosilo wrap s piščancem z žara in za večerjo dva burita s klobaso. Bog požegnaj celodnevni zajtrk!

Počutje: zdolgočasena/nemirna

SREDA – 3. dan

V sredo sem se odločila, da če bom jedla v McDonald's-u, bom jedla okusne obroke, ki jih tam nudijo. Krompirček, burgerje in milkšejke – vse to, koga briga solata.

To jutro sem jedla jajčni mafin (nisem bila zmačkana, kljub temu pa je to bilo kot čarovnija na mojih brbončicah).

Za kosilo sem jedla wrap (šokantno), ampak tokrat s hrustljavim piščancem in krompirčkom.

To noč sem imela načrte za večerjo s prijateljico in vprašala sem jo, če bi šla z menoj v McDonald's.

"To je najboljša ideja za večerjo, ki jih je kadarkoli kdo predlagal," je odgovorila. Prodano! (Kot jaz, ima tudi ona rada McDonald's, ampak v njega gre le občasno.)

Obstaja pritisk, da greš s prijateljicami v trendi in instagramovske restavracije (priznam, kriva sem).

Ampak izkazalo se je, da je rezervacija mize v McDonald's-u in ne oglašanje na mobitel za spremembo milijonkrat bolj zabavno.

Z Abby sva sedeli dve uri in jedli sva tako dolgo, dokler mogoče, verjetno, nisva morali odpeti gumba na kavbojkah.

Veliko sva se presmejali in najin račun je znašal je okoli 9€ na vsako.  10/10 priporočam McDonald's za naslednji dekliški večer.

Počutje: zadovoljna/sita

ČETRTEK – 4. dan

Jedla sem hrano, v kateri uživam, hrano, za katero sem mislila, da jo lahko jem samo, če imam zanjo razlog.

Občutek je super, ko ugotoviš, da te ne zanima, kaj si ljudje mislijo, če ješ hamburgerje in krompirček iz McDonald's-a – namesto solate ali malice, kar se pričakuje, da bi naj ženske jedle.

Čeprav sem uživala v tem, kar sem jedla, sem se med telovadbo počutila bolj počasno.

Počutje: zadovoljna/vesela

PETEK – 5. dan

Ob petkih zvečer greva s fantom na večerjo. Ponavadi najino odločanje o tem, kje bova jedla, gre nekako takole: "Kam bi lahko šla danes zvečer jest? Vseeno mi je, kaj bi ti?" Ta pogovor se ponavadi odvija kakšne pol ure – in potem postaneva lačna in se končno odločiva.

Ta petek pa sva imela vroči petkov zmenek v McDonald's-u. Nicku je odleglo, ko se je lahko izognil kaj-bi-lahko-jedla pogovoru in njegova najtežja odločitev je bila, ali bi naročil piščančje nagce ali Big Mac.

Uživala sva v romantičnem – in kratkem – obroku s piščančjimi nagci, burgerji, krompirčki in milkšejkom.

Naš lokalni McDonald's je imel celo ljubek napis, ki je sporočal nekaj v smislu "Ne sedeti dlje kot 20 minut." Kdo sploh potrebuje svečke in romantično svetlobo?

Počutje: v vsem svojem sijaju/sita

Čeprav za tvoje zdravje ni dobro, da ješ vsak obrok v McDonald's-u, si ga lahko privoščiš in bi si ga tudi morala privoščiti vsakič, ko ti zapaše.

Ko sem na koncu tedna seštela vse, sem (poleg wrapov, solat, buritov in jajčnih mafinov, op. a.) pojedla štiri cheeseburgerje, 10 nagcev, dva milkšejka in ogromno krompirčka.

In veš kaj? Zredila se nisem niti za gram.

Ne verjamem v tehtnico in se nikoli ne tehtam, ampak zavoljo tega eksperimenta sem se – in spremenilo se ni nič."

Torej, če si vsake toliko časa zaželiš tistega cheeseburgerja... Privošči si in ga pojej. Dokler se držiš pravila zdrave in uravnotežene prehrane, ti male pregrehe ne bodo povzročile težav.

Po tem članku prevedla in priredila: Nika Švajncer

Preberi še: Kako premagati lažne napade lakote in se za vedno rešiti težav s težo? ali pa 7 naravnih 'kurilcev' maščob.

Priporočamo tudi: "Ne treniram z utežmi, ker ne želim biti mišičasta" (+ druga zmotna prepričanja o fitnesu).