10 javnih mest, ki so najbolj okužena z virusi in bakterijami

Nekatera javna mesta, ki se zdijo na prvi pogled povsem nedolžna, v resnici najbolj umazana, saj se le redko očistijo in so zato odlični gostitelji potencialnih patogenih mikrobov.

10 javnih mest, ki so najbolj okužena z virusi in bakterijami (foto: Profimedia) Profimedia
11. 8. 2015

Si danes uporabila dvigalo ali tekoče stopnice, si sposodila svinčnik, kupila kavo iz kavomata ali za malico vzela hrano iz avtomata?

Potem si najverjetneje že prišla v stik z bakterijami in virusi, ki povzročajo prenosljive bolezni umazanih rok.

Strokovnjaki ameriške Univerze v Arizoni so testirali 800 javnih površin in našli življenjsko nevarne bakterije na petini vseh površin, tudi v nakupovalnih centrih, pisarnah, vrtcih in letališču.

10 najbolj okuženih javnih površin

Otroško igrišče pa ni edino javno mesto, kjer bi se po uporabi morali obvezno umiti roke. Nevarni virusi in bakterije prežijo na nas tudi na številnih drugih površinah:

  • 1. Otroško igrišče
  • 2. Avtobusna postajališča (držala za roko)
  • 3. Javna stranišča (v nakupovalnih središčih ipd.)
  • 4. Držala nakupovalnih vozičkov
  • 5. Držala na tekočih stopnicah in ograjah
  • 6. Naslonjala stolov in stoli (na železniških postajah, avtobusne čakalnice...)
  • 7. Gumbi na avtomatih za hrano in pijačo ter bankomatih
  • 8. Pisala in pulti na javnih mestih (v bankah, trgovinah, poštah...)
  • 9. Telefoni, ki jih uporablja več uporabnikov (v službi, javni telefoni)
  • 10. Gumbi v dvigalih

Avtobusna postajališča so po izsledkih ameriške razikave po okuženosti takoj za otroškimi igrišči, veliko takšnih površin pa se nahaja tudi v nakupovalnih središčih in v službah. Virusi in bakterije so tam zmožni preživeti od par ur pa do več tednov .

Kako se znebimo nadležnih virusov in bakterij?

Ljudje se vsakih 30 minut dotaknemo do 300 različnih površin, zato se je v našem vsakdanjiku nevarnim virusom in bakterijam skoraj nemogoče izogniti. Obstajajo pa različni načini za občutno zmanjšanje prenosa mikrobov, zaradi katerih lahko zbolimo, na kar opozarja tudi Dezinfekcijsko društvo Slovenije.

Najpomembnejše, kar lahko naredimo za svoje zdravje, je, da si pogosto umivamo roke. Vedno, preden začnemo jesti, ko pridemo domov iz službe, trgovine ali drugega javnega mesta ter seveda vsakič po uporabi stranišča. V kolikor si rok ne moremo umiti, se priporoča uporaba dezinfekcijskih sredstev.

Prav tako Dezinfekcijsko društvo Slovenije v sklopu prevetivnih ukrepov za ohranitev zdravja priporoča redno čiščenje in občasno dezinfekcijo (razkuževanje) površin in predmetov, ki se jih doma ali v službi pogosto dotikamo.

Pri čiščenju stanovanja tako ne smemo pozabiti pobrisati tudi kljuk na vratih, ročajev hladilnika, omaric, pomivalnega in pralnega stroja ter ostalih naprav.

Prav tako je potrebno razkužiti tudi stikala za luči. V službi redno briši svojo mizo, z dezinfekcijskimi robčki najmanj enkrat tedensko obrišite tudi svojo tipkovnico in telefon.

Vse našteto je zlasti pomembno v času epidemij različnih bolezni dihal in prebavil, katerih virusi se zelo hitro prenašajo z bolnikov na ljudi ter površine v njihovi bližini.

Preberi še: 12 stvari, ki jih moraš narediti pred poroko ali pa si oglej VIDEO, kako je mož ženo presenetil z novico, da je noseča!