Zdravje tvojih dlesni je v tvojih rokah

Si vedela, da so bolezni dlesni in zobna gniloba povezani z ustnim zadahom? Žepki v tkivu dlesni in zobnem kariesu namreč ustvarjajo zavetje, v katerem se rade bohotijo bakterije.

9. 9. 2011 | Promocijsko sporočilo

Prvi pogoj za zdrave zobe in dlesni pa je seveda redno vzdrževanje in čiščenje zob ter obzobnih tkiv.

Posvetimo se dlesnim!

Kakšno vlogo igrajo dlesni?

Tvoje dlesni (gingiva) so sestavljene iz mehkega, koži podobnega tkiva in pokrivajo kost, ki zobu nudi oporo.  Zdrave dlesni se tesno priraščajo na zob in tako znantno omejijo pojavitev mest, kjer bi se lahko skrivale bakterije.

Kakšne barve morajo biti moje dlesni?

Zdrave dlesni so ponavadi nežne ali koralasto rožnate barve, vsebujejo pa lahko tudi druge pigmente, odvisno od tvojega etničnega izvora. Sprememba barve dlesni, npr. močna rdečica, ali otekline so lahko posledica bolezni dlesni (gingivitis).

Kaj je gingivitis?

Če so tvoje dlesni pordele, vnete in zatečene, je to lahko posledica gingivitisa, ki mu pogosto pravimo tudi bolezen dlesni. Slednja lahko povzroči krvavenje, ki se pojavi ob ščetkanju. Gingivitis se ponavadi pojavi, če se na zobeh, med zobmi in vzdolž dlesni nabirajo obloge. Bakterije v zobnih oblogah pričnejo sproščati strupe, ki dražijo dlesni in povzročajo vnetje.

Zakaj dlesni odstopajo?

Če gingivitisa ne zdravimo, prileganje dlesni na zob postopoma postane šibko in dlesen prične odstopati. Pri tem pride do izpostavitve zobne korenine zunanjim vplivom. Osredotočimo se še na jezik.

... kaj pa jezik?

Kje so moje okušalne brbončice?

Površino vašega jezika pokrivajo majhne izbokline, ki jim pravimo papile. Med njimi pa se nahajajo naše okušalne brbončice. Brbončice pa najdemo tudi na mehkem nebu in na zadnjem delu ustnega neba.

Je čiščenje jezika koristno?

Da. Jezik ima veliko površino, na kateri je veliko razpok in špranjic. Le-te ponujajo odlično skrivališče za bakterije, ki povzročajo ustni smrad. iščenje/strganje jezika pomaga pri odstranjevanju teh bakterij.

Si vedela?

  • 1. Tvoje dlesni se 'lupijo', podobno kot tvoja koža. Na tak način namreč odstranijo stare, poškodovane celice.
  • 2. Okušalne brbončice v povprečju živijo od 7 do 10 dni in večina ljudi do 60. leta izgubi polovico okušalnih brbončic.
  • 3. V tvoji ustni votlini je okoli 500 vrst bakterij.
  • 4. Površina tvojega jezika je tako edinstvena kot tvoj prstni odtis. Pokrivajo jo špranjice in globoke brazde, kjer se skrivajo milijarde bakterij.

 

Pomembno je, da se s svojim zobozdravnikom ali zobnim higienikom  posvetuješ o načinu vzdrževanja ustne higiene in načinu ščetkanja, ki je prilagojen tvoji ustni votlini.

Informacije je zagotovila Znanstvena akademija Aquafresh.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri