Sedem tipov skrbi za zdrave zobe in lep nasmeh

Zdravje ustne votline je bistvenega pomena za javno zdravje.

12. 9. 2011

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se 60−90% vseh šolskih otrok spopada z zobnim kariesom, 1/5 vseh odraslih v srednjih letih pa se sooča s težko periodontalno boleznijo, ki bi lahko vodila v izgubo zob (WHO 2008). Druge zobozdravstvene težave, kot so ustni zadah, občutljivi zobje in obraba zob, prav tako pomembno vplivajo na zdravje pacientov.

Z raziskavo Znanstvene akademije Aquafresh so mnenja vprašanih o njihovi ustni negi in ustni negi drugih ljudi razdelili v naslednjih sedem skupin:

1. Tvoja usta so odraz tvoje osebne higiene!

Negovana ustna votlina nakazuje na to, kako 'čista si', koliko skrbiš zase. Slaba ustna higiena posameznika pa lahko v družbi poskrbi za hudo zadrego.

2. Lep nasmeh je nasmeh, na katerega si lahko ponosna!

Ljudje sebe in druge ocenjujejo po stanju zob in privlačnosti nasmeha. Nasmeh namreč odraža splošno dobro počutje, tako na notranji ravni ('Srečen sem.') kot na zunanji ('Imam/imaš zdravo ustno votlino.').

3. Nihče nima popolnih zob!

Posamezniki svoje zobe (izgled in občutek) ocenjujejo na podlagi osebnih meril, ne na podlagi nedostopnih standardov za 'lepe zobe'. Nasmeha ni mogoče spremeniti brez kozmetičnih in ortodontskih posegov. Prevladuje prepričanje, da je potrebno izkoristiti tisto, kar imamo.

4. Ljudje čez dan posvečajo več pozornosti vonju ustne votline kot pa zdravju zob!

Ljudje čez dan pogosto pomislijo na to, kako svež je njihov dah. O zdravju zob pa pogosteje razmišljajo med samim ščetkanjem.

5. Zobozdravstveni strokovnjaki predstavljajo avtoriteto!

Priporočila glede nege zob so cenjena in številni ljudje se na podlagi nasvetov s strani zobozdravnikov/higienikov odločijo spremeniti svoje navade.

6. Težave z zobmi so posledica neustrezne nege:

Posamezniki polagajo precejšnjo mero zaupanja v kupljene izdelke za ustno nego. Če se pojavijo težave, pogosteje krivijo sebe za nastalo situacijo in si očitajo površno, neučinkovito ali nezadostno, v nekaterih primerih pa tudi preveč energično ščetkanje.

7. Ko se pojavijo težave, 'zdravje zob' pridobi na pomembnosti!

Strah pred izgubo zob/umetnimi zobmi za marsikaterega pacienta predstavlja travmatično izkušnjo. Istočasno pa ljudje pričakujejo, da bodo svoje naravne zobe obdržali dlje kot predhodne generacije, in priznavajo, da je dobra ustna higiena pomembna – četudi vselej ne ravnajo v skladu s svojim prepričanjem.

 

Pomembno je, da se s svojim zobozdravnikom ali zobnim higienikom  posvetuješ o načinu vzdrževanja ustne higiene in načinu ščetkanja, ki je prilagojen tvoji ustni votlini.

Informacije je zagotovila Znanstvena akademija Aquafresh.