Osupljivi svet tvojih ust in zobovja!

Si vedela, da je tvoja ustna votlina edinstvena tako, kot je edinstven tvoj prstni odtis? Osupljivo, mar ne?

27. 8. 2011 | Promocijsko sporočilo

Oblika tvojih zob ter velikost in oblika tvojega jezika sta edinstveni in samo tvoji.

Proučimo zobe!

Koliko jih je?

Kot otroci imamo 20 mlečnih zob, ki pričnejo izpadati, ko dopolnimo 6 ali 7 let. Zamenja jih 32 stalnih zob. Ta proces traja približno 15 let, in sicer do pojavitve modrostnih zob (ti nam ponavadi zrastejo med 17. in 21. letom).

Ali so zobje živi?

Da.  Znotraj zobne krone in korenine najdemo pulpo, v kateri so celice, živci in krvne žilice.

Iz česa so zgrajeni zobje?

Vidna zobna krona je iz trde, zaščitne sklenine. Pod sklenino je zobovina, ki jo povečini sestavljajo minerali. Zobovina je mehkejša od sklenine. Pod zobovino pa se nahaja zobna pulpa, ki je preskrbljena z živci in krvjo. Zobno korenino pokriva zobni cement, ki sestoji tudi iz kalcijevega hidroksiapatita / ki je snov podobna kosti in ki je v osnovi mineralizirano tkivo.

Kako sklenina ščiti zobe?

Zobna sklenina je najtrša snov v telesu.  Ponaša se z izjemno fizično trdnostjo in ne prepušča vode.

Zakaj zobje gnijejo?

Zobna gniloba se lahko pojavi, če se na zobeh nabirajo zobne obloge. Majhne bakterije, ki živijo v oblogah, se hranijo s sladkorji, ki jih zaužiješ s hrano, in tvorijo kisline, ki napadajo zobno sklenino. Ko se površina sklenine zmehča, postane struktura zoba šibkejša in pojavi se lahko karies. Ko ta proces napreduje, se zobna gniloba lahko razširi in uniči zob od znotraj navzven.

Si vedela?

  • 1. Pri razgradnji hrane, prepoznavanju okusov, požiranju in govorjenju sodelujejo različni deli naših ust. Slina vsebuje vodo, encime in druge snovi ter, zahvaljujoč svoji vlogi nekakšnega maziva, igra pomembno vlogo v teh procesih.
  • 2. Tvoji zobje so različnih oblik in velikosti, ki zavisijo od njihove vloge pri razgradnji hrane.
  • 3. Brez oskrbe s krvjo bi tvoji zobje odmrli.
  • 4. Slina spada med vzdrževalne mehanizme v tvojih ustih in skrbi za to, da se v sklenini obnavljajo minerali. Temu procesu pravimo remineralizacija. Fluorid (npr. v zobni pasti) prav tako igra pomembno vlogo.

 

Pomembno je, da se s svojim zobozdravnikom ali zobnim higienikom  posvetuješ o načinu vzdrževanja ustne higiene in načinu ščetkanja, ki je prilagojen tvoji ustni votlini.

Informacije je zagotovila Znanstvena akademija Aquafresh.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri