Katero zobno pasto naj uporabim?

Odločitev, katero zobno pasto uporabiti, zna biti zapletena. V nadaljevanju ti zato predstavljamo kratek vodnik, ki vsebuje informacije o različnih vrstah zobnih past, ki so na voljo.

2. 9. 2011 | Promocijsko sporočilo

Zobne paste vsebujejo različne vrste fluorida

Ščetkanje z zobno pasto na osnovi fluorida lahko pomaga pri ohranjanju dobre ustne higiene in preprečevanju nastanka zobne gnilobe. Vendar pa vse zobne paste s fluoridom ne vsebujejo enakih sestavin in se lahko razlikujejo v ravneh zaščite, ki jo nudijo uporabniku.

Zaščitne lastnosti zobnih past so odvisne od vrste fluorida, ki ga vsebujejo. Različne vrste fluorida med drugim vključujejo natrijev fluorid in natrijev monofluorofosfat, ki sta najpogosteje uporabljena, pa tudi aminofluorid ter kositrov fluorid, ki se redkeje uporabljata.

Ni nujno, da paste, ki vsebujejo enako vrsto in količino fluorida, zagotavljajo  enako oskrbo s fluoridom. V pasti so namreč še druge sestavine, (ponavadi jih je več kot 10), ki vplivajo na oskrbo zob s fluoridom.

Druge vrste zobnih past

Pasta za beljenje zob: Vsebuje sestavine, ki pomagajo odstraniti madeže in preprečujejo njihovo ponovno nastajanje.

Pasta za preprečevanje nastanka zobnega kamna: Ponavadi vsebuje pirofosfat ali tripolifosfat. Sicer ne odstrani obstoječega zobnega kamna, a pomaga pri preprečevanju nastanka novega.

Pasta za preprečevanje občutljivosti zob: Če imaš občutljive zobe zaradi odstopanja dlesni ali obrabe zob, se priporoča uporaba zobne paste za preprečevanje obrabe in lajšanje občutljivosti. Njena ključna sestavina, kalijev nitrat, zmanjša občutljivost zob, medtem ko druga ključna sestavina, stroncijev klorid, ščiti tisti del zob, ki je povezan z zobnimi živci.

Si vedela?

  • 1. Fluorid je naraven element, ki ga najdemo v zemeljski skorji in vodi.
  • 2. Koristi fluorida za zdravje ustne votline so odkrili zobozdravniki v Združenih državah Amerike, ko so opazovali učinke vode z visoko naravno vsebnostjo  fluorida. Ljudje, ki so pili takšno vodo, so se redkeje soočali z zobno gnilobo kot ljudje, ki niso pili vode, obogatene s fluoridom.
  • 3. Danes več kot 500 milijonov ljudi po svetu uporablja zobne paste s fluoridom.
  • 4. Splošna uporaba zobne paste s fluoridom se je izkazala za najpomembnejši razlog, zaradi katerega se je zmanjšalo nastajanje zobne gnilobe v razvitih državah sveta.


Če se soočaš s posebnimi težavami na področju zdravja zob, se o njih vselej posvetuj s svojim zobozdravnikom ali zobnim higienikom.

Informacije je zagotovila Znanstvena akademija Aquafresh.