Kako fluorid ščiti moje zobe?

Ponujamo ti kratek vodnik s ponazoritvijo vloge fluorida pri ohranjaju zdravja tvojih zob.

6. 9. 2011 | Promocijsko sporočilo

Nastanek kariesa: Karies se razvije iz majhnega ranljivega mesta na površini zobne sklenine. Predstavlja posledico delovanja kislin, ki jih proizvajajo bakterije v zobnih oblogah. Če je ranljivo mesto na zobu trajno izpostavljeno delovanju teh kislin, le-to lahko vodi v nastanek popolnoma razvitega kariesa.

Demineralizacija: Kisline v zobnih oblogah igrajo ključno vlogo v procesu nastanka kariesa, saj iz zob črpajo minerale in tako slabijo zobno strukturo.  Temu procesu pravimo demineralizacija.

Remineralizacija: Fluorid preprečuje učinkovanje kislin in dejansko zavre demineralizacijo, saj zobem vrača izgubljene minerale. Ta pozitiven proces vračanja mineralov na oslabljena mesta na zobeh se imenuje remineralizacija.

Zaščita s fluoridom: Fluorid se lahko neposredno združi z zobno sklenino in na tak način okrepi zob ter ga naredi odpornejšega proti učinkom kislin, ki jih proizvajajo bakterije.

Si vedela?

  • 1. Uporaba zobne paste sega v čas starih Egipčanov. Za čiščenje zob so takrat uporabljali sol v prahu, poper, liste mete in peruniko. Vse te sestavine so zmešali v zobno pasto.
  • 2. Moderne zobne paste vsebujejo celo vrsto različnih sestavin – vsaka od njih ponuja edinstvene koristi.
  • 3. Koristi fluorida pri preprečevanja nastanka zobne gnilobe so prvič odkrili v 30-ih letih 20. stoletja.
  • 4. Okus zobnim pastam ponavadi podarjajo rastline, kot sta zelena meta in poprova meta.  Večina zobnih past vsebuje umetno sladilo.


Če se soočaš s posebnimi težavami na področju zdravja zob, se o njih vselej posvetuj s svojim zobozdravnikom ali zobnim higienikom.

Informacije je zagotovila Znanstvena akademija Aquafresh.