Fluorid in krepitev zobne sklenine

Koristi fluorida pri preprečevanja nastanka zobne gnilobe (kariesa) so dandanes že dobro znane.

31. 8. 2011 | Promocijsko sporočilo

Vsako leto pa smo priča tudi novim in novim odkritjem zobozdravstenih strokovnjakov, ki proučujejo, kako ta neverjetni mineral krepi zobe in preprečuje nastajanje zobne gnilobe.

Kaj povzroča zobno gnilobo?

Zobna gniloba spada med najbolj pogoste bolezni na svetu, saj se pojavlja pri odraslih in otrocih. Po nekaterih ocenah se z zobno gnilobo sooča od 60% do 90% šolskih otrok.

Zobna gniloba se lahko pojavi, če se na zobeh zadržujejo zobne obloge - lepljiv sloj bakterij. Takšne obloge nastajajo na celotni zobni površini in jih je težko temeljito odstraniti z določenih predelov ustne votline, kot so npr. mesta med zobmi in vzdolž dlesni.

Naši zobje utrpijo največ škode, če se na njih kopičijo zobne obloge, saj se bakterije, ki živijo v zobnih oblogah, hranijo s sladkorji v naši prehrani, iz njih pa nato ustvarjajo kisline, ki načenjajo zobno sklenino. Ob izgubi pomembnih mineralov se kristalna sklenina na površini zmehča, struktura zoba pa postane šibkejša. Zobna gniloba se posledično lahko tako razširi in uniči zob od znotraj navzven.

V kolikor prizadetih mest ne zdravimo, lahko kisline načnejo notranjost zoba (korenino) in tako povzročijo nastanek globokega kariesa ali ognojka, katerega posledice so lahko hude bolečine in izpadanje zob.

Kako fluorid preprečuje nastanek zobne gnilobe?

Značilna struktura zobne sklenine, okolje v  ustni votlini in delovanje fluorida so pomembni dejavniki, ki vplivajo na zaščito zobne sklenine. Zobne paste in ustne vode s fluoridom lahko na več načinov pomagajo pri preprečevanju nastajanja  zobne gnilobe:

  • 1. Kristalna struktura zobne sklenine absorbira fluorid . Slednjii ustvari snov, ki je odpornejša proti vplivom kislin, ki jih proizvajajo bakterije v zobnih oblogah.
  • 2. Fluorid podpira naraven zaščitni mehanizem v tvojih ustih in prizadetim (demineraliziranim) mestom na zobni sklenini pomaga absorbirati minerale iz sline ter jo tako krepi.
  • 3. Lahko zavira nastanek bakterij v zobnih oblogah in tako zmanjšuje količino kisline, ki jo le-te proizvajajo, posledično pa omejuje tudi nastanek zobne gnilobe.

 

Kakšno vlogo igra fluorid pri vzdrževanju higiene v tvoji ustni votlini?

Fluorid je naraven mineral, ki ga v velikih količinah najdemo v okolju.

Obstajajo številni načini uporabe fluorida pri zaščiti zob pred zobno gnilobo. Uporabljamo lahko na primer zobne paste, ki vsebujejo fluorid.

Zobne paste in ustne vode

Ščetkanje zob z zobno pasto s fluoridom vsaj 2 minuti dvakrat dnevno lahko prepreči nastanek zobne gnilobe.

Vendar pa vse zobne paste s fluoridom ne delujejo enako.

Tvoj zobozdravnik ali zobni higienik ti bo gotovo znal svetovati, katera zobna pasta je zate najprimernejša.

Uporaba ustne vode, ki vsebuje fluorid, je prav tako lahko koristna.

Za majhne otroke do 6. leta je priporočjivo, da pri ščetkanju s zobno pasto s fluoridom uporabijo količino v velikosti grahovega zrna in da si zobe umivajo pod nadzorom staršev (saj lahko otrokom preprečijo požiranje paste).

Dopolnila s fluoridom

V nekaterih primerih ti lahko zobozdravnik ali osebni zdravnik priporoči uporabo dopolnil s fluoridom za dodatno zaščito zob.

Oskrba z vodo

V številnih državah je fluorid prisoten že v sistemu oskrbe z vodo. Vendar pa lahko nekateri vodni filtri v celoti odstranijo fluorid iz vode. Tudi v nekaterih ustekleničenih vodah ni prisoten, kar pomeni, da so lahko tvoji zobje prikrajšani za zaščito, ki jo nudi fluorid, prisoten v vodi.

Si vedela?

  • 1. Okoli 90% odraslih med 20. in 64. letom je že trpelo zaradi kariesa na stalnih zobeh.
  • 2. Fluorid zaradi njegovih koristi pri preprečevanju zobne gnilobe dodajajo zobnim pastam že od sredine 50-ih let prejšnjega stoletja.
  • 3. Količino fluorida v zobnih pastah pozorno spremlja in regulira vlada.
  • 4. Zobna gniloba je med ljudmi razširjena in lahko privede do globokega kariesa.


V primeru vprašanj glede zdravja vaše ustne votline se obrni na svojega zobozdravnika in/ali zobnega higienika.

Informacije je zagotovila Znanstvena akademija Aquafresh.